Elviszik a kukákat? – aki akarja, olcsón megveheti

Az elmúlt hetekben többször foglalkoztunk azzal, hogy a város nem hosszabbítja meg a december 31-én a Remondis-szal lejáró szerződését a szemétszállításra. Egyrészt arra hivatkoznak, hogy az új hulladékgazdálkodási törvényben az áll, hogy ilyen tevékenységet csak olyan cég végezhet, amelyben legalább ötvenegy százalékos az állam vagy az önkormányzatok tulajdoni része.  Erről Vácon, úgy tudjuk, nem folytak tárgyalások.

Másrészt a költségek körül kiújuló viták is közrejátszottak abban, hogy nemrég megalakult a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. Ennek azonban egyelőre semmilyen eszköze nincs a szemétszállításra, ezért intenzív tárgyalások folynak. Ígéret egyelőre csak arra van, hogy január 1. után is elviszik a szemetet az ingatlanokról. Cikkeinkben eddig a városvezetés álláspontja jelent meg kiemelten, most Szloboda Gyulának, a Remondis Duna Kft ügyvezető igazgatójának véleményét adjuk közre.

A Remondis Duna Kft-től a lakosok nem kaptak szolgáltatást felmondó leveleket, csak a cégek és intézmények. Miért? Határozatlan idejű szerződésben állunk a cégekkel és intézményekkel. Ha 2013. január 1-től nem kívánunk részükre szolgáltatni, akkor fel kell mondanunk a határozatlan idejű szerződéseket.

Természetesen a szolgáltatás befejeztével elszállítjuk a saját tulajdonunkat képező edényeket. Amennyiben valaki meg szeretné vásárolni, amelyre már volt példa, akkor figyelembe véve, hogy használt edényzetről van szó, kedvező áron megteheti. Garantáljuk, hogy ez az ár igen alacsony, ennél olcsóbban sehol nem kaphatják meg.

A Váci Napló 2012. december 14-i pénteki számában kukák elszállítására és megvételére vonatkozó cikkben megfogalmazottakkal kapcsolatban felhívjuk a tisztelt váci polgárok figyelmét arra, hogy a hulladéktároló edényzeteket a Váci Hulladékgazdálkodási Kft biztosítani fogja.  Tekintettel arra, hogy a jövőben a valóságban kihelyezett edényzet űrtartalma alapján kerül meghatározásra a fizetendő díjtétel, azt javasoljuk, hogy csak az vásárolja meg a Remondis Duna Kft tulajdonában lévő 240 literes edényzeteket, akiknek ezt igényük indokolja.  (Váci Hulladékgazdálkodási Kft)

Az elfogadásra került új hulladékgazdálkodási törvény valóban hátrányosan érinti a privát (magyar és külföldi) többségi tulajdonnal rendelkező, közszolgáltatást végző cégeket, mert ha nem társulnak legalább 51 százalékos mértékig önkormányzatokkal, vagy nem vonnak be minimum 51 százalékos állami tulajdont, akkor nem kaphatnak közszolgáltatási engedélyt, azaz nem végezhetnek közszolgáltatást. A Remondis Duna Kft szempontjából ez kezelhető probléma lett volna, mert nem zárkóztunk el egyetlen önkormányzat elől sem, hogy megjelenjen a cégben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

A nagyobb gondot a hulladéklerakót üzemeltető Zöld Híd Régió Kft lerakási (ártalmatlanítási) ára jelentette számunkra. A magas lerakási költséget gazdaságilag nem tudtuk kezelni.

A helyzetet súlyosbítja, hogy 2013. január 1-től megjelenik egy új költségelem, a lerakási járulék, melynek mértéke 1.500 Ft/tonna (előkezelt hulladékra), ez Vác tekintetében, ha nem változik semmi, akkor 12,9 millió Ft éves költségnövekedést okoz. A járulék mértéke 2013-tól évente növekszik majd 2016-ig, évente 1.500 Ft/tonnával, azaz 6.000 Ft/tonnára. A hulladéklerakót üzemeltető Zöld Híd Régió Kft a lerakási járulékot teljes mértékben a közszolgáltatóra terheli, plusz az inflációt is, és még annál is többet.

Az ebből adódó költség csökkenthető lenne a lerakóba menő hulladék eltérítésével, hiszen ez a lerakási járulék bevezetésének a célja. Ehhez más lakossági magatartásra, a hulladék szelektív gyűjtésére, új technológiákra lenne szükség. A tapasztalat azonban azt mutatja, mi, emberek nehezen, lassan változtatunk szokásainkon. A lerakó teljes elkerülése hulladékégetővel lenne megoldható, de az égető létesítése tabutéma Magyarországon. Az égetőbe, vagy bármely technológiába meg ki ruházna be, amikor a közszolgáltatás ára közel hatósági áras lett, a bankok már most elkerülik ezt az ágazatot, és a közszolgáltatás 2014-től törvény szerint non-profit tevékenységgé válik. A privát (magyar és külföldi) hulladékos cégek a tulajdonviszonyok előírásával pedig „kiűzésre” kerülnek a szektorból.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

További költségnövelő elem 2013-tól a felügyeleti díj (100 Ft/fő/év) bevezetése, amely Vácon további évi 3,5 millió forint növekedést okoz. Ezt nem lehet csökkenteni.

Ha nem változik semmi, akkor Vác tekintetében az összes éves költségnövekedés több mint 16,4 millió forint, amely megfelel a lakosság által befizetett több mint egy havi hulladékdíjnak. Más részről az új hulladékgazdálkodási törvény szerint a 2013-as közszolgáltatási díj legfeljebb 4,2 százalékkal emelkedhet. A költségnövekedés egy ilyen, maximált mértékű áremeléssel sem ellensúlyozható. A Remondis Duna Kft-t, és az ország összes közszolgáltatóját ez érinti hátrányosan, amely ahhoz vezetett, hogy nem is kívánunk közszolgáltatást végezni Vác térségében.

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft munkájához sok sikert kívánunk, tapasztalatainkkal szívesen állunk rendelkezésükre – írta Szloboda Gyula, a Remondis Duna Kft ügyvezető igazgatója. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments