A Habitat visszatér Vácra: hőszigetelnek az önkéntesek

A Habitat for Humanity lakhatással foglakozó nemzetközi szervezet, több mint 90 országban, 3000 közösségben dolgozik a lakhatási szegénység leküzdéséért. 1976-os alapítása óta több mint 500.000 házat épített vagy újított fel, 2,5 millió embernek biztosítva egyszerű, tisztes, megfizethető otthont. A szervezet az országban elsőként épített házakat, Jimmy Carter volt amerikai elnök vezetésével. Hamarosan Vácott házak hőszigetelésébe kezdenek.

Magyarországon 1996 óta működik a szervezet. 2011 végéig több mint 1600 család lakhatási gondjain enyhítettek: 149 új otthont építettek, 412 felújítást végeztek, képzéseiken 483 család vett részt. Lakásépítési programjuk épp Vácott kezdődött 10 otthon építésével, Jimmy Carter egykori amerikai elnök és 400 önkéntes közreműködésével.

– Jövőre új programunk indul, mely során évente több régi, rosszul szigetelt lakást fogunk hőszigetelni, hogy ezzel a fűtési költségek jelentősen csökkenjenek. A program során önkéntesekkel fogunk együtt dolgozni. A hőszigetelés a homlokzat, a födém és a nyílászárók szigetelését foglalja magában – tájékoztatták lapunkat.

A programot Vácott és környékén szeretnék beindítani. A családoknak az új építésű házakhoz hasonlóan itt is vissza kell fizetni a beavatkozás anyagdíját, ezért rendelkezniük kell valamiféle rendszeres jövedelemmel, tehát a programba olyan családok jelentkezését várják, akik megfelelnek a következőknek:

· ingatlanjuknak szüksége van a hőszigetelésre, és az ingatlan alkalmas is erre;

· az ingatlan legfeljebb kétszintes;

· fejenkénti havi jövedelmük nem haladja meg 70.000 forintot;

· készek – lehetőségeiknek megfelelően – részt venni saját erejükkel az építési munkálatokban;

· képesek rendszeres havi részletekben kifizetni a beruházás csökkentett árát (erre a Habitat konkrét ajánlatot tesz a jelentkező családoknak);

· Vácott, illetve annak 20 kilométeres körzetében laknak.

– A program során szeretnénk együttműködni helyi civil szervezetekkel, egyházakkal és az önkormányzattal is, egyrészt a családok sikeres megszólítása, másrészt a helyi önkéntesek mozgósítása érdekében – áll a hozzánk eljuttatott felhívásukban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments