Optimistán Dörner Györggyel Vácon

Optimistán bele a reménytelenségbe – eme meglehetősen ellentmondásosnak tűnő címmel tartja előadói estjét a váci Madách Imre Művelődési Központban október 20-án, szombaton 19 órától az ismert művész, Dörner György. Petőfi Sándor, Arany János, Babits Mihály, Reményik Sándor, Illyés Gyula, Wass Albert, Weöres Sándor művei hangoznak el az Érdemes művész díjjal kitüntetett színész tolmácsolásában, aki számos világsztárnak kölcsönzi hangját rendszeresen a filmvásznon.

A jellegzetes orgánum birtokosa azonban ezúttal költemények, megzenésített versek előadójaként várja a közönséget.

A művész egyfajta missziónak tartja azt, hogy a magyar költők műveivel találkozhasson a publikum, s a hazai oktatás nagy hiányosságának tartja, hogy az iskolákban nem keltik fel az érdeklődést a versek, a költészet iránt, holott – véleménye szerint – érdemes a költők gondolatait azért is megtanulni kívülről, mert az ember tudja ezeket saját gondolatként is használni. Támaszkodhat a költőkre, mert ők sokkal szebben, jobban meg tudják fogalmazni azokat az érzéseket, amik bennünk vannak. Dörner György nem titkoltan sokszor él azzal a lehetőséggel, hogy egy-egy költő gondolatát sajátjaként használ, s feltételezhetően nem csak a színpadon van ez így.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megérkeztek az első kisgyermekek az új váci bölcsődébe

A művész az áprilisi Költészet Napja alkalmából megtartott komáromi estjén a helyi televíziónak azt mondta a produkcióról: „Van egy gerince az előadásnak, de ha úgy gondolom, akkor fölcsapom az egyik kötetet, elmondom a verset, mert úgy érzem, hogy az adott pillanatban az oda illik. Néha elhangzik egy-egy Kölcsey vagy Döbrentei költemény is. Ez mindig a pillanatnyi diszpozíciótól függ.” Nos a fentiekből is következően nem lehet tudni, hogy szombaton milyen elrendezés szerint lesz hallható, látható a Dörner-est, de a különleges élmény biztosan nem marad el. Az Új Színház igazgatója előadásából egyébként a muzsika sem hiányozhat. Csángó népdalok és Kodály művek színesítése mellett sétálhatunk bele – képletesen persze – a reménytelenségbe, de szigorúan optimistán. Az érdekes címválasztás kapcsán egyébként így nyilatkozott a már említett Komárom tévének adott interjújában: „Szerintem egyértelmű a címválasztás, benne van egyfajta tendencia. Az ember nem lehet pesszimista! De nézzen körül a világban! Lehet optimista? Nem! Így tehát kénytelenek vagyunk optimistán menni a reménytelenségbe. Valószínűsítem, hogy ezzel sokunk életérzését eltaláltam.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

Az Őszi Művészeti Hetek keretében megrendezendő estre belépőjegyek még kaphatók a váci Madách Imre Művelődési Központban 1000 forintért, az előadás napján 1300 forintért. (MIMK) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments