Boszniai tanároknak tartott továbbképzést a váci Magosfa Alapítvány

Magyarország Külügyminisztériuma NEFE programja támogatásával boszniai pedagógusok számára fenntarthatósági témában tartott továbbképzést a váci székhelyű Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány augusztus 23-24-én a Tuzla környékén található Banovici-Zlača helységben.

A képzés alapja az alapítvány gondozásában 2009-ben kiadott Fogyasztó kúra – környezeti nevelési modulgyűjtemény a fenntartható fogyasztásról című könyv, amiben 48 darab, a pedagógusok által használható óravázlat található, a hozzájuk tartozó háttéranyagokkal és fénymásolható oldalakkal. A könyv célja, hogy a diákok közelebb kerüljenek a fenntarthatósági elvekhez, annak fontosságához és mindennapi megvalósításához.

A boszniai képzést megelőzte a bosnyák partner (Centar za ekologiju i energiju) magyarországi látogatása, ami során a partnerek rögzítették a bosnyák nyelvre fordítandó modulokat, és ismerkedtek a fenntarthatóságra nevelés magyar lehetőségeivel.

Bosnyák nyelvre 10 anyag került fordításra, a főbb témakörök az ökológiai lábnyom, a Föld édesvíz készlete, növényi festékek, vadon termő ennivalók, mosás egykor és ma, helyi termékek, kenyér és kovász.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

A kétnapos képzés résztvevői Tuzla és környékének általános iskolai tanítói és természettudományos szaktárgyú (biológia, kémia, matematika, fizika tantárgyak valamint ökológia szakkör) tanárai voltak valamint az egyik iskola igazgatónője. A harmincfős csoport nagyon nyitott volt a képzés tematikájára valamint egymás tapasztalataira. A magyar nyelven elhangzott modul bemutatókat tolmács fordította bosnyák nyelvre.

Bosznia Hercegovinában a tananyag 30 százalékát a tanár választhatja meg az éves tanterv kialakításakor. A résztvevők elmondása szerint jelen képzés anyaga nagyban segíti őket ennek a 30 százaléknak az összeállításában, hogy környezettudatos témákban a korosztályi sajátosságokat figyelembe vevő érdekes anyagokkal tudjanak dolgozni munkájuk során. A képzés során kapott szóbeli, és a képzés végén kapott írásbeli visszajelzések szerint egy nagyon hasznos és gyakorlatias képzésre került sor, amit mindannyian nagy örömmel végeztek el, és már nagyon várják egy következő továbbképzés lehetőségét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

Addig is, amíg erre sor kerül, köszönetünket fejezzük ki Magyarország Külügyminisztériumának, hogy lehetővé tette ennek a programnak a megvalósulását! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments