Az IPOSZ és az NMH megállapodása a kisvállalkozások és a foglalkoztatás fejlesztéséért

Az ipartestületekbe tömörült mikro-, családi, kis- és középvállalkozások működésének javítása, a foglalkoztatás bővítése érdekében együttműködési megállapodást kötött az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH). A megállapodásban rögzített közös vállalások olyan fontos területekre terjednek ki, mint a munkavédelem, a foglalkoztatás jogi és fizikai biztonsága, a szakképzési rendszer fejlesztése, a pályaorientáció, a foglalkoztatási célok elérése, a tananyag-fejlesztések és a szakmai vizsgakövetelmények kidolgozása.

A két szervezet közös célja, a hosszú távú együttműködés kialakítása. Az IPOSZ az NMH megyei munkaügyi hivatalokat koordináló foglalkoztatási igazgatóságával, a munkavédelmet és munka egészségügyet koordináló igazgatóságával, valamint a szakképzést és felnőttképzést koordináló igazgatóságával a kapcsolatépítést kiemelten fontosnak tartja. Ez segíti a megyei szintű kapcsolati rendszer erősítését a megyékben működő ipartestületek és a hivatal megyei egységei között. A megállapodás szándéka, hogy az együttműködés majd járási szintre is kiterjedjen, felhasználva azt az egyedülálló adottságot, hogy az ipartestületek szinte minden járásban megtalálhatóak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

hirdetés

A megállapodás sikeres végrehajtásának fontos feltétele az egymás munkájának, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások működésének, törekvéseinek megismerését elősegítő kölcsönös információáramlás biztosítása.

A hivatallal együttműködve az IPOSZ részt vesz a jogszabályok, szakmai előírások előkészítésében, végrehajtásában, összegyűjti a foglalkoztatási jogsértéseket, javaslatot tesz a megoldásukra. Bekapcsolódik a foglalkoztatási célú adatgyűjtésbe és feldolgozásba, az alapképzésből kikerülők foglalkoztatási lehetőségeinek felkutatásába, a szakképzés munkaerő-piaci igényekhez igazolódó fejlesztésébe, a pályaorientáció keretébe, a kézműipari hiányszakmák népszerűsítésébe, a munkaerő-igény feltárásába, a foglalkoztatást segítő programok kidolgozásába, a tananyag-fejlesztésekbe.

A foglalkoztatási kultúra érdekében az IPOSZ megteremti tagjai számára a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért programjához történő egyszerű és gyors csatlakozásának feltételeit.

A határozatlan időre szóló megállapodást Németh László IPOSZ-elnök és Komáromi Róbert, az NMH főigazgatója írta alá. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments