Százéves gőzhajó köt ki Visegrádon és halad el Vácnál a Dunán kedden délután

Bécsből Budapestre érkezik kedd este jubileumi különútján a Schönbrunn nevű százéves gőzhajó – közölte a Magyar Turizmus Zrt bécsi képviselete. A matuzsálem az információk szerint a délutáni órékban halad el Vácott a folyón. Két napon át, kedden és szerdán tekinthetik meg az érdeklődők és tehetnek vele városnéző utakat a Dunán – számol be a hírről az MTI.

Figyelem! Aki a legjobb fotót készíti Vácnál és azt eljuttatja szerkesztőségünkhöz, egy doboz bonbont kap ajándékba!

A Shönbrunnt Óbudán építették 1912-ben az Első Dunai Gőzhajózási Társaság (DDSG) hajógyárában. Ez ma az egyetlen működő hajó a 300 gőzhajó közül, amelyek egykor a társaság flottájába tartoztak. A hajó legszélesebb része mintegy nyolc méter, össztömege 556 tonna. Motorja 707 Lóerős és 900 személy szállítására alkalmas.  (A hajóregiszter adatait itt megnézheti!)

A Schönbrunn vasárnap kezdi meg százéves jubileumi útját jelenlegi tulajdonosa, az Osztrák Vasúttörténeti Társaság (ÖGEG) és egy utazási iroda szervezésében. Útja során a Schönbrunn kiköt Pozsonyban, majd Komáromban, Esztergomban, valamint Visegrádon is, mielőtt kedd este megérkezik Budapestre. A fővárosban két napon át tekinthetik meg az érdeklődők és tehetnek vele városnéző utakat a Dunán, mielőtt visszaindul Bécsbe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

A hajózás hagyományainak ápolói a Schönbrunnt Budapesten az 52 éves Sopron muzeális vontatóhajóval fogadják az Árpád-híd felett és végigkísérik a Belgrád rakparti nemzetközi hajóállomásig.

A Schönbrunn – olvasható az ÖGEG honlapján – egészen 1985-86-ig közlekedett menetrend szerinti járaton Bécs és Passau között, ezután 1988-ig különjáratokat teljesített. 1988-ban kivonták a forgalomból és kaszinóhajóként horgonyozták le Budapesten.

A vasúttörténeti társaság 1995-ben vásárolta meg a Schönbrunnt jelképes összegért, 1,20 schillingért. 1995 és 2000 között a társaság munkatársai önkéntes munkával, 20 ezer munkaóra alatt ismét üzemképessé tették a hajót és korhűen helyreállították belső berendezését. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments