A váci székesegyház felszentelésének 240. évfordulóját ünnepelték

A váci, Nagyboldogasszonyról és Szent Mihályról nevezett székesegyház felszentelésének 240. évfordulóját ünnepelték augusztus 18-án, szombaton 10 órakor a székesegyházban, az egyházmegye püspökeinek, káptalanjának, papságának, szolgálattevőinek és híveinek részvételével bemutatott püspöki szentmisén.

Beer Miklós megyéspüspök szentbeszédében többek között boldog John Henry Newman bíboros gondolatát idézte, mely szerint az emberek építette ház önmagában még nem templom: attól válik templommá, hogy az ember találkozik benne Istennel.

„Nem tudom, 240 évvel ezelőtt az elődöm, Migazzi Kristóf bíboros hogyan kezdte azt a napot, amelyen felszentelték az általa befejeztetett székesegyházat; úgy-e, mint én a mai napot, vagy egészen másként. De abban biztos vagyok, hogy ugyanaz a lelkület hozta őt és az akkori híveket is ide, mint ami bennünket” – mondta a főpásztor.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Beer Miklós augusztus 18-a kapcsán megemlékezett Szent Ilonáról, Nagy Konstantin császár édesanyjáról is. Szent Ilona volt az, akinek megadatott megtalálni Jeruzsálemben Krisztus urunk keresztjét. „Amikor a templomról elmélkedem, ez is eszembe jut: Szent Ilona megtalálta Krisztus keresztjét, mert kereste. Nekünk is keresnünk kell ezt a keresztet, s ha rátaláltunk, köréje gyűlve kell közösséget, egyházat alkotnunk, amely aztán Isten hajlékává, templommá teszi az emberek által épített házat. Ahonnét hazamenve Istent viszik magukkal a világnak az ő közösségének tagjai” – fejtette ki homíliájában a váci megyéspüspök.

Beer Miklós röviden emlékeztetett az október 11-én, a II. Vatikáni Zsinat kezdetének 50. évfordulóján kezdődő egyházmegyei zsinatra; ennek kapcsán is megemlítve az ünnepek közösségmegtartó erejét és azt, hogy ezentúl a székesegyház felszentelésének emléknapját is szeretné mindig ilyen ünnepélyes körülmények között megtartani. (forrás: Váci Egyházmegye/Magyar Kurír)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments