Négy milliárd forint állami támogatás a megyei sportszervezeteknek, köztük több váci egyesületnek is

Pest megye sportszervezeteit 4 milliárd forint közvetett állami támogatás is segíti a kormány által bevezetett, látvány-csapatsportágakat támogató társasági adókedvezményeknek köszönhetően. A támogatottak között több váci egyesületet is található. A pénzt a legtöbb helyen részben vagy egészben már el is költötték – írja pestmegye.hu.

A sport támogatása kiemelt társadalmi célok megvalósulásához járul hozzá. A sport magatartásmintát nyújt a fiatal nemzedékeknek, segíti a gyermekek és fiatalok személyiségfejlődését; az egészségmegőrzés pillére.

Európai viszonylatban ugyanakkor alacsony a magyar lakosság részvétele a sporttal kapcsolatos tevékenységekben. A részvétel növeléséhez mindenekelőtt jól felszerelt, fenntartható működtetésű sportinfrastruktúra és a sportszervezetek stabil működése szükséges. Ezért a kormány 2011-től adókedvezménnyel ösztönzi a sport területén a fejlesztéseket, elősegítve a gazdasági szereplők és a sportszervezetek közötti együttműködést.

hirdetés

A látvány-csapatsportágak (jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, vízilabda) támogatásával kapcsolatos társasági adókedvezmény (TAO) rendszerének bevezetésével a kormány a magyar sport finanszírozási rendszerében új forrást nyitott. Az ebből a forrásból származó támogatásokat a szervezetek utánpótlás-neveléssel, képzéssel, versenyeztetéssel összefüggő feladatok ellátásához, biztonsági követelmények teljesülését szolgáló infrastruktúra-fejlesztésekhez, tárgyi eszköz beruházásokhoz, felújításokhoz, valamint meghatározott feltételekkel személyi jellegű ráfordításokra használhatják fel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

Az új támogatási konstrukció szabályozásáról a szakmai egyeztetéseket követően az Európai Bizottság pozitívan nyilatkozott, azt az unió számára teljes mértékben elfogadhatónak, közérdekű célokat szolgálónak minősítette.

Az új támogatási konstrukció kiemelt célja, hogy bővítse a rendszeres sporttevékenységben résztvevők létszámát, elsősorban a gyermek korcsoportokban. „Az új sporttámogatási mechanizmus már az első évében komoly eredményeket mutat. A hazánkban 2011 januárjában regisztrált 240 ezer fő versenyengedélyes sportolói létszám 2012 júniusára 300 ezer fölé emelkedett, és a bővülést túlnyomó részben a gyermek és utánpótlás korcsoportok új versenyengedélyesei eredményezték.” – mondta el tájékoztatásul Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportpolitikáért felelős államtitkára.

Az új konstrukció által támogatott sportlétesítmény-fejlesztések közvetlen kedvezményezettjei az önkormányzatok, hiszen az érintett sportágak tevékenységének helyet adó létesítmények mintegy 75 százaléka önkormányzati tulajdonban van. (A hivatásos sportszervezetek jellemzően bérleti szerződéssel használják ezeket a sportlétesítményeket.)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagy sikerrel zajlott le III. Nyuszi-uszi amatőr úszóverseny

A Pest megyei egyesületekhez a 2011/2012-es támogatási időszakban a sikeres pályázatok révén – személyi jellegű ráfordítások, tárgyi eszköz beruházás, utánpótlás-nevelési feladatok ellátása, képzések és közreműködői költségek jogcímen – összességében közel 4 milliárd forint közvetett állami támogatás került a TAO kedvezményből. A minisztériumi nyilvántartás szerint a váciak közül a Váci Kézilabda Sportegyesület több mint 25 millió, a Váci Női Kézilabda Sportegyesület több mint 40 millió, a Váci Reménység Egyesület kosárlabda szakosztálya közel 1,5 millió, a Dunakanyar-Vác Labdarúgó Kft több mint 30 millió, a Szuperinfó-Vác FSE majdnem 2 millió, a Vác Deákvár SE szintén majdnem 2 millió, Váci Vízilabda Sportegyesület 27 millió, a Vác Város Labdarúgó Sportegyesület közel 128 millió, majd kicsivel több mint 72 millió forint támogatásban részesült. (A teljes megyei lista a megyeháza honlapján itt megnézhető.)

A TAO támogatási rendszer a sportági szakszövetségeken keresztül mindemellett a versenyeztetési költségek jelentős mértékű csökkentéséhez is hozzájárul, amely további segítséget ad elsősorban a kisegyesületeknek. Versenyeztetés jogcímen több mint 1500 egyesület, mintegy 2,7 milliárd forintot használhatott fel az első támogatási időszakban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments