Tegyél javaslatot a városi díszpolgári címre

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Városi kitüntetésekre várnak javaslatokat a polgároktól a városházán. A néhány napja közzétett felhívás a város érdekében végzett kiemelkedő munkáért adható díszpolgári, valamint Pro Urbe személyi és közösségi kitüntetésekre vonatkozik.

Vác Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 63/2013. (XII. 13.) számú rendelete szól a városi kitüntetések alapításáról és adományozásáról.

Olvasd tovább

Mégis csak zsákban viszik el a gallyakat

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Korábban arról írtunk, hogy a zöldhulladék városi gyűjtése során a szerződés szerint a zsákok mellé kitett, kötegelt gallyakat is elviszi a szolgáltató. Városunkban már a Zöld Híd, illetve annak alvállalkozójakánt a Váci Hulladékgazdálkodási Kft végzi a szemétszállítást.

A gallyak elszállítását Ferjancsics László (Lokálpatrióták) önkormányzati képviselő jelentette be sajtótájékoztatóján, bemutatva a szerződésnek azt a passzusát is, amely erre vonatkozik. A városi hulladékszállítással foglalkozó cég vezetője viszont azt kéri, hogy ne tegyenek ki nem zsákokba helyezve ágakat a közterületre, mert ezeket nem viszik el, az ágak felaprítására ugyanis sem kapacitása, sem megfelelő eszköze nincs a szolgáltatónak.

Olvasd tovább

Támogatás: a képviselők is a zsebükbe nyúlnak

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Fercsák Róbert, Baja városának polgármestere kérelemmel fordult Vác Város Önkormányzatához, egy elárasztott erdélyi falu helyét jelző emlékmű és a leomlott templomtorony helyreállításának érdekében. A testület legutóbbi ülésén megvitatták az ezzel kapcsolatos előterjesztést.

Baja testvérvárosa az erdélyi Erdőszentgyörgy, melynek szomszédságában helyezkedik el az
egykori település, Bözödújfalu. A települést 1989-ben rombolták le és árasztották el vízzel és a román kommunista vezetés víztározót álmodott meg a helyére. Bözödújfalu lakóinak menniük kellett, a környező településekre költöztek át.

Olvasd tovább

Adományt vittek a váciak a técsői reformátusoknak

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Vác polgármesteréhez kérelemmel fordult László Károly técsői református lelkész. Pénzügyi támogatást kért a folyamatban lévő beruházásuk megvalósításához. Fördős Attila a segítségkérést tolmácsolta a város politikai pártjai, vállalkozói, magánszemélyei felé. A lelkes adományozóknak köszönhetően 620 ezer forintot sikerült összegyűjteni, amelyet a polgármester személyesen kívánt átadni a református gyülekezetnek.

A hivatalos, dokumentumokkal alátámasztott pénzátadására április 21-én került sor a técsői református parókián. A pénz átadását követően kerekasztal megbeszélés folyt a református gyülekezet tagjaival, majd a tárgyaláshoz csatlakozott Técső polgármestere, Kovach Ivan is.

Olvasd tovább

Feljelentést tett a polgármester a rendőrségen

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Ismeretlen tettes ellen tett a városvezetés nevében feljelentést Fördős Attila polgármester az Idősek Otthona és Klubja működésével kapcsolatban. A tavalyi ellenőrzés ugyanis aggodalomra okot adó hiányosságokat tárt fel az intézményél.

Az önkormányzat legutóbb ülésén tárgyalta meg és fogadta el a 2017-es ellenőrzési jelentést. A 2017. évre vonatkozó ellenőrzési tervet Vác Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 268/2016. (XII. 15.) számú határozatával fogadta el. A tervezés időszakában a Váci Polgármesteri Hivatal Ellenőrzési Osztályának létszáma 4 fő volt (1 fő belső ellenőrzési vezető, 3 fő belső ellenőr).

Olvasd tovább

A miniszter döntésére várnak a váci pályázók

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Két oktatási intézmény, a Váci Madách Imre Gimnázium és a Váci Radnóti Miklós Általános Iskola igazgatójának megbízatása a tanév végén lejár. Ezért az önkormányzat pályázatot írt ki a vezetői posztokra. A középiskola estében ketten jelentkeztek az igazgatói székre: Horváth Edit eddigi vezető és Steidl Levente, aki önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP).

A testület legutóbbi, múlt csütörtöki ülésén téma volt a pályázatok véleményezése. A törvény értelmében a végső szót az illetékes miniszer mondja ki mind az érintett helyi önkormányzat, mind a tantestület javaslatát figyelembe véve. Az utóbbi években több esetben politikai színezetű viták kerekedtek abból több településen, hogy a miniszter a tantestület ellenére nevezett ki iskolavezetőket.

Olvasd tovább

Ma tartják a képviselőtestület áprilisi ülését

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Ma kilenc órakor kezdődik a városi képviselőtestület soros, áprilisi ülése. A tanácskozás meglehetősen hosszúnak ígérkezik, hiszen a meghívó szerint harmincegy téma szerepel a napirenden. Köztük olyan fontos megtárgyalni valók, mint a tűzoltóság beszámolója, vagy a Madách Imre Gimnázium vezetői pályázatának véleményezése.

Emellett téma lesz a tavalyi költségvetés végrehajtása, a 2017-es ellenőrzések tapasztalatai is. A nemzetiségi önkormányzatokkal kötött megállapodás felülvizsgálatára is készülnek, csakúgy, mint a Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány alapító okiratának módosítására.

Olvasd tovább

Megkezdődött a közterületi fák permezetése

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Immár hagyományosan minden évben tavasszal permetezéssel igyekeznek távoltartani a kártevőket a szakemberek a parkokban, utcákon álló fáktól. Ennek megfelelően kerül sor a vegyes fák permetezésére a város közterületein.

A növényvédelmi munkára a városháza tájékoztatása szerint április 19. és május 2. között számíthatnak a váciak az időjárás függvényében – áll a városháza közleményében.

Olvasd tovább

Kitüntetésre várnak javaslatokat a polgároktól is

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Vác Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a városban tartósan végzett kiemelkedő egészségügyi munka elismerésére Vác Város Egészségügyéért kitüntető címet alapított. Az elismerés adományozható a város közigazgatási területén működő egészségügyi intézmények, vállalkozások és civil szervezetek dolgozóinak, önkénteseinek. 

A kitüntetés adományozására javaslatot tehetnek részletes indoklással az egészségügyi intézmények, vállalkozások, civil szervezetek vezetői, közösségei és Vác város polgárai. A kitüntetést évente egy személy kaphatja meg.

Olvasd tovább

Rétvári Bence a városházán átvette mandátumát

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Pénteken reggel a városháza dísztermében vette át a országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságától mandátumát Rétvári Bence, aki a Fidesz-KDNP színeiben a szavazatok több mint a felét megszerezve jutott be a nemsokára megalakuló új parlamentbe. A politikus köszönetet mondott azoknak, akik szavazataikkal támogatták, hogy a korábbi kormánypártok újabb négy éven át végezhessék munkájukat.

A kis ünnepségen – amelyen ott volt Fördős Attila polgármester, valamint Mokánszky Zoltán és Pető Tibor alpolgármesterek is – dr. Kmetty Ildikó, a helyi választási bizottság elnökhelyettese adta át a mandátumot, miután jogerőssé vált az április 8-án megrendezett választás eredménye a Pest megyei 04. számú választókerületben.

Olvasd tovább