Aláírták, kifizették: már a városé a mélygarázs (HANG)

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Hétfőn aláírták a Raiffeisen Bankkal az adásvételi szerződést, kedden pedig átutalta a mélygarázs vételárát a város – jelentette be az örömteli hírt Fördős Attila polgármester a szerda délelőtti sajtótájékoztatóján. Az önkormányzat a kormánytól korábban kapott mintegy 2 milliárd forintból 1 milliárd 675 millió forintot utalt át nettó vételárként, a fennmaradó pénzből pedig a létesítmény befejezését finanszírozzák.

A Váci Napló kérdésére a városvezető elmondta: azonnal beindítják a gépezetet, s a tervezés után hamarosan kiírják a közbeszerzési pályázatot. Ily módon a számítások szerint november végére, de az idén mindenképpen megnyitják a váciak előtt a mélygarázst. Ezzel egy időben várhatóan ismét fizetőssé válik a felszíni parkolás.

Olvasd tovább

Augusztusban szünetel a gázszolgáltatás Vácon is

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ A városháza tájékoztatása szerint az FGSZ Földgázelosztó Zrt szállító vezetékén végzett karbantartási munkálatok miatt augusztus 2-án 5 órától augusztus 4-én 10 óráig a TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft a gázszolgáltatást ideiglenesen felfüggeszti.

Az intézkedés több települést, köztük Vácot is érinti. Hol nem lesz gáz ebben az időszakban: Bernecebaráti, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Kemence, Kismaros, Kosd, Kóspallag, Letkés, Márianosztra, Nagybörzsöny, Nagymaros, Penc, Perőcsény, Rád, Szob, Szokolya, Tésa, Vác, Vámosmikola, Verőce, Zebegény.

Olvasd tovább

Hétfőn és szerdán ismét irtják a szúnyogokat Vácon

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Az önkormányzat tájékoztatása szerint hétfőn ismét gyérítik a szúnyogokat Vác területén. Június 19-én a napnyugta utáni órákban földi úton irtják a vérszívókat. Rossz idő esetén a védekezésre június 20-21-én kerülhet sor.

A légi gyérítés június 21-én, a naplementét megelőző másfél órában lesz majd. A felhasznált anyagok a méhekre veszélyesek, ezért kérik, hogy a kezelés alatt zárják be őket. ♦

Vác: minibölcsődék létrehozását támogatja a kormány

VÁCI NAPLÓ/MTI/városháza ♥ Ha családbarát országot építünk, annak fontos feltételei a bölcsődék, még a legkisebb településen is – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken Vácon, a bölcsődei tájékoztatónap rendezvénysorozat Pest megyei, tizenkilencedik országos állomásán.

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy az év elejétől átalakul a bölcsődei ellátások rendszere: bölcsőde, minibölcsőde, családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde kialakítására nyílik lehetőség.

Olvasd tovább

Keddtől földi és légi szúnyogirtás lesz a városban

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Az időjárás melegre fordulásával a korábbi esőzések nyomán ismét kezdenek elszaporodni a szúnyogok a városban és a külterületeken. Ezért az önkormányzat illetékességi területén központi földi és légi kémiai szúnyoggyérítésre kerül sor – olvasható a városháza közleményében.

A földi védekezés tervezett időpontja június 6. kedd, a napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén a munkálatokra június 7-8-án kerül sor. A légi védekezés tervezett időpontja június 8. csütörtök, a napnyugtát megelőző 1,5 órában. Tartalék időpont (rossz idő esetén): június 9-10.

Olvasd tovább

Nem lehet majd tűzijátékozni a tömbházak közelében?

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ A múlt héten ülésezett a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság, ezúttal köszöntötték az újonnan bekerült Vácy Károlyt, aki Ferjancsics Lászlót váltotta a grémiumban. A tanácskozás mindössze háromnegyed órájában a tájékoztatók mellett több javaslat is született, melyeket továbbítanak a testületnek.

Az egyik érdekes napirendi pont arról szólt, hogy módosíthatják a közelmúltban elfogadott, a közterületek elnevezéséről szóló rendeletet. Azért lett erre szükség, mert megkeresés érkezett az önkormányzathoz, hogy Zavetz József atyáról nevezzenek el Vácon utcát. Mivel azonban a korábbi rendelkezés szerint ezt csak a személy elhunytát követően 20 év elteltével lehetne megtenni, így módosításra lenne szükség. A bizottság támogatta az előterjesztést, így javasolják a képviselőtestületnek elfogadásra.

Olvasd tovább

Öt hónapnyi haladék: mit kezdünk a belvárossal?

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Hosszú ideje tartanak a viták a belvárosban elkezdett társasház építésekkel kapcsolatban. A polgárok egy része attól tart, hogy ezáltal jelentősen megváltozik a településkép, nő a zsúfoltság a szűk utcákban. Az elmúlt pénteken megjelent számunkban megírtuk: egy kormányrendelet alapján október 1-ig bontási tilalmat rendelt el a kormány több város védett területen lévő épületeinek esetében.

Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban, arról egy szakembert, Szalay Ákost építőmérnököt, az önkormányzat városfejlesztési és környezetvédelmi bizottságának külsős tagját kérdezte meg a Váci Napló. Kiderül: a polgárok már korábban aláírásgyűjtésük során hasonló intézkedést kértek. A cikk a május 12-i pénteki számban olvasható.

Olvasd tovább

A kormány támogatja az új munkásszállók építését

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Kilenc milliárd forintos program indul munkásszállások építésére, illetve munkásszállóként felhasználható ingatlanok felújítására, a támogatásra önkormányzatok vagy önkormányzati társulások nyújthatnak be kérelmet szeptember 30-ig – tájékoztatott Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.

A városi képviselőtestület áprilisi ülésén arról döntött, hogy a volt Karacs – azelőtt Komócsin – kollégium épületének értékesítése esetén támogatja annak munkásszállóvá alakítását. Vácott ugyanis több szakmában jelentős munkaerőhiány van. Az még nem derült ki, hogy az önkormányzat az esetleges vevővel együtt részt akar-e venni a pályázaton.

Olvasd tovább

Együttműködési megállapodás nyolc város között

VÁCI NAPLÓ/városháza A kulturális és turisztikai kapcsolatok erősítésének érdekében köt együttműködési megállapodást nyolc város. A Balatonfüred kezdeményezte szerződés célja, hogy valódi tartalommal töltsék meg a partnerséget, hiszen több tekintetben hasonló problémákkal küzdő és hasonló célokért dolgozó, közös értékeket valló településekről van szó.

A nyolc város (Balatonfüred, Debrecen, Győr, Gyula, Kecskemét, Komárom, Szolnok, Vác) együttműködési megállapodását május 8-án ünnepélyes keretek között írják alá a városvezetők Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Olvasd tovább

Változtatási tilalom a belvárosban, fejlesztési adó jöhet

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Még áprilisban egy sajtótájékoztató alkalmával hangzott el Fördős Attila polgármestertől: életbe lépett márciusban egy kormányrendelet, melynek értelmében változtatási tilalmat rendeltek el több történelmi város belvárosára.

– Lakossági bejelentésekre és az önkormányzatok által írt levelekre a kormány adott területekre változtatási tilalmat rendelt el október elejéig. Sajnos városunkban is gyakorlattá vált, hogy megvesznek egy romos családi házat és utána egy társasházat építenek a helyére, ezzel jóval nagyobb lélekszámot generálva. Úgy gondolom, hogy jogszabály-változás várható és ezzel talán ez a folyamat is megállítható – mondta a polgármester.

Olvasd tovább