VÁLASZTÁS 2018: Esélylatolgatás a finisben

VÁCI NAPLÓ/Köz-tér (Furucz Zoltán) ♥ A mai nappal a finisébe fordult az országgyűlési választási kampány. Nem mondhatjuk, hogy városunkban eddig túlságosan hangosak voltak a jelöltek, sőt, akadt nem egy induló, aki gyakorlatilag nem csinált semmit. Nekik majd elég nehéz lesz megmagyarázni visszafogottságukat és bebizonyítaniuk, hogy nem egy kamupárt színeiben, lényegében az állami támogatásként kiosztott pénzekért szálltak ringbe.

Az elmúlt hetekben az esélyes jelöltek jól láthatóan két úton haladtak a cél felé. A kétségtelenül legesélyesebb, a nyolc éve regnáló kormányt alkotó pártok színeiben induló Rétvári Bence hol államtitkárként, hol képviselőjelöltként fordult meg a városban és a választókerület településein. A fiatal, ügyvédből politikussá átnyergelt kereszténydemokrata minden esetben felkészülten állt ki a publikum elé, s ha néha meg is jelentek mondatai között a mostanában unalomig ismételt migránsos témák, mondanivalóját mindig az adott helyzethez igazítva fogalmazta meg.

Olvasd tovább

Váci Köz-tér: A feltétel nélküli kedvesség

AnitaVÁCI NAPLÓ/Váci Köz-tér (Furucz Anita) ♥ Vasárnap meggyújtottuk az első adventi gyertyát. Közeleg a karácsony, de én még gondolatban nem tartok ott. Csörög a telefonom folyamatosan, mindenki a munka miatt hív, azonban egy hívás más volt, mint a többi: egy női hang jelentkezik a másik oldalról, egy ismerősre hivatkozik, egy történetet szeretne megosztani velem, valamit, ami neki nagyon fontos.

Hallgatok, és mondani kezdi: Sződligeten dolgozik, az értelmi sérültek otthonában. Kedden tíz ott lakóval elment a Váci Dunakanyar Színházba egy darabot megnézni, gondolta, a büfében isznak még egy kávét. Megkérdezte, mennyibe kerül: 250 forint volt egy csésze, de a pult mögött álló fiatalember rögtön hozzátette, jár a csoportos kedvezmény. Kérdezte, hány főtől, a válasz az volt: az teljesen mindegy. Aztán ez a fiatalember, nem csak a kávéra adott kedvezményt a kis csapatnak, hanem megvendégelte őket egy üdítővel is.

Olvasd tovább

Váci Köz-tér: Kíváncsi vagy, mi történik Brüsszelben?

szerkesztő VÁCI NAPLÓ/Váci Köz-tér (Furucz Zoltán) ♥ Az utóbbi időben – ne kerülgessük – meglehetősen rossz az Európai Unió megítélése idehaza. Ebben szerepet játszott a bevándorlással kapcsolatos hercehurca, sőt a kormány által kezdeményezett, elsősorban politikai célokat szolgáló népszavazás is. Ám ez csak a felszín: valójában ma a magyarok semmit, vagy alig tudnak valamit arról, mi folyik Brüsszelben.

Ebben a hazai média is ludas. Csak csöpögtetve, leegyszerűsítve jutnak el a hírek a hozzánk.

Olvasd tovább

Váci Köz-tér: Így jártam a Class FM-mel!

szerkesztőVÁCI NAPLÓ/Váci Köz-tér (Furucz Zoltán) ♥ Érdekes kísérletbe kezdett a Class FM, amelyet nemrég a médiahatóság egy elegánsnak nem nagyon nevezhető húzással kiebrudalt az éterből. Az ország egyik legnépszerűbb adója, amely nem utolsó sorban Sebestyén Balázséknak köszönhette első helyét a hallgatottsági listákon, még megpróbálkozott egy utolsó lehetőséggel: a Class FM-et jelenleg interneten lehet hallgatni.

Mivel idehaza meglehetősen kicsi a rádiós választék, és ahogy látjuk, a politika is folyton fogódzókat keres annak érdekében, hogy rátelepüljön valamelyik médiára, egyre többen úgy függetlenítik magukat, hogy az internet világában keresnek megoldást.

Olvasd tovább

VÁCI KÖZ-TÉR: Így teltek Obama hétköznapjai

szerkesztő VÁCI NAPLÓ/Váci Köz-Tér (Furucz Zoltán) ♥ Az amerikai elnökválasztás után mindenki elemez, véleményt mond. Sokan sokfélét. A szélsőséges megnyilvánulásoktól eltekintve két dolog körvonalazódik: 1. Trump győzelme bizonytalanságot teremt, de akár még jól is elsülhet 2. Obama jó ember, de nem volt erős elnök.

Emlékszem, mindkét korábbi választás során Barack Obamának szurkoltam. Egy szimpatikus fickó, aki ráadásul intelligens ember is. Bár azt ígérte, hogy tudjuk, merjük, megcsináljuk, nos, ebből csak kevés sikeredett neki. Az amerikai politikai elit, amely a beltenyészet miatt egyre degeneráltabb, fogva tartotta az elnököt, aki rendre meg kellett hogy küzdjön a világot lenyomó nagytőkével is.

Olvasd tovább

VÁCI-KÖZ-TÉR: Egy pap reverenda nélkül

zolika2007_2VÁCI NAPLÓ/Váci Köz-Tér (Furucz Zoltán) ♥ Régen volt, már nem is tudom, mikor. Találkoztam egy emberrel, aki reverendában járt. Pap volt, de nem olyan pap, mint sokan mások: fiatalos lendülettel, óriási hittel, a lelkileg távol lévők tiszteletével beszélt a világról.

Összebarátkoztunk, gyakran találkoztunk és beszélgettünk. Egyszer az akkor még meglévő ír pubba is elhívtam, egy kis társaságban ír chilisbabot ettünk és jó söröket ittunk.

Aztán jött a felsőbb döntés és elhelyezték Vácról. Csak hébe-hóba bukkantunk egymásra, a közösségi oldalon bejelöltük egymást.

Olvasd tovább

VÁCI KÖZ-TÉR: mackókat gyűjtenek a szobi mentősök

AnitaVÁCI NAPLÓ/Váci Köz-Tér (Furucz Anita) ♥ Emberséges emberek még vannak. A mai napom nem indult jól. Le volt fagyva az autóm ablaka, hideg is volt, kiömlött a kávém és már előre tudtam, hogy sok munka vár bent az irodában. De egy szabad pillanatomban – és téma szerzése célzattal – felmentem a közösségi hálóra. És akkor láttam meg, ami szebbé tette ezt a napot is.

A szobi mentősök gyűjtésbe kezdtek. Nem, nem pénzt kérnek, mint oly sok “márnemistudomhogyhívják” alapítvány, hanem plüss mackókat. Azért van szükségük a bundás, puha plüssökre, hogy felvidíthassák a beteg gyerekeket.

Olvasd tovább

VÁCI KÖZ-TÉR: a háború és a béke szigete

Furucz ZoltánVÁCI NAPLÓ/Váci Köz-tér (Furucz Zoltán) ♥ Óriási volt a kontraszt. 2016-ban 1956-ról itt és 1956-ról Budapesten.

Itt csend volt, és béke. Az ünneplők elmentek az emléktáblákhoz, a megemlékezésekre és ünnepeltek. Aki akart, az volt ott. Aki nem, az otthon maradt. Nem volt kényszer, ha csak belülről nem mozgatta valami érzés az embert. Nem volt fütty és nem volt kiabálás sem.

Erre szokták mondani, méltóságteljes volt az ünnep. Mármint itt, Vácon.

Olvasd tovább

VÁCI KÖZ-TÉR: És azt mondta a farkas…

Mészáros Marietta-150MÉSZÁROS ZSUZSA ♥ Ritkán járok a buszpályaudvaron, ha a városban van dolgom, általában más felé veszem az irányt. Jó egy hetes kihagyással ma a pályaudvaron szálltam fel a menetrend szerinti járatra. Amíg vártam, csodálkoztam. Van az a pénz, amiért a Volánbusznak korpás a haja… Vagy inkább ne legyek rosszmájú, mert egészen más van a látvány mögött, csak én nem látom?

Lehet, de én azt látom, hogy az egyik buszon egy népszavazási hirdetés van. Friss, harmatos, színes.

Ha a lábam elé nézek, meg azt, hogy szétrepedezett az aszfalt, lassan szét is omlik.

Olvasd tovább

VÁCI KÖZ-TÉR: Egy fesztivál margójára

Mészáros Marietta-150MÉSZÁROS ZSUZSA ♥ Megérkeztünk. Fesztiválozni voltunk. Illetve oda indultunk, de valami más lett belőle. Úgy van ez, mint ahogy odafelé énekelte egy nem fesztiválozó: most múlik pontosan. A Lecsófesztivál biztosan. Elfáradt, leült, éppen a fesztivál hiányzott belőle, mint lecsóból a szalonna.

Az elmúlt tizenkét évben lassan, de biztosan ment lefelé a színvonal. Eleinte voltak vendégek, voltak sztárfellépők, minden korosztály megkapta az érdeklődésének megfelelő stílust, műfajt. Természetesen voltak amatőrök is, gyerekek is megmutathatták, mit tudnak. Mit mondjak? Jó volt, érdekes volt, szórakoztató volt.

Olvasd tovább


Hozzászólások

Váci Köz-tér — 1 hozzászólás

  1. Egy blogot hoztam létre, számos fotóval a váci játszóterek borzalmas állapotáról. Szeretném, ha eljutna illetékesekhez is – évek óta nincs állagmegóvás. Pár napja örömmel láttam, hogy egy kiálló szöges mászóka lépcsőt már lecseréltek – nem tudom, kinek köszönhetik a váci gyermekek…Kérdésem csak az – hogy miért nem pótolják a hiányzó alkatrészeket, hintákat, köteleket – filléres beruházás – és miért építetek egy új libikókát, mikor az már volt (persze azért örülünk) és miért nem pótolják a minden gyerek kedvencének számító csúszó hintát a duna-parti “Nagy játszótéren”. Nagyon örülnék, ha erről is olvashatnánk cikket valamelyik váci újságban…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*