Hamarosan gyártják az új emeletes motorvonatokat

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A MÁV 11 nagy kapacitású motorvonat vásárlásáról írt alá szerződést a Stadlerrel a két cég közötti nyolcéves, 40 darab motorvonatra szóló keretmegállapodás alapján – közölte a vasúttársaság csütörtökön az MTI-vel. Az új szerelvények a váci vonalon is járnak majd.

A közleményben felidézték, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a MÁV-Start Zrt. még augusztus 8-án kötött 60,5 milliárd forint értékű támogatási szerződést a 11 darab új, emeletes motorvonat beszerzésére és a projekthez kapcsolódó feladatok ellátására. A fejlesztést az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban (IKOP) az Európai Unió finanszírozza. A kétszintes járművek fajlagos beszerzési ára 16,7 millió euró.

Olvasd tovább

Esős augusztus 20-i ünnepre kell készülnünk

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Első fokú hőségriasztást adtak ki az ország több megyéjére, így Pest megyére és természetesen Vácra is. Csütörtök délután ennek ellenére néhol – a legjobb eséllyel a Dunántúlon, illetve az északkeleti országrészben – kialakulhat egy-egy rövid életű, gyengébb intenzitású zivatar.

A napi középhőmérséklet csütörtökön még csak helyenként, pénteken már több helyen 25 fok körül alakulhat – olvasható a meteorológiai szolgálat honlapján.

Olvasd tovább

Januártól a 35 év alattiaknak ingyenes a nyelvvizsga

VÁCI NAPLÓ/MTI/régió ♥ Január elsejétől az első nyelvvizsga díját legfeljebb a minimálbér 25 százalékáig  megtéríti az állam a 35. életévüket még be nem töltött sikeres vizsgázóknak – mondta Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatornán szerda reggel.

A felsőoktatásban 2020-tól bemeneti követelmény lesz legalább egy nyelvvizsga, azaz e nélkül be sem lehet majd adni a felvételit – figyelmeztetett a szakember.

Olvasd tovább

Ingyenes lesz a mobiltelefonok függetlenítése

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A mobilszolgáltatók kötelesek lesznek október 24. után a határozott idejű szerződések lejártát követően ingyen feloldani a csomagban adott mobilkészülékek kártyafüggését – írja a hétfői Magyar Nemzet. A Telenor úgy nyilatkozott a lapnak, hogy az új előírások valójában nem okoznak gondot, mivel függetlenítést most is végeznek. Mindössze annyi változik, hogy nem kérnek majd pénzt a szolgáltatásért.

A Vodafone arról tájékoztatta a lapot, hogy a készülék hálózati függetlenítését az ügyfeleknek kell elvégezniük – most is és a jövőben is. A társaság kérésre az ügyfél címére postai úton juttatja el a hálózati zár feloldásához szükséges kódot.

Olvasd tovább

Lépnek a malmok: megkezdődik a lisztdrágulás

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Teljes egészében áthárítja a malomipar az idei drágább búzából adódó költségnövekedését a sütőiparra és a fogyasztókra. A lisztáremelések már augusztusban megindulnak, a jövő évi kötelező béremelés pedig később újabb drágulást vonhat maga után.

Mintegy 5-6 ezer forinttal emelkedett a búza tonnánkénti ára tavalyhoz képest, és az alapanyagköltségnek ezt a kilónkénti 5-6 forintos növekedését a malomipar kénytelen továbbhárítani az élelmiszerlánc többi tagjára, a pékekre és a vásárlókra.

Olvasd tovább

Hőség: figyelmeztetés van érvényben Vácott is

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Szerdára ismét csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki a tartós hőség veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kedden az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: szerdán a középhőmérséklet ismét az ország nagy részén 25, a Dél-Alföldön 27 Celsius-fok felett valószínű.

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség veszélye miatt. A fővárosra és Pest, továbbá Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szerdára.

Olvasd tovább

Vigyázz, a tésztát nem szabad a hűtőbe tenni!

VÁCI NAPLÓ/MTI/régió ♥ A magas fehérjetartalmú ételek különösen romlékonyak a nagy melegben, de a tésztákat sem szabad újramelegíteni és a hűtőszekrényben tárolásuk sem javasolt ilyen időben – mondta Hídvégi Edit ételallergia-szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A főorvos kiemelte: az ételekben elszaporodó baktériumok súlyos hasmenést okozhatnak, ez kiszáradással jár és a hőségben fokozottan veszélyes lehet. Különösen az idős embereknél és a gyerekeknél kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre.

Olvasd tovább

Eső után ismét kánikula, majd jön a lehűlés

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Hétfőn esős, hűvös időre ébredtünk, ami egy felfrissülést hozott az életünkbe. A csapadék életmentő lehet a mezőgazdaság számára, de a kérdés jogos: meddig marad az esős idő és visszatér-e a kánikula?

Az Időkép előrejelzése szerint ma a front átvonultával kezdetben még sokfelé kell számítani esőre, záporra, majd napközben csökken a csapadékhajlam, északkelet felé távozik a csapadéksáv, felszakadozik a felhőzet. A kissé szeles időben felfrissül a levegő, 22-27 fok között maradnak a maximumok. Hidegfronti hatás érvényesül.

Olvasd tovább

Dinnyebotrány: felmentették a vádak alól a Tescót

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Nem állapított meg jogsértést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) abban a hatósági eljárásban, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezett a Tescóval szemben. Július elején robbant a botrány, amikor a Tesco az éppen akkor piacra kerülő magyar dinnye kilónkénti árát néhány nap alatt 249 forintról 99 forintra csökkentette.

Befejeződött az a hatósági eljárás, amelyet nemrég a NAK kezdeményezett a Tesco ellen a július eleji dinnyebotrány kapcsán. A köztestület beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, diszkriminatív árképzés és erőfölényével való visszaélés gyanúja miatt tett bejelentést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál.

Olvasd tovább

A siket gyermek megtanulta a nevét kimondani

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A Szülők Háza Alapítvány élménytáborában változatos programokon vehetnek részt a gyermekek – mondta a szervezet elnöke az InfoRádióban. Regős Judit hozzátette, a nyaralók főleg budapesti gyermekotthonokból érkeztek.

Már a második hetét töltik a gyermekotthonból érkező táborozók Verőcén – mondta el a Szülők Háza Alapítvány elnöke. Regős Judit hozzátette, a vártnál is jobban érzik magukat. „Azért a vártnál, mert a gyerekek többségét már az év folyamán megismertük és tudjuk, milyen aranyosak, de így, hogy reggeltől estig együtt töltjük a napokat, még jobban megismerkedhetünk egymással.”

Olvasd tovább