Budapesti campust kapott a váci Apor főiskola

VÁCI NAPLÓ/MTI/régió ♥ Új, budapesti campusszal bővült a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola, az épületegyüttes pénteki átadóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: jövőre további 5 százalékkal nőnek a keresetek a felsőoktatásban. Az államtitkár kifejtette: tavaly 15 százalékkal, idén szintén 5 százalékkal nőttek a bérek.

Hozzátette: jövőre a terület 37 milliárdos többlettel számolhat, ebből 15 milliárd forintot kutatás-fejlesztési célokra fordítanak majd. A cél az, hogy a felsőoktatásban megjelenő szellemi tartalom világszínvonalú legyen – mondta Rétvári Bence.

Olvasd tovább

Gyökeresen átalakul a számlázás

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Fél év múlva, 2018. július 1-től a vállalkozások online kell adatot szolgáltatniuk a NAV-nak számláikról. Sztankó Dániel, az RSM vezető adószakértője arról is beszélt az InfoRádió Adóinfó című magazinműsorában, hogy mi a helyzet a papír alapú számlázással. 

A vállalkozásoknak 2018. július 1-től minden olyan számláról tájékoztatni kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, amit belföldi adóalany felé állítottak ki és áfája meghaladja a 100 ezer forintot – tájékoztatott az adószakértő.

Olvasd tovább

Díjátadó és könyvbemutató a vácrátóti botanikus kertben

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Két újonnan alapított díj átadásával és a magyar botanikus kertekről szóló jubileumi kiadvány bemutatójával ünnepelte alapításának 25. évfordulóját a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) szerdán Vácrátóton.

A szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ünnepi közgyűlésen adták át először a Semper Vireo és a Pro Hortis díjakat, amelyeket a jubileum alkalmából alapítottak azzal a céllal, hogy elismerjék a magyar arborétumok és botanikus kertek érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenységet.

Olvasd tovább

Tetten érték a rendőrök a betörőt a hétvégi házban

VÁCI NAPLÓ/régió ♥  A Váci Rendőrkapitányságon indult eljárás egy 54 éves férfival szemben lopás bűntett, magánlaksértés bűntett és rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A férfit három nagymarosi betöréssel gyanúsítják a nyomozók.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított november 25. és december 9. között három, Nagymaros külterületén található hétvégi házba tört be. Az ingatlanokból jellemzően kisebb szerszámgépeket, ruhaneműt, valamint italokat lopott el – írja a police.hu.

Olvasd tovább

Két autó ütközött Vác közelében, két súlyos sérült

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Két személygépkocsi ütközött össze péntek délután a 2-es főút 43-as kilométerénél, Vác közelében. A gépkocsikban csak a sofőrök utaztak, mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek, őket a mentők kórházba szállították.

A váci hivatásos tűzoltók áramtalanították a roncsokat, a két embert az összetört járműből kiemelték, a mentőknek átadták – tájékoztatta lapunkat Csámpai Attila, a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Olvasd tovább

Szolnokon lép fel januárban a Vox Humana Énekkar

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Napszédítők címmel ad újévköszöntő tánckoncertet a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes január 13-án a Tisza-parti város sportcsarnokában. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: januárban már hetedik alkalommal köszönti tánckoncerttel az újévet a Szolnoki Szimfonikus Zenekar.

A tánckoncert műfaját Izaki Maszahiro karmester álmodta meg hét évvel ezelőtt – közölte. A városban kiemelten fontos a kultúra, például évek óta köszöntik a világ magyarjait szilveszteri gálaműsorral a Szolnoki Szigligeti Színház művészei – mondta a város vezetője.

Olvasd tovább

Együttműködési megállapodás a Szent István Egyetemmel

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Együttműködési megállapodást írt alá a Szent István Egyetem (SZIE) és a Continental cégcsoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. szerdán, Gödöllőn.

Tőzsér János, a SZIE rektora elmondta, a cég segíti az egyetemen tanuló hallgatók elméleti és gyakorlati képzését, és így a későbbi sikeres elhelyezkedésüket.

Olvasd tovább

Új kedvezmények érkeznek az új vasúti menetrenddel

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ 2016-ban és 2017-ben több mint 3 millióval nőtt a MÁV-START utasszáma az akkor bevezetett menetrendi struktúrának, a jegyértékesítés modernizálásának, a pályafejlesztéseknek és az új motorvonatoknak köszönhetően.

A legnagyobb újdonságot az automatákból, vagy az online váltott és mobileszközön bemutatott jegyekre, valamint a csúcsidőn kívüli utazásokra vonatkozó 5, 10, sőt akár 20 százalékos kedvezmények jelentik. A nyomtatott menetrendkönyv megszűnik, ám hamarosan minden eddiginél könnyebbé és gyorsabbá válik a jegyváltás a vásárlási funkcióval bővülő Vonatinfó alkalmazással.

Olvasd tovább

Készüljön, durva lehűlés, kiadós eső és havazás jön

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Kezdetben lassanként emelkedik a hőmérséklet, azután kiadós eső, majd havazás, végül lehűlés érkezik.

Szerdán folyamatosan csökken a felhőzet, egyre többfelé lehet napsütés. Az eleinte észak-nyugati szél délutánra mérséklődik. A csúcshőmérséklet 3 és 9 Celsius-fok között várható.

Olvasd tovább

Vigyázat, lejárnak a diákigazolványok

VÁCI NAPLÓ/régió Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie – figyelmeztet a hatóság.

A tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-ig érvényes azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat.

Olvasd tovább