Kedvelt zöldségek tűnnek el Magyarországról

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Eltűnhet a hazai karfiol, brokkoli és kelkáposzta a boltokból. A klímaváltozás miatt jó minőségű árut csak nagy nehézségek árán tudnak piacra vinni a gazdák, ezért az elmúlt években mintegy 40 százalékkal csökkent a termőterület – írta a Magyar Idők.

Alaposan emelkedett a karfiol és a brokkoli ára a hazai boltokban, ahogyan a kelkáposztáért is többet kell fizetniük a vásárlóknak a megszokottnál.

Olvasd tovább

Megszűnik a családi házak kötelező kéményellenőrzése

VÁCI NAPLÓ/MTI/régió ♥ Az Országgyűlés kedden megszüntette a családi házak kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzését, amelyet ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezhet el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.

A képviselők 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett fogadták el a belügyminiszter ezt tartalmazó törvénymódosító csomagjának egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit.

Olvasd tovább

Átadták a Prónay-kilátót a Romhányi-hegyen

VÁCI NAPLÓ/MTI/régió ♥ Átadták a 26 méter magas Prónay-kilátót a Romhányi-hegyen. A Prónay-kilátó teljes magassága 26 méter, 32,5 köbméter rétegelt, ragasztott lucfenyőből épült, a felső teraszra 128 lépcső vezet. A kilátót az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásból finanszírozva, nettó 45 millió forintból építette meg.

Az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel megközelíthető építmény minden évszakban és napszakban látogatható. 23 méter magasan lévő teraszáról teljes körpanorámás kilátás élvezhető: nyugat-északnyugati irányban a Börzsöny, északon a Selmeci-hegység a Szitnya csúccsal, kelet felé a Szandavár, illetve a távolban a Karancs, a Mátra hegyvonulatai, délről a Gödöllői-dombvidék lankái, majd délnyugati irányban a Naszály, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai is láthatók.

Olvasd tovább

M2-es: tegyék ingyenessé a közlekedést

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Az érintett települések összefogását kezdeményezte Juhász Béla sződligeti polgármester annak érdekében, hogy az M2-es autóút bővítésének idejére – tekintettel a nagyon lelassult közlekedésre – tegyék ingyenessé az útszakaszt.

„Saját tapasztalatom mellett nem csupán a sződligeti polgárok, de több, a szomszédos településeken lakó autós is megkeresett a napokban azzal, hogy az M2-es Dunakeszi és Vác közötti szakaszán teljesen ellehetetlenült a közlekedés” – írja közleményében Juhász Béla.

Olvasd tovább

Nem hízik el, aki sok diót és mogyorót eszik

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Csökkenthető a súlygyarapodás és az elhízás kockázata a dió- és a mogyorófélék rendszeres fogyasztásával. Egy tanulmányban több mint 370 ezer ember táplálkozási szokásait vizsgálták kutatók, és tapasztalataik szerint azok a résztvevők, akik több dió- és mogyorófélét fogyasztottak, kevesebbet híztak, mint a dió- és mogyoróféléktől tartózkodó társaik.

Azoknak, akik dió- és mogyoróféléket fogyasztanak étkezéseik során, sokkal kevésbé gyarapszik a súlyuk a legújabb tudományos tapasztalatok szerint. A közelmúltban jelent meg a European Journal of Nutrition online oldalon az a tanulmány, amelyben öt éven keresztül figyelték 373 ezer ember étkezési szokásait. A résztvevők 10 európai országból kerültek ki és 25 és 70 év közöttiek voltak. Életmódra, étkezésre és diétára vonatkozó adatokat gyűjtöttek a kutatók – írja a sciencedaily.com.

Olvasd tovább

Határtalan Gyerektábor volt Nagymaroson

VÁCI NAPLÓ/régió (Kerekegylet, Szomráky Pál) ♥ Nagyszerű gyerektáborban vehettünk részt a nyár végén augusztus 19.és 25. között Nagymaroson! Kárpátaljáról érkeztek hozzánk kis vendégeink: Kisgejőcről, testvértelepülésünkről, Rátról a Szent Mihály Gyermekotthonból és Szalókából.

Először a helytörténeti körsétát jártuk körbe, megismerkedve kisvárosunkkal. Legjobban a dunai fürdőzést élveztük, hisz az idő ragyogó volt, a víz simogató, a strand szenzációs. Átkompoztunk Visegrádra is, ahol meghódítottuk a várat, majd jutalmul kipróbáltuk a nyári bob pályákat is. Voltunk kenuzni: a Duna közepén megtanultunk a vízen járni, majd a vadregényes szigetvilágot is körbecsónakáztuk. Este nagyokat beszélgettünk, házi-moziztunk, énekeltünk…

Olvasd tovább

A nyugdíjasok után a dolgozók is prémiumot kaphatnak

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A nyugdíjasok mellett a legális keretek között munkát vállaló polgároknak is járna prémium az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint. 

Domokos László a Magyar Időknek adott interjújában arról beszélt, a kormány azonnal csökkenthetné a dolgozók munkaerőpiaci járulékát, ezzel havonta nagyjából kétezer forint maradna az átlagosan keresők zsebében.

Olvasd tovább

Figyelj oda: újra támad a mérgező gáz

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Megelőzhető a szén-monoxid mérgezés – hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A testület szóvivője szerint bár sokan szereltek fel az elmúlt években a veszélyes gáz kimutatására alkalmas érzékelőt, mégis történnek tragédiák.

Egyre elterjedtebbek a megfelelően működő szénmonoxid-érzékelők, ennek ellenére minden évben történnek mérgezések és tragédiák is, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfóRádiónak elmondta: nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szén-monoxid valós veszélyt jelent ott, ahol nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezés van, illetve égéssel fűtik a házat.

Olvasd tovább

Még több turista utazhat a börzsönyi kisvasúton

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Két és félmilliárd forintból fejlesztik a kisvasutakat a Börzsönyben – ezt Rétvári Bence jelentette be, a több mint 100 éves nagybörzsönyi kisvasút újraindításának 15. évfordulóján rendezett hétvégi ünnepségen.

Tavaly 160 ezren utaztak kisvasúton a Börzsönyben, idén ennél is több lehet a turista – ezért is fejlesztik a vonatokat és a pályát is – írja a hirado.hu.

Olvasd tovább

Frontálisan ütközött két autó Verőce közelében

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Frontálisan ütközött össze két személyautó hétfő délután a 12-es úton, Verőce közelében. Az ütközés következtében az egyik autó felborult. A két személygépkocsiban hárman utaztak, közülük ketten súlyosan, egy ember pedig könnyebb sérüléseket szenvedett, őket a mentők kórházba szállították.

A váci hivatásos tűzoltók áramtalanították a roncsokat, majd a helyszínelést követően kerekeire állították a felborult autót – tájékoztatta lapunkat Csámpai Attila, a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Olvasd tovább