A váci gyermekotthonra is emlékeztek a szoboravatáson

VÁCI NAPLÓ/MTI/régió ♥ A magyar és a lengyel egymás iránt hű, baráti és egymásra utalt nemzet – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten, amikor a XI. kerületi Goldmann György téren felavatták a második világháború idején Magyarországon lengyel menekülteket segítő és zsidó embereket mentő Henryk Slawik és idősebb Antall József – Antall József volt miniszterelnök édesapja – emlékművét.

Mint ismeretes, Henryk Slawik idősebb Antall Józseffel Vácott zsidó lengyel gyermekeket bújtatott, példamutató emberi helytállását az Eötvös utcai óvoda falán emléktábla örökíti meg. A budapesti megemlékezésen is többször említették városunkat. Az eseményen a házelnök kiemelte: az emlékmű két igaz, tisztességes ember, és tágabban a két nemzet kapcsolatának szimbóluma.

Olvasd tovább

Virágok a vasútállomásokon – Vác kimaradt

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Színes, illatos, vidám környezet fogadja az utasokat több mint háromszáz vasútállomáson. A MÁV országosan 150 ezer egynyári, fűszer- és évelő növénnyel borította virágba a nagyobb, illetve forgalmasabb megállóhelyeket.

A Balaton partjára több mint 16 ezer növény került, azt üzenve, hogy a vasúttársaságnál is tombol a nyár. A 70-es vonalon Szob, Zebegény, Nagymaros, Nagymaros-Visegrád, Kismaros, Verőce, Göd és Dunakeszi vasútállomáson ültettek a vasutasok virágokat.

Olvasd tovább

Zsír, olaj, margarin, vaj: mikor mivel érdemes sütni?

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Ma már rengeteg féle zsír, olaj, vaj, margarin kapható, nem könnyű eldönteni, mikor, melyiket válasszuk és használjuk – írja a laboratorium.hu, amelynek cikkét az Agrárszektor szemlézte. A zsír/olaj a glicerinnek a zsírsavakkal alkotott észtere, azaz triglicerid. A zsírok általában állati eredetűek, míg az olajok növényekből származnak.

Melegítésre, hevítésre csak azok a zsírok/olajok alkalmasak, amelyeknek magas a füstölési pontja. A vaj és a margarin egy vizes emulzió. A vaj állati eredetű, míg a margarinok döntő többségben hidrogénezett növényi olajok felhasználásával készülnek.

Olvasd tovább

Igazolnia kell magát, ha csekket fizet be a postán

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Elkérhetik a sárga- és fehér csekkek feladásánál a személyinket és a lakcímkártyánkat – írj a napi.hu. A lap munkatársa június 26-án Budapesten szerette volna feladni csekkeit, amikor az ügyintéző váratlanul elkérte a személyes adatait adatait a pénzmosás elleni törvényre hivatkozva. A kötelezőnek mondott adatszolgáltatás június 26-ától lépett életbe – a posta ugyanakkor előzetes figyelmeztetést nem adott ki erről hivatalos fórumokon – írják.

A dolgozó arra hivatkozott, hogy a csekkeket csak akkor tudják elküldeni, ha ezeket az adatokat a feladó megadja. Szavai szerint az új postai előírások június 26-án léptek életbe, azon módosítások alapján, amelyeket az EU 2015/847-es cikkelye, illetve a törvény ír elő.

Olvasd tovább

Zárd el a gyufát, tűzgyújtási tilalom van!

VÁCI NAPLÓ/MTI/régió ♥ Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter az erdőkben és fásításokban, valamint azok határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon – közölte a szaktárca kedden az MTI-vel.

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken is, mert az erősödő felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes napok számának növekedése miatt fokozott tűzveszély alakult ki.

Olvasd tovább

Rengeteg mobilos lesz bajban július elsejétől

VÁCI NAPLÓ/MTI/régió ♥ Egy hetük maradt adategyeztetésre a feltöltőkártyás mobiltelefon előfizetőknek, a nem azonosított SIM-kártyák előfizetése július 1-jétől megszűnik. A Telenor szerint a hátralevő idő nem lesz elég minden ügyfél azonosítására. A mobilszolgáltatók telefonon és az ügyfélszolgálataikon, valamint postahivatalokban is lehetővé teszik az ügyfeleknek az adategyeztetést, online egyeztetés esetén pedig kedvezményeket is biztosítanak.

A Telenor szerint a június 30-i határidőig fennmaradó idő nem lesz elég ahhoz, hogy mindenki elvégezze a törvényben előírt adminisztrációt, adategyeztetés híján pedig kötelező lekapcsolni a feltöltős SIM-kártyákat.

Olvasd tovább

Motoron érkezett a püspök a találkozóra

VÁCI NAPLÓ/régió (fotó: MTI) ♥ Csévharaszton rendezték meg szombaton az immár hagyományos, mindig más helyszínen a hívőket váró váci egyházmegyei találkozót. A település Pusztacsév néven 1950-ben alakult önálló községgé, azelőtt Nyáregyházához tartozó területekből. Mai nevét 1951-ben kapta.

Az egész napos programban – amelyen egy váci küldöttség is részt vett – sorra mutatkoztak be a helyi közösségek. Előadást tartott Török Csaba atya, délben pedig az Úrangyala imádságra került sor.

Olvasd tovább

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe jövő hétfőig!

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Másodfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár csütörtökön 0 órától jövő hétfőn 24 óráig – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel. – írja a hirado.hu.

Azt írták, Szentes Tamás azért döntött így a tárca szakmai ajánlásait figyelembe véve, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján tartós hőség várható az elkövetkező napokban.

Olvasd tovább

Készüljenek fel a szívbetegek a kánikulára!

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Több riasztást kapnak a mentők, amikor tartós kánikula van – mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál hozzátette, hogy leginkább rosszullétek és baleset miatt kapnak több segélykérést.

A mentőszolgálat tapasztalatai szerint a tartós meleg elsősorban a szívbeteg és a vérkeringési-rendszer betegségében szenvedőket viseli meg, illetve azokat, akiknek valamilyen alapbetegségük van, esetleg gyengék, idős emberek – mondta a szóvivő.

Olvasd tovább

Csütörtöktől ugyanannyiért jobb kenyeret kapunk

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Nagy mértékben megváltozik a kenyerek összetevőinek aránya június 22-től. Módosulnak a rozskenyér, a teljes kiörlésű kenyér, a Graham és tönkölykenyér, valamint a kézműves kenyerek összetevői is – írja az Agrárszektor.

Komoly változásokat eredményeznek a hazai élelmiszeriparban a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai. A 2017. június 22-én hatályba lépő szabályozás értelmében az egyes termékek összetevőinek arányát lényegesen meg kell emelni annak érdekében, hogy az emberek valóban jó minőségű kenyerekhez jussanak hozzá.

Olvasd tovább