A kör bezárult: nagyon drága a mobilozás az autóban

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Az utolsó uniós tagállamban, Svédországban is szabálytalan már mobiltelefonnal a kézben autót vezetni. Magyarországon 10 000 forint a helyszíni bírság, de ezzel még viszonylag olcsók vagyunk Európában. A KRESZ szerint “a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”.

Ha valakit vezetés közbeni tiltott mobilozáson kapnak a rendőrök, az 10 ezer forintos helyszíni bírságra és három büntetőpontra számíthat, szabálysértési eljárásban 20 ezer forintos büntetést kaphat.

Olvasd tovább

Jön a szuperhold, a kék hold és a teljes holdfogyatkozás

VÁCI NAPLÓ/MTI/nagyvilág ♥ Egyszerre lesz szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás is szerdán. Igen ritka, hogy a kék hold, vagyis egy naptári hónapon belül a második telihold egybeesik a holdfogyatkozással, valamint azzal, hogy az égitest pályájának a földközeli pontjához ér. Ilyen utoljára 1982. december 30-án volt – mondta Noah Petro, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) washingtoni Goddard űrközpontjának tudósa.

Szerda délután, magyar idő szerint 14.27-kor lesz a legteljesebb a telihold. A “kék hold” két és fél évente rendszeresen előfordul, idén január elsején volt a havi első holdtölte, szerdán újabbat láthatunk. A szerdai kék hold egyben szuperhold is lesz, ekkor ér ugyanis az égitest a perigeumra, vagyis pályája földközeli pontjára. A szuperhold nagyjából 14 százalékkal fényesebb a szokásosnál – tette hozzá a NASA szakembere.

Olvasd tovább

Még mindig sok a rákkeltő anyag a chipsekben

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Sok gyártó élelmiszereiben továbbra is túl nagy mennyiségben van jelen a rákkeltőnek tartott akrilamid. Legutóbb hét különböző, Olaszországban értékesített chipsben találtak határérték feletti akrilamidot. Bár az Európai Parlament tavaly szeptemberben elfogadta az élelmiszerek akrilamid-tartalmának korlátozását, szankciórendszert nem vezettek be azon vállalatok ellen, amelyek nem csökkentik termékeikben a rákkeltő vegyület mennyiségét.

Az is igaz viszont, hogy az új szabályozást csak áprilistól kell majd betartani. Az élelmiszergyártók egy része még nem készült fel arra az európai uniós új szabályozásra, amely a rákot okozó akrilamid szintjét korlátozza a termékekben. Ez derült ki egy a közelmúltban végzett laboratóriumi vizsgálatból, amely 18 különböző, Olaszországban értékesített chipsmintából hétben határérték feletti akrilamid szintet tárt fel – írja az euractiv.com, amelynek cikkét az Agrárszektor vette át.

Olvasd tovább

Szalmonellás babatejpor: Magyarország nem érintett

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Nem érintett Magyarország a szalmonellás babatejpor miatti uniós botrányban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ettől függetlenül figyeli a nemzetközi híreket.

Nem érkezett a magyar hatóságokhoz olyan információ, amely szerint Magyarország érintette lenne a francia Lactalis cég babatejporának visszahívásában – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A babatejpor szalmonella szennyezettségének gyanújáról december 4-én érkezett először tájékoztatás az unió gyorsriasztási (RASFF) rendszerében, amelyet 11-én riasztássá minősített az Európai Bizottság.

Olvasd tovább

A váci püspök is találkozott a Vatikánban a pápával

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Ma fejeződik be az a négy napos program, amely során a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai látogatást tesznek a Vatikánban. A küldöttségben ott van Beer Miklós váci megyéspüspök is.

Az „ad limina apostolorum” a megyéspüspökök szabályos időközönkénti kötelező látogatása Rómában, amelynek keretében személyesen találkoznak a Szentatyával. A püspökök ilyenkor ellátogatnak az apostolok (Péter és Pál) sírjához, a „küszöb” (ad limina) szó az e világból a túlvilágba való átlépés küszöbére vonatkozik.

Olvasd tovább

Testvérvárosunkban történt: lebukott a csaló


VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Egy 80 éves ipolysági néninél, Erzsikénél jelentkezett egy férfi, aki azt mondta neki, hogy a fia balesetet okozott, és fizetnie kéne. Pénteken este hívta fel telefonon, és orvosként mutatkozott be. Azt mondta neki a telefonba, hogy a fiának balesete volt – nincs nagy baja, de nem tud beszélni, mert elharapta a nyelvét. Állítása szerint viszont életveszélyesen megsérült az a lány, akit a fia elütött.

Azért pedig, hogy ezt ne jelentsék a rendőrségnek, 500 eurót kellene fizetnie. Miközben beszélgettek, ezt az összeget sikerült egy nullával megtoldani, és mire letették a telefont, már 5 ezer euróról volt szó. Abban maradtak, hogy az állítólagos orvos még jelentkezik.

Olvasd tovább

Donaueschingenből indult hosszú útjára a váci futó

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Hidvégi-Üstös Pál váci ultramaratonista egyedülálló sportteljesítményre készül azzal, hogy a végigfutja a Duna teljes partvonalát a Duna Régió Stratégia magyar elnökségének támogatásával. A futó csütörtökön reggel testvérvárosunkból, Donaueschingenből indult el. Pár hete Váctól Mohácsig úszta végig a Dunát.

A sportoló célja, hogy kivételes teljesítményével felhívja a figyelmet a környezetbarát közlekedés fontosságára a Duna Régió Stratégia soros magyar elnökségének évében. Hidvégi-Üstös Pál ultramaratonista idén ősszel a végigfutja a Duna teljes, 3.000 km hosszú partszakaszát.

Olvasd tovább

Budapestre is lecsaphat a gigantikus zsírszörny

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Budapesten sem jobbak a csatornahasználati szokások, mint Londonban – mondta az InfoRádiónak Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője annak kapcsán, hogy a brit fővárosban egy 250 méter hosszú, 130 tonnás zsírszörny dugította el a csatornát.

Egy monumentális, 130 tonnás, 200 méter hosszú hosszúságú, zsírból, vécépapírból, nedves törlőkendőkből és más csatornahulladékból álló massza dugította el a londoni csatornarendszert a brit főváros Whitechapel nevű, belvárosi negyedében. Ez az egyik legnagyobb zsírszörny, amit valaha találtak, és a szakemberek szerint szennyvízáradással fenyegeti a környéket.

Olvasd tovább

Kihúzta a sárgarépát, gyémántgyűrűt talált

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ A földből került elő egy kanadai nő rég elveszettnek hitt gyémánt eljegyzési gyűrűje. Az ékszert zöldség-betakarításkor találták meg, összenőve egy alaktalan sárgarépával.

Egy 84 éves kanadai asszony tizenhárom évvel ezelőtt vesztette el gyémánt eljegyzési gyűrűjét, miközben éppen gyomlálta a családi farm kertjét. Akkor mindenhol kereste az ékszert, és napokat töltött el a gyűrű felkutatásával, mindhiába – írja a euronews.com.

Olvasd tovább

Ma is jégkorszakban élünk – állítja a geológus

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Bár jelenleg globális felmelegedésről beszélhetünk, földtörténeti szempontból napjainkban egyfajta jégkorszakot élünk meg – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Juhász Árpád geológus. A Föld múltjának nagyobb részét nyugodtan nevezhetnénk globális felmelegedésnek, mert százmillió évek voltak, amikor a jelenleginél több mint tíz fokkal magasabb volt a légkör átlaghőmérséklete és virágzott az élet – mondta Juhász Árpád geológus.

„Ez pont a dinoszauruszok kora, amikor a Földnek egyáltalán nem voltak jégsapkái és rendkívül dús vegetáció volt a mai Északi-sarktól a mai Déli-sarkig. Általában azt lehet mondani, hogy a földtörténetek nagyobb részén sokkal melegebb volt az éghajlat, mint ma” mondta.

Olvasd tovább