A váci püspök is találkozott a Vatikánban a pápával

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Ma fejeződik be az a négy napos program, amely során a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai látogatást tesznek a Vatikánban. A küldöttségben ott van Beer Miklós váci megyéspüspök is.

Az „ad limina apostolorum” a megyéspüspökök szabályos időközönkénti kötelező látogatása Rómában, amelynek keretében személyesen találkoznak a Szentatyával. A püspökök ilyenkor ellátogatnak az apostolok (Péter és Pál) sírjához, a „küszöb” (ad limina) szó az e világból a túlvilágba való átlépés küszöbére vonatkozik.

Olvasd tovább

Testvérvárosunkban történt: lebukott a csaló


VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Egy 80 éves ipolysági néninél, Erzsikénél jelentkezett egy férfi, aki azt mondta neki, hogy a fia balesetet okozott, és fizetnie kéne. Pénteken este hívta fel telefonon, és orvosként mutatkozott be. Azt mondta neki a telefonba, hogy a fiának balesete volt – nincs nagy baja, de nem tud beszélni, mert elharapta a nyelvét. Állítása szerint viszont életveszélyesen megsérült az a lány, akit a fia elütött.

Azért pedig, hogy ezt ne jelentsék a rendőrségnek, 500 eurót kellene fizetnie. Miközben beszélgettek, ezt az összeget sikerült egy nullával megtoldani, és mire letették a telefont, már 5 ezer euróról volt szó. Abban maradtak, hogy az állítólagos orvos még jelentkezik.

Olvasd tovább

Donaueschingenből indult hosszú útjára a váci futó

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Hidvégi-Üstös Pál váci ultramaratonista egyedülálló sportteljesítményre készül azzal, hogy a végigfutja a Duna teljes partvonalát a Duna Régió Stratégia magyar elnökségének támogatásával. A futó csütörtökön reggel testvérvárosunkból, Donaueschingenből indult el. Pár hete Váctól Mohácsig úszta végig a Dunát.

A sportoló célja, hogy kivételes teljesítményével felhívja a figyelmet a környezetbarát közlekedés fontosságára a Duna Régió Stratégia soros magyar elnökségének évében. Hidvégi-Üstös Pál ultramaratonista idén ősszel a végigfutja a Duna teljes, 3.000 km hosszú partszakaszát.

Olvasd tovább

Budapestre is lecsaphat a gigantikus zsírszörny

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Budapesten sem jobbak a csatornahasználati szokások, mint Londonban – mondta az InfoRádiónak Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője annak kapcsán, hogy a brit fővárosban egy 250 méter hosszú, 130 tonnás zsírszörny dugította el a csatornát.

Egy monumentális, 130 tonnás, 200 méter hosszú hosszúságú, zsírból, vécépapírból, nedves törlőkendőkből és más csatornahulladékból álló massza dugította el a londoni csatornarendszert a brit főváros Whitechapel nevű, belvárosi negyedében. Ez az egyik legnagyobb zsírszörny, amit valaha találtak, és a szakemberek szerint szennyvízáradással fenyegeti a környéket.

Olvasd tovább

Kihúzta a sárgarépát, gyémántgyűrűt talált

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ A földből került elő egy kanadai nő rég elveszettnek hitt gyémánt eljegyzési gyűrűje. Az ékszert zöldség-betakarításkor találták meg, összenőve egy alaktalan sárgarépával.

Egy 84 éves kanadai asszony tizenhárom évvel ezelőtt vesztette el gyémánt eljegyzési gyűrűjét, miközben éppen gyomlálta a családi farm kertjét. Akkor mindenhol kereste az ékszert, és napokat töltött el a gyűrű felkutatásával, mindhiába – írja a euronews.com.

Olvasd tovább

Ma is jégkorszakban élünk – állítja a geológus

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Bár jelenleg globális felmelegedésről beszélhetünk, földtörténeti szempontból napjainkban egyfajta jégkorszakot élünk meg – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Juhász Árpád geológus. A Föld múltjának nagyobb részét nyugodtan nevezhetnénk globális felmelegedésnek, mert százmillió évek voltak, amikor a jelenleginél több mint tíz fokkal magasabb volt a légkör átlaghőmérséklete és virágzott az élet – mondta Juhász Árpád geológus.

„Ez pont a dinoszauruszok kora, amikor a Földnek egyáltalán nem voltak jégsapkái és rendkívül dús vegetáció volt a mai Északi-sarktól a mai Déli-sarkig. Általában azt lehet mondani, hogy a földtörténetek nagyobb részén sokkal melegebb volt az éghajlat, mint ma” mondta.

Olvasd tovább

Dagad a botrány: a baromfihús is mérgező lehet

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Bűncselekménynek nevezte a német agrárminiszter a veszélyes rovarirtó szerrel szennyezett, milliónyi tojás piaci forgalomba kerülését. A hollandok néhány hete szórták meg mérgezett termékekkel Európát, és lehet, hogy a botrány tovább fokozódik, hiszen most már a baromfihúsokat is vizsgálat alá vették.

Nyilvánvalóan bűncselekményről van szó – jelentette ki Christian Schmidt német agrárminiszter az ARD tévécsatorna egyik műsorában, ahol a holland tojásbotrányról kérdezték. Az uniós élelmiszerbiztonságot megkérdőjelező eset következményeként több millió tojást tüntettek el az európai boltok polcairól, Hollandiában pedig alighanem több millió tojótyúk kényszervágását is elrendelhetik.

Olvasd tovább

Aggódhatunk: csökken a férfiak spermaszáma

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Felére csökkent a férfiak spermiumszáma az elmúlt évtizedekben – állapította meg a jeruzsálemi Héber Egyetem összefoglaló tanulmánya. Kopa Zsolt, a Magyar Andrológiai Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem docense az InfoRádióban elmondta, 1973 és 2011 között 52.4 százalékkal lett kevesebb az egy milliliterre jutó spermiumszám. A teljes beszélgetés kedden este 19 órától hallható az InfoRádió Szigma – a holnap világa című magazinjában.

Az első, hímivarsejtek számára vonatkozó európai adatok 1930-ból származnak – emelte ki a Magyar Andrológiai Társaság elnöke. A Semmelweis Egyetem docense elmondta, akkoriban 130 millió volt az átlagos hímivarsejtszám egy milliliter ondóban, ez ma 40 millió környékén jár.

Olvasd tovább

Magas vérnyomás: nem is gondolnánk, mi okozhatja

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ A vérnyomás-emelkedést, inzulinszint-növekedést és fejfájást akár az élelmiszer-adalékok túlzott fogyasztása is okozhatja. A csecsemők és a gyerekek az alacsony testtömegük miatt különösen érzékeny csoportnak számítanak. Az unió most meghatározta a napi bevitel felső korlátját.

Az élelmiszeradalékok kritikus érték feletti fogyasztása vérnyomás-emelkedéssel és inzulinszint-növekedéssel, valamint fejfájással járhat. Az egyebek mellett a húskészítmények karakteresebb ízéért felelő glutaminsavra és glutamátokra ezért biztonságos beviteli szintet határozott meg az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Olvasd tovább

Strasbourg: az idősebb nőknek is fontos a szex

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Szexuális diszkrimináció miatt találta bűnösnek az Emberi Jogok Európai Bírósága azt a három portugál bírót kedden, akik egy kártérítési ügyben azt a döntést hozták, hogy a nők számára a szex a korral elveszti a jelentőségét – írja a Telegraph, amelynek cikkéből az Index idéz.

Az ügy középpontjában az 50 éves Maria Morais áll, aki állítása szerint egy nőgyógyászati beavatkozás során elkövetett orvosi műhiba miatt 1995 óta nem tud rendes szexuális életet élni. Az ügyben pert is nyert, csakhogy a kórház 2013-ban sikeresen fellebbezett, melynek következtében a nőnek fizetendő összeg egyharmadát elengedték.

Olvasd tovább