Ma is jégkorszakban élünk – állítja a geológus

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Bár jelenleg globális felmelegedésről beszélhetünk, földtörténeti szempontból napjainkban egyfajta jégkorszakot élünk meg – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Juhász Árpád geológus. A Föld múltjának nagyobb részét nyugodtan nevezhetnénk globális felmelegedésnek, mert százmillió évek voltak, amikor a jelenleginél több mint tíz fokkal magasabb volt a légkör átlaghőmérséklete és virágzott az élet – mondta Juhász Árpád geológus.

„Ez pont a dinoszauruszok kora, amikor a Földnek egyáltalán nem voltak jégsapkái és rendkívül dús vegetáció volt a mai Északi-sarktól a mai Déli-sarkig. Általában azt lehet mondani, hogy a földtörténetek nagyobb részén sokkal melegebb volt az éghajlat, mint ma” mondta.

Olvasd tovább

Dagad a botrány: a baromfihús is mérgező lehet

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Bűncselekménynek nevezte a német agrárminiszter a veszélyes rovarirtó szerrel szennyezett, milliónyi tojás piaci forgalomba kerülését. A hollandok néhány hete szórták meg mérgezett termékekkel Európát, és lehet, hogy a botrány tovább fokozódik, hiszen most már a baromfihúsokat is vizsgálat alá vették.

Nyilvánvalóan bűncselekményről van szó – jelentette ki Christian Schmidt német agrárminiszter az ARD tévécsatorna egyik műsorában, ahol a holland tojásbotrányról kérdezték. Az uniós élelmiszerbiztonságot megkérdőjelező eset következményeként több millió tojást tüntettek el az európai boltok polcairól, Hollandiában pedig alighanem több millió tojótyúk kényszervágását is elrendelhetik.

Olvasd tovább

Aggódhatunk: csökken a férfiak spermaszáma

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Felére csökkent a férfiak spermiumszáma az elmúlt évtizedekben – állapította meg a jeruzsálemi Héber Egyetem összefoglaló tanulmánya. Kopa Zsolt, a Magyar Andrológiai Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem docense az InfoRádióban elmondta, 1973 és 2011 között 52.4 százalékkal lett kevesebb az egy milliliterre jutó spermiumszám. A teljes beszélgetés kedden este 19 órától hallható az InfoRádió Szigma – a holnap világa című magazinjában.

Az első, hímivarsejtek számára vonatkozó európai adatok 1930-ból származnak – emelte ki a Magyar Andrológiai Társaság elnöke. A Semmelweis Egyetem docense elmondta, akkoriban 130 millió volt az átlagos hímivarsejtszám egy milliliter ondóban, ez ma 40 millió környékén jár.

Olvasd tovább

Magas vérnyomás: nem is gondolnánk, mi okozhatja

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ A vérnyomás-emelkedést, inzulinszint-növekedést és fejfájást akár az élelmiszer-adalékok túlzott fogyasztása is okozhatja. A csecsemők és a gyerekek az alacsony testtömegük miatt különösen érzékeny csoportnak számítanak. Az unió most meghatározta a napi bevitel felső korlátját.

Az élelmiszeradalékok kritikus érték feletti fogyasztása vérnyomás-emelkedéssel és inzulinszint-növekedéssel, valamint fejfájással járhat. Az egyebek mellett a húskészítmények karakteresebb ízéért felelő glutaminsavra és glutamátokra ezért biztonságos beviteli szintet határozott meg az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Olvasd tovább

Strasbourg: az idősebb nőknek is fontos a szex

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Szexuális diszkrimináció miatt találta bűnösnek az Emberi Jogok Európai Bírósága azt a három portugál bírót kedden, akik egy kártérítési ügyben azt a döntést hozták, hogy a nők számára a szex a korral elveszti a jelentőségét – írja a Telegraph, amelynek cikkéből az Index idéz.

Az ügy középpontjában az 50 éves Maria Morais áll, aki állítása szerint egy nőgyógyászati beavatkozás során elkövetett orvosi műhiba miatt 1995 óta nem tud rendes szexuális életet élni. Az ügyben pert is nyert, csakhogy a kórház 2013-ban sikeresen fellebbezett, melynek következtében a nőnek fizetendő összeg egyharmadát elengedték.

Olvasd tovább

Zaklatók is kukkolhatják a gyerekeket a Snapchaten

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Az internetes biztonsággal foglalkozó szakemberek szerint a Snapchat új térképes funkciója megágyazhat az iskolai zaklatásoknak is, amennyiben a kiskorúak felelőtlenül használják.

A Snapchatbe bekerült a Snap Map nevű fejlesztés, amivel a felhasználók egy térképen követhetik ismerőseik tartózkodási helyét, és helyszíni sztorikat is megoszthatnak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bárkit kedvünkre kukkolhatunk, előtte a másik félnek engedélyeznie kell appon belül, hogy követhetővé váljon. Olvasd tovább

Fogyaszthatunk-e nyugodtan arzénos csirkét?

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Az élelmiszer-biztonsági szakemberek mindenkit óva intenek attól, hogy fenntartások nélkül fogadják az Európán kívülről származó ételeket és italokat. Ez ugyanúgy igaz az amerikai termékekre is: genetikailag módosított gyümölcsök, hormonkezelt steakek, arzénvegyületet tartalmazó szárnyashúsok, égésgátló szerrel dúsított üdítőitalok és emésztőszervi betegség kockázatát rejtő bébitápszerek egyaránt szerepelnek az uniós tiltólistán.

Az Egyesült Államokban lényegesen lazábbak az élelmiszer-biztonsági előírások, mint az Európai Unióban. Legalábbis erre utal, hogy jó néhány olyan termék, amelyet az USA-ban korlátlanul beszerezhetnek a fogyasztók, át sem léphetik a Magyarországot is soraiban tudó közösség határait. Turistaként is érdemes tehát jobban odafigyelni, mit tartalmaznak az ilyen élelmiszerek apróbetűs feliratai a csomagolásokon – hívja fel a figyelmet az Infórádió.

Olvasd tovább

Június 15-től külföldön sem kell félni a magas mobiltarifáktól

VÁCI NAPLÓ/MTI/nagyvilág ♥ Eltérően nyilatkoztak a távközlési szolgáltatók arról, miként változik az általuk hirdetett díjcsomagok ára és szerkezete a roamingdíjak júniusi kivezetése után; a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) emlékeztetett arra, hogy az uniós rendelettel nem összefüggő csomagokat a szolgáltatóknak meg kell szüntetniük, és a szabályozásnak megfelelő árakat kell alkalmazniuk.

Az Európai Parlament április elején szavazta meg a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, és ezzel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy az állampolgárok június 15-től a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhassak, küldhessenek SMS-t és használhassák adatkeretüket az Európai Unió területén.

Olvasd tovább

Ha nincs pénzed, a génjeid hamar kinyírhatnak

VÁCI NAPLÓ/MTI/nagyvilág ♥ Anyagi problémákkal küzdő, harmincévesnél idősebb férfiaknál fokozza a depresszió kockázatát egy gén – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) MTI-nek küldött közleményében. Az MTA és a Semmelweis Egyetem (SE) kutatói a depressziót kiváltó génvariánsokat keresték az emberi genomban. Kiderült, hogy egy konkrét génváltozat csak pénzügyi-gazdasági nehézségek esetén fokozza a depresszió kockázatát, ráadásul csak férfiakban, és ott is főleg 30 év felett.

A kutatásokról Gonda Xénia, az MTA-SE Neuropszichofarmakológiai és Neurokémiai Kutatócsoport tagja, klinikai szakpszichológus beszélt az mta.hu-nak.

Olvasd tovább