Zaklatók is kukkolhatják a gyerekeket a Snapchaten

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Az internetes biztonsággal foglalkozó szakemberek szerint a Snapchat új térképes funkciója megágyazhat az iskolai zaklatásoknak is, amennyiben a kiskorúak felelőtlenül használják.

A Snapchatbe bekerült a Snap Map nevű fejlesztés, amivel a felhasználók egy térképen követhetik ismerőseik tartózkodási helyét, és helyszíni sztorikat is megoszthatnak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bárkit kedvünkre kukkolhatunk, előtte a másik félnek engedélyeznie kell appon belül, hogy követhetővé váljon. Olvasd tovább

Fogyaszthatunk-e nyugodtan arzénos csirkét?

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Az élelmiszer-biztonsági szakemberek mindenkit óva intenek attól, hogy fenntartások nélkül fogadják az Európán kívülről származó ételeket és italokat. Ez ugyanúgy igaz az amerikai termékekre is: genetikailag módosított gyümölcsök, hormonkezelt steakek, arzénvegyületet tartalmazó szárnyashúsok, égésgátló szerrel dúsított üdítőitalok és emésztőszervi betegség kockázatát rejtő bébitápszerek egyaránt szerepelnek az uniós tiltólistán.

Az Egyesült Államokban lényegesen lazábbak az élelmiszer-biztonsági előírások, mint az Európai Unióban. Legalábbis erre utal, hogy jó néhány olyan termék, amelyet az USA-ban korlátlanul beszerezhetnek a fogyasztók, át sem léphetik a Magyarországot is soraiban tudó közösség határait. Turistaként is érdemes tehát jobban odafigyelni, mit tartalmaznak az ilyen élelmiszerek apróbetűs feliratai a csomagolásokon – hívja fel a figyelmet az Infórádió.

Olvasd tovább

Június 15-től külföldön sem kell félni a magas mobiltarifáktól

VÁCI NAPLÓ/MTI/nagyvilág ♥ Eltérően nyilatkoztak a távközlési szolgáltatók arról, miként változik az általuk hirdetett díjcsomagok ára és szerkezete a roamingdíjak júniusi kivezetése után; a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) emlékeztetett arra, hogy az uniós rendelettel nem összefüggő csomagokat a szolgáltatóknak meg kell szüntetniük, és a szabályozásnak megfelelő árakat kell alkalmazniuk.

Az Európai Parlament április elején szavazta meg a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, és ezzel az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy az állampolgárok június 15-től a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhassak, küldhessenek SMS-t és használhassák adatkeretüket az Európai Unió területén.

Olvasd tovább

Ha nincs pénzed, a génjeid hamar kinyírhatnak

VÁCI NAPLÓ/MTI/nagyvilág ♥ Anyagi problémákkal küzdő, harmincévesnél idősebb férfiaknál fokozza a depresszió kockázatát egy gén – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) MTI-nek küldött közleményében. Az MTA és a Semmelweis Egyetem (SE) kutatói a depressziót kiváltó génvariánsokat keresték az emberi genomban. Kiderült, hogy egy konkrét génváltozat csak pénzügyi-gazdasági nehézségek esetén fokozza a depresszió kockázatát, ráadásul csak férfiakban, és ott is főleg 30 év felett.

A kutatásokról Gonda Xénia, az MTA-SE Neuropszichofarmakológiai és Neurokémiai Kutatócsoport tagja, klinikai szakpszichológus beszélt az mta.hu-nak.

Olvasd tovább

Kísérlet: Kanadában ingyen pénzt kap több ezer ember

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Három éven át ingyen pénzt kap egy kanadai tartomány 4000 kiválasztott lakója. Az úgynevezett “alapfizetésről” szóló kísérletet Ontario tartomány néhány körzetében indítják el. Finnország már kísérletezik vele, Hollandia tervezi, Kanadában pedig ismét kipróbálják: Ontario tartomány néhány ezer lakosa 3 éven át kap majd kiegészítő „alapfizetést” a már meglévő, alacsony bére mellé.

Az Inforádió tudósítása szerinte ezzel a teljességgel ingyenes támogatással a fizetés körülbelül a duplája lehet. Például egy évente 10 ezer kanadai dollárt kereső személy további 12 ezret kaphat kiegészítésként az államtól. A támogatásra 18-tól 64 éves korig jogosultak az alacsony jövedelműek közül sorsolással kiválasztott polgárok.

Olvasd tovább

Húsvéti sonka a pápának a váci püspök áldásával

VÁCI NAPLÓ/MTI/nagyvilág ♥ Három húsvéti bárányt és hetvenkét sonkát vittek Ferenc pápának csévharaszti zarándokok, amelyet a szerdai általános audiencián adtak át a katolikus egyházfőnek. A zarándokcsoport hétfő reggel Beer Miklós váci megyés püspök áldásával indult útnak.

Antal András diakónus, a csévharaszti plébánia vezetője és a zarándoklat szervezője az MTI-nek elmondta: a felajánlott bárányokból egyet a Szent Márta ház húsvéti asztalára, egyet személyesen Ferenc pápának, egyet pedig XVI. Benedek emeritus pápának szántak. A húsvéti sonkák, amelyekkel “Ferenc pápa szegényeit”, vagyis a Rómában élő hajléktalanokat szeretnék megajándékozni, a vatikáni alamizsna-hivatalba kerültek.

Olvasd tovább

Antirasszista díjat kapott Beer Miklós püspök

VÁCI NAPLÓ/MTI/nagyvilág ♥ Átadták a Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjat kedden Budapesten. Az antirasszista világnap alkalmából tartott ünnepségen Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke azt mondta, azok kapják az elismerést, akik tesznek azért, hogy Magyarországon ne gyűlölködés, hanem szeretet, béke legyen.

– Ezt egy “normális országban” természetesnek gondolhatnánk, de manapság “forradalmi, harcias tett” a gyűlölet ellen küzdeni. Kitért arra is, hogy tavaly augusztusban “egy másfajta kitüntetés elleni tiltakozásul nagyon sokan visszaadták állami kitüntetésüket”. Az érintetteknek jelképes, közös Radnóti-díjat adnak – közölte.

Olvasd tovább

Vigyázz, a NAV nevében csalnak ki adatokat

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan elektronikus értesítéseket, amelyben már az is gyanús lehet, hogy angolul azt közlik, hogy túlfizetésük keletkezett – figyelmeztet a NAV.

Ezután egy online elérhető oldalra irányítják át az ügyfelet, azt a látszatot keltve, hogy annak kitöltésével visszaigényelhetik – a valójában egyáltalán nem létező – többletet.

Olvasd tovább

A jövőben szűri a gyanús fájlokat a gmailes postafiók

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ A Google levelezőszolgáltatása a vírusok terjedésének megakadályozása érdekében nem engedélyezi bizonyos fájltípusok csatolását. A kártékony programokat terjesztők dolgát ellehetetleníteni ugyan nem lehet, de megnehezíteni igen.

A Google ennek érdekében vezet be rendre korlátozásokat, legutóbb éppen hétfőn bővült a tiltólista. Egyes esetekben a mellékletek nélküli üzeneteket is letiltja a rendszer – amikor olyan tartalmat, képeket vagy linkeket tartalmaznak, amelyek vírust terjeszthetnek –, de a legjellemzőbb mégis a fájltípusok blokkolása.

Olvasd tovább