A gazdagok felfoghatatlan vagyonra tesznek szert

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Folyamatosan koncentrálódik a világ vagyona, a leggazdagabbak kezében egyre nagyobb rész kerül. Egy brit kutatóintézet, a House of Commons Library adatai szerint a világ vagyonának koncentrációja kritikus szintet ért el. A leggazdagabb 1 százalék hamarosan a világ vagyonának kétharmada felett fog diszponálni.

Az adataik szerint a leggazdagabbak krémje folyamatosan növeli vagyonát, és szerintük az éves növekedési ütem 6 százalék körüli lehet az előttünk álló bő egy évtizedben. Ennek megfelelően a mostani 140 ezer milliárd dolláros vagyonuk 300 ezer milliárd feletti lesz 2030-ban.

Olvasd tovább

Egymilliárddal tartozik a NAV-nak a Google és a Facebook

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Az Index számolt be arról, hogy a reklámtörvény 2016-os módosítása értelmében a reklámbevételeik után adóztathatóvá vált Facebook és a Google továbbra sem jegyeztette be magát az adóhatóságnál, az ennek elmulasztásáért kiszabható bírság pedig már 1 milliárd forintnál jár. Ha nem rendezik az ügyet, további 3 miliárd forint, úgynevezett “vélelmezett adót” kell a két cégnek kifizetni.

Még 2016 júniusában módosította a parlament a reklámadóról szóló törvényt, amely lehetővé tette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára, hogy a külföldön bejegyzett, de magyarországi reklámtevékenységet folytató cégek reklámbevétele után is beszedhesse a reklámadót.

Olvasd tovább

Kiakadtak a pécsiek: nem akarnak arab számokat

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Váci hírportál lévén, nem nagyon veszünk át más, távoli település médiájából a városban élők számára nem fontos híreket. De az alábbi videó annyira aranyos, hogy nem hagyhatjuk ki és a Magyar Nemzet cikke alapján megosztjuk. Ne lapozz tovább, feltétlenül nézd meg!

Az OKPécs magazin arról kérdezgette a járókelőket Pécsen, mit szólnak ahhoz, hogy „2019-től bevezetnék az unióban kötelezően az arab számokat”.

Olvasd tovább

Halált okozó zöldségek: Magyarország is érintett

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Magyarország is érintett abban az európai lisztéria-járványban, amely több halálos áldozatot is követelt az elmúlt években. Itteni származású, exportált gyorsfagyasztott zöldségtételekről is beigazolódott, hogy tartalmaztak lisztéria-baktériumot, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint egyelőre nem bizonyított, hogy a szennyezés hol történt. A Nébih mindenesetre most célellenőrzést indított a hazai hűtő- és konzervipari vállalkozásoknál.

Magyarországról származó gyorsfagyasztott zöldségtételekben is kimutatták a lisztéria baktériumát – erősítette meg az agrárszektor.hu-nak a Nébih. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzései és Járványvédelmi Központ (ECDC) nemrég tett közzé értékelést arról a lisztéria-járványról, amely 2015-től 2018 márciusa között Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban 32 megbetegedést – közöttük hat halálesetet – okozott. A járványért elsősorban a gyorsfagyasztott csemegekukoricát okolják.

Olvasd tovább

A kör bezárult: nagyon drága a mobilozás az autóban

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Az utolsó uniós tagállamban, Svédországban is szabálytalan már mobiltelefonnal a kézben autót vezetni. Magyarországon 10 000 forint a helyszíni bírság, de ezzel még viszonylag olcsók vagyunk Európában. A KRESZ szerint “a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”.

Ha valakit vezetés közbeni tiltott mobilozáson kapnak a rendőrök, az 10 ezer forintos helyszíni bírságra és három büntetőpontra számíthat, szabálysértési eljárásban 20 ezer forintos büntetést kaphat.

Olvasd tovább

Jön a szuperhold, a kék hold és a teljes holdfogyatkozás

VÁCI NAPLÓ/MTI/nagyvilág ♥ Egyszerre lesz szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás is szerdán. Igen ritka, hogy a kék hold, vagyis egy naptári hónapon belül a második telihold egybeesik a holdfogyatkozással, valamint azzal, hogy az égitest pályájának a földközeli pontjához ér. Ilyen utoljára 1982. december 30-án volt – mondta Noah Petro, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) washingtoni Goddard űrközpontjának tudósa.

Szerda délután, magyar idő szerint 14.27-kor lesz a legteljesebb a telihold. A “kék hold” két és fél évente rendszeresen előfordul, idén január elsején volt a havi első holdtölte, szerdán újabbat láthatunk. A szerdai kék hold egyben szuperhold is lesz, ekkor ér ugyanis az égitest a perigeumra, vagyis pályája földközeli pontjára. A szuperhold nagyjából 14 százalékkal fényesebb a szokásosnál – tette hozzá a NASA szakembere.

Olvasd tovább

Még mindig sok a rákkeltő anyag a chipsekben

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Sok gyártó élelmiszereiben továbbra is túl nagy mennyiségben van jelen a rákkeltőnek tartott akrilamid. Legutóbb hét különböző, Olaszországban értékesített chipsben találtak határérték feletti akrilamidot. Bár az Európai Parlament tavaly szeptemberben elfogadta az élelmiszerek akrilamid-tartalmának korlátozását, szankciórendszert nem vezettek be azon vállalatok ellen, amelyek nem csökkentik termékeikben a rákkeltő vegyület mennyiségét.

Az is igaz viszont, hogy az új szabályozást csak áprilistól kell majd betartani. Az élelmiszergyártók egy része még nem készült fel arra az európai uniós új szabályozásra, amely a rákot okozó akrilamid szintjét korlátozza a termékekben. Ez derült ki egy a közelmúltban végzett laboratóriumi vizsgálatból, amely 18 különböző, Olaszországban értékesített chipsmintából hétben határérték feletti akrilamid szintet tárt fel – írja az euractiv.com, amelynek cikkét az Agrárszektor vette át.

Olvasd tovább

Szalmonellás babatejpor: Magyarország nem érintett

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Nem érintett Magyarország a szalmonellás babatejpor miatti uniós botrányban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ettől függetlenül figyeli a nemzetközi híreket.

Nem érkezett a magyar hatóságokhoz olyan információ, amely szerint Magyarország érintette lenne a francia Lactalis cég babatejporának visszahívásában – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A babatejpor szalmonella szennyezettségének gyanújáról december 4-én érkezett először tájékoztatás az unió gyorsriasztási (RASFF) rendszerében, amelyet 11-én riasztássá minősített az Európai Bizottság.

Olvasd tovább

A váci püspök is találkozott a Vatikánban a pápával

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Ma fejeződik be az a négy napos program, amely során a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai látogatást tesznek a Vatikánban. A küldöttségben ott van Beer Miklós váci megyéspüspök is.

Az „ad limina apostolorum” a megyéspüspökök szabályos időközönkénti kötelező látogatása Rómában, amelynek keretében személyesen találkoznak a Szentatyával. A püspökök ilyenkor ellátogatnak az apostolok (Péter és Pál) sírjához, a „küszöb” (ad limina) szó az e világból a túlvilágba való átlépés küszöbére vonatkozik.

Olvasd tovább

Testvérvárosunkban történt: lebukott a csaló


VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Egy 80 éves ipolysági néninél, Erzsikénél jelentkezett egy férfi, aki azt mondta neki, hogy a fia balesetet okozott, és fizetnie kéne. Pénteken este hívta fel telefonon, és orvosként mutatkozott be. Azt mondta neki a telefonba, hogy a fiának balesete volt – nincs nagy baja, de nem tud beszélni, mert elharapta a nyelvét. Állítása szerint viszont életveszélyesen megsérült az a lány, akit a fia elütött.

Azért pedig, hogy ezt ne jelentsék a rendőrségnek, 500 eurót kellene fizetnie. Miközben beszélgettek, ezt az összeget sikerült egy nullával megtoldani, és mire letették a telefont, már 5 ezer euróról volt szó. Abban maradtak, hogy az állítólagos orvos még jelentkezik.

Olvasd tovább