Kis Domonkos Márk marad a színház igazgatója

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A Váci Dunakanyar Színház ügyvezetői posztjára még áprilisban írtak ki pályázatot. A felhívásra csak a korábbi igazgató, Kis Domonkos Márk nyújtotta be a pályázatát, melyet az elbírálási eljárás részeként egy szakmai bizottság is véleményezett.

A szakmai bizottság ülésére június 6-án került sor a polgármesteri hivatalban. A bizottság tagjai, Laklóth Aladár (miniszteri delegált), Fekete Péter (Színházművészeti Bizottság), Halasi Imre (Színházművészeti Bizottság), Nagy Judit (Színházművészeti Bizottság), Oberfrank Pál (Színházművészeti Bizottság), dr. Ráksi Katalin (SziDoSz), Kovács Ágnes (önkormányzati képviselő), Kriksz István (önkormányzati képviselő) egyhangúlag támogatták Kis Domonkos Márkot.

Olvasd tovább

Múzeumok Éjszakája a Tragor Ignác Múzeumban

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Immáron tizenegyedik éve kerül megrendezésre a múzeumi világ egyik legmozgalmasabb eseménye, a Múzeumok Éjszakája a váci Tragor Ignác Múzeumban.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is változatos programokkal várja érdeklődőit a tavaly óta új helyszínekkel és kiállításokkal bővült múzeum. Az este a legfiatalabb korosztályt megszólító múzeumpedagógiai foglalkozásokkal illetve meseelőadással veszi kezdetét két helyszínen: a Március 15. tér 19. alatt található Múzeumudvaron, valamint a főtér másik végén álló Pannónia Házban.

Olvasd tovább

Világsztárok Vácon, kedvezmény a váciaknak

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Pezsgő, izgalmas zenei különlegességeket tartogat a váci nyár: a Filharmónia Magyarország június 24. és július 1. között a 33. Régi Zenei Napok Fesztivált első alkalommal hozza el a városba. Ráadásul a szervezők egy különleges lehetőséget is felkínálnak a váciaknak: lakcímkártya felmutatásával féláron lehet majd jegyet venni.

A programról és a város további zenei rendezvényeiről csütörtökön a püspöki palotában tartott sajtótájékoztatón Kuti Judit, a Filharmónia Magyarország kommunikációs igazgatója, Vashegyi György karmester, Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, Beer Miklós megyéspüspök, Fördős Attila polgármester és Sándor Bence, a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar karnagya beszéltek.

Olvasd tovább

Megjelent a Sződi Hősök könyve 1914-1918

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A napokban jelent meg a magyar kultúra lovagja, Volentics Gyula Sződi hősök könyve 1914–1918 című új kötete, mely alcíme szerint: A nagy háborúban a hazáért hősi halált halt, fogságba esett és megsebesült sződiek, felső- és alsógödiek, sződligetiek és csörögiek emlékezete címet viseli.

Az első világháború centenáriuma arra kötelezi a helytörténészt, hogy igyekezzen minél többet feltárni a múlt emlékeiből, ezzel is táplálva a közösség kollektív emlékezetét a száz évvel ezelőtt történtekkel kapcsolatban. Így van ezzel e könyv szerzője is. E könyv célja: örök emléket állítani a katonahősöknek. Őrizzük meg az emléküket, tisztelegjünk életük és haláluk előtt!

Olvasd tovább

Vácott lesz látható a Trilógia a nemzethez című kiállítás

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Trilógia a Nemzethez – Csillagok születése, Csillagok Ragyogása, Csillagok kiáltása – azaz, a magyar történelem egyik legfontosabb eseménye, az egri csata jeleneteit felidéző festmények országjáró körútjának utolsó állomása lesz Vác, június 2-án, pénteken 17 órakor.

A kiállítást, melyet a Modern Művészeti Gyűjtemény fogad be (Vác, Káptalan u. 16.), Fördős Attila polgármester nyitja meg. A rendezvényen jelen lesz Kakucsi-Csernák Zoltán, Príma és Dürer díjas festőművész, a trilógia alkotója is.

Olvasd tovább

Bari Janó kiállítása a művelődési központban

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Június 7-ig látható a Madách Imre Művelődési Központban Bari Janó festőművész Bibliai történetek című kiállítása. A kiállításnyitón Fördős Attila polgármester köszöntőjében kiemelte: az alkotó művészetében meghatározó a cigány sors és életérzés markáns érzékeltetése, ugyanakkor legalább ilyen jelentős a hit fontosságának sugalmazása.

– Azért fontos ez az üzenet, mert jó tudni és észben tartani, hogy a hit ereje mindig átsegíthet bennünket a nehézségeken – hangsúlyozta a városvezető a megnyitón a városházi honlap tudósítása szerint.

Olvasd tovább

Idén is Régészet Napja a múzeumban!

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Hagyományos módon 2017-ben is megrendezésre kerül a Régészet Napja elnevezésű országos programsorozat, melyhez a Tragor Ignác Múzeum idén is csatlakozott! Május 27-én, szombaton, 10.00-15.00 óráig ingyenes programmal várják az érdeklődőket.

A rendezvény célja, hogy az érdeklődők különböző ismeretterjesztő programok segítségével megismerhessék a régészetet, mint tudományágat, illetve a régészek munkáját, ezáltal is növelve e szakma társadalmi elismertségét, továbbá tudatosítja a kulturális örökségvédelem kiemelt fontosságát.

Olvasd tovább

Silverstar Társulat: táncjátékon innen, gyereknapon túl

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Ládám) ♥ Morzsák, egy testvérpár, sűrű és félelmetes erdő és egy mézeskalácsból épült házikó. Ezek azok a hívószavak, amelyek egyetlen történetben csengnek össze a német nyelvterület meseklasszikusában, a Jancsi és Juliskában.

Sokan, sokféle módon nyúltak már az eldobott gyerekek történetéhez. 2016 tavaszán egy üde színfoltként a gyermekelőadások palettáján a Bordás Györgyi nevével fémjelzett Silverstar Művészképző Iskola Társulata is színpadra állította a Grimm testvérek meséjét, mint táncjátékot.

Olvasd tovább

Zubovits Györkös Erzsébet kiállítása nyílt meg

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Ribáry Zoltán) ♥ A kert boldogít és ami ott teremtődik – ez a címe Zubovits Györkös Erzsébet képzőművész már hagyományos születésnapi kiállításának, melyet a Madách Imre Művelődési Központ 4-es termében tekinthetnek meg az érdeklődők.

A múlt pénteki megnyitón Fördős Attila polgármester ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a rendkívül sokoldalú alkotó munkáit, zongorán közreműködött Retzler Péter, a művelődési központ igazgatója.

Olvasd tovább

Egy tanár, akitől bárki tanulhatja a szép beszédet: Dóra Zoltán

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Az 52. Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjén a hagyományokhoz híven átadták a Kazinczy-díjakat és a Péchy Blanka-díjat. Idén általános iskolai, középiskolai és főiskolai tanárok érdemelték ki a szép, tiszta, érthető beszédért járó rangos díjat. A díjazottak között van Dóra Zoltán nyugalmazott váci iskolaigazgató.

Kazinczy-díjat kapott dr. Eőry Vilma, aki évekig az egri Eszterházy Károly Főiskola Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete Általános és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető tanára volt. Kutatási területe a stíluselmélet, elemzési módszerek, szövegtípuselmélet, stílusminősítések, a nyelvművelés elvei. Eőry Vilma húsz éve a Kazinczy-verseny bírálóbizottságának tagja.

Olvasd tovább