Kiemelkedő eredmények a váci Tragor Ignác Múzeumban

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A korábban Pest Megyei Múzeumok Igazgatósának keretei között működő Tragor Ignác Múzeum 2013-tól Vác város fenntartásába került. Még ugyanebben az évben a Fenntartó támogatásával sikerült visszaszerezni a Múzeum korábbi gyűjtőterületet, illetve újból aktív gyűjteménnyé tenni a régészeti gyűjteményt.

A régészeti feladatok jelentősen nőttek 2017-ben, valamint a régészeti gyűjtemény egy különleges műtárggyal, a „Verőcei Vénusszal”, egy neolit kori idollal is gyarapodott. A Múzeum régészei 2017-ben összesen 104 alkalommal voltak terepen.

Olvasd tovább

Jubileumi beszélgetés a Váci Irodalmi Szalonban

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Március 9-én Bereményi Géza érkezik a Váci Irodalmi Szalonba. Az író- és dalszövegíró óriás a  harmincadik vendége lesz az ötödik évadát záró programsorozatnak.

A beszélgetés mellett ezúttal Cseh Tamás-Bereményi Géza dalokat hallhatnak a vendégek Farkas Péter, Fazekas László és Misik Zoltán előadásában.

Olvasd tovább

Színház: magyar történelem a színpadon

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Cseh Lilla) ♥ Jókai Mór méltán híres, romantikus fordulatokban bővelkedő történelmi regénye, A kőszívű ember fiai a XIX. századba, a szabadságharc idejére röpít minket.

A nemcsak a középiskolai tanulmányainkból derengő mű, hanem az 1964-es egész estés filmből is ismert történet most a Váci Dunakanyar Színház színpadán elevenedik meg március 16-án 19 órakor. A kőszívű ember fiai a Magyarock Dalszínház nagy volumenű előadásában az 1848–49-es forradalom és szabadságharcnak állít emléket.

Olvasd tovább

Színház: a nagysikerű bohózat újra műsoron

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Cseh Lilla) ♥ Ki ne ismerné Louis de Funès legendás alakítását vagy Silvester Stallone-t Bertrand Barnierként az Oscar című filmben? Egy generáció számára az előbbi, egy másik számára az utóbbi az ismerős. Bertrand Barnier komikus története sokak képzeletét megihlette az európai és a hollywoodi filmipar adaptációján át a HADART Színház produkciójáig.

A HADART Színház nagysikerű darabja, az Oscar, Háda János rendezésében immáron második alkalommal kerül a Váci Dunakanyar Színház színpadára március 9-én 19 órakor. Mint, minden komikus történet ez is egy banális helyzettel indít; egy közönséges bőrönd összecserélésével, mely bonyodalmak és félreértések sorát indítja el Bertrand Barnier, a gazdag párizsi szappangyáros életében.

Olvasd tovább

A Váci Irodalmi Szalon vendége Szabó T. Anna lesz

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Február 9-én Szabó T. Anna lesz a Váci Irodalmi Szalon vendége. A férj, Dragomán György után a feleséggel, Szabó T. Anna költő, műfordítóval találkozhat a Váci Irodalmi Szalon közönsége.

Szó lesz erőről és gyengédségről, parasztlányos földönjárásról és balerinai könnyedségről, gyermek műfordítókról és nem utolsó sorban arról, hogy létezik-e női irodalom.

Olvasd tovább

SZÍNHÁZ: Minden, ami szem-szájnak ingere

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ (Fehérvári Fruzsina) Februárban újra kapcsolt akcióval várja vendégeit a Váci Dunakanyar Színház és a Rubra Art Lounge Étterem. A tavalyi évben már kétszer is hirdettek meg hasonló kedvezményt, melyet a nagy sikerre való tekintettel a február 16-i Művészet című előadáshoz kötve megismételnek.

A Váci Dunakanyar Színház vígjátéka már önmagában is kitűnő program. A magyar származású Yasmina Reza Művészet című darabja, amely a világ és Európa színpadain is hatalmas sikernek örvend, finom humorral és mesteri érzékenységgel tárja fel egy jól ismert viszonyrendszernek, a baráti háromszögnek ingoványos talaját.

Olvasd tovább

A Vox Humana volt karmestere az idei Lajtha-díjas

VÁCI NAPLÓ/MTI/kultúra ♥ A Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját Ménesi Gergely karmester, míg a Magyar Rádió és a kuratórium Lajtha-díját Mali Andrea, a Bartók Rádió gyártásvezetője, az MTVA munkatársa vehette át idén a Magyar Rádió Márványtermében tartott keddi ünnepi koncert szünetében.

A díjakat a Lajtha László Alapítvány kuratóriuma nevében Gyurkó Csilla, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nevében Medveczky Balázs televíziós és rádiós médiaszolgáltatási igazgató adta át. A Lajtha László Alapítvány díját minden évben olyan muzsikus, zenetörténész, pedagógus, kiadó kapja, aki sokat tett Lajtha László életművének megismertetéséért, a rádió díját pedig egy olyan rádiós szakember, aki elkötelezett a kortárs zene népszerűsítésében.

Olvasd tovább

SZÍNHÁZ: macskák és egerek zenés gengszterháborúja

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A Ternovszky Béla által rendezett Macskafogó igazi kultuszfilm, minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmje – Szikora Róbert és Valla Attila szerzőpáros keze alatt – musical formájában éledt újjá a Váci Dunakanyar Színházban február 24-én 19 órakor.

1986-ban, vagyis harminckét évvel ezelőtt mutatták be Ternovszky Béla kultikussá vált animációs filmjét, a Macskafogót. A klasszikus kalandfilm/kémfilm/sci-fi/musical zsánerét megidéző film karaktereit, mint a talpraesett Grabovszky ügynököt, a kegyetlen Mr. Teufelt, vagy a meghunyászkodó Safraneket senkinek sem kell bemutatni, pont ahogy mindenki felismeri a Négy gengszter és a Miu-Miújság dallamát, és zsigerből idézi a zseniális “egy éve önnel él”, vagy a “mehetünk vissza a balettbe ugrálni” mondatokat is.

Olvasd tovább

Mátyás király és a légiós humor

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Január 21-én két kitűnő előadást is kínál a Váci Dunakanyar Színház, így a gyerekek és a felnőttek is kikapcsolódhatnak. A Magyarock Dalszínház délelőtt a régmúlt időkbe, délután pedig melegebb éghajlatra röpíti a nézőket.

A fiatalabbak Mátyás király legendájával ismerkedhetnek meg, az idősebb generációt pedig Rejtő Jenő klasszikusának, a Három testőr Afrikában-nak musical változata várja.

Olvasd tovább

Kihirdették a Kaleidoszkóp VersFesztivál nyerteseit

VÁCI NAPLÓ/MTI/kultúra ♥ A Nemzeti Színházból Olt Tamás (képünkön) Szájon lőtt tigris című egyszemélyes komédiája és a felvidéki Csavar Színház A nagyidai cigányok című produkciója versszínházi kategóriában kapta meg a Kaleidoszkóp-díjat a Váci Dunakanyar Színházban megrendezett fesztiválon.

A versfilmek között Molnár Gyöngyi és Zámbori Soma Arany János Híd-avatás című balladájának feldolgozása nyert, a versmondók között Borbély Mihály (Kistarcsa) és Dupák Fanni (Csóka, Szerbia) vehette át a Kaleidoszkóp-díjat, míg a legfiatalabbak között Oláh Péter (Szekszárd) vihette haza a KaleidoszKópé junior díjat.

Olvasd tovább