Színház: Don Tomao és Békés elvtárs találkozik

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Fehérvári Fruzsina) ♥ Emlékeznek még az Anconai szerelmesek című közkedvelt musical végére? Az anconai főtéren hagytuk Don Tomaot, könnyűvérű szobalányát, dadogó leánykáját, a saját ristorante után vágyódó kávézótulajdonost és a mindent felbolygató magyar lányt. A darab végére mindenki szerelembe esett és párra lelt. Október 21-én kiderül, mi történt az egykori szerelmesekkel azóta.

Ám aki az eredeti történetet még nem ismeri, annak sem kell otthon ülnie! Hiszen a legendás zenés komédia második része húsz évvel később játszódik, így már az új generáció boldogságáért szurkolhatnak.

Olvasd tovább

Múzeumok Őszi Fesztiválja: legyél te is nyomdász!

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a nyomdászat jegyében megrendezésre kerülő ingyenes családi nap különleges vendége lesz egy igazi vándornyomdász – Novokrescsenszkov Tamás, a Letterpress Workshop Alkotóműhely létrehozója és vezetője, akinek segítségével október 14-én, szombaton mindenki belekóstolhat majd gyakorlatban is a nyomdászok mesterségébe.

Családi nap lesz a múzeummal a nyomdászat jegyében október 14-én szombaton 10 és 16 óra között. A szervezők a Görög Templom Kiállítóteremben (Vác, Március 15. tér 19.) látható Közjava és hasznára… nyomdát állíthasson… A váci nyomdászat 245 éve (1772-2017) című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan szeretnének több programot kínálni az érdeklődőknek:

Olvasd tovább

Örkény egypercesek a Baltazár Színház előadásában

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Fehérvári Fruzsina) ♥ A Váci Dunakanyar Színházban, ebben a hónapban egy rendhagyó programot ajánlunk figyelmükbe, az október 15-én 18 órakor kezdődő, Örkény István műveiből készült Nézzünk bizakodva a jövőbe! című előadást.

Mi a groteszk? – kérdezi a szerző és egyperceseiben ad rá választ. Ha előrehajolunk és terpeszállásban a lábunk között átnézünk, a világ fejtetőre áll. Ebből a szemszögből minden nagyon viccesnek tűnik, még egy temetés is.

Olvasd tovább

Országos Könyvtári Napok a városi könyvtárban

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ „Csak tiszta forrásból!” címmel indul 2017-ben az egyhetes „Országos Könyvtári Napok” a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló országos könyvtári rendezvénysorozat. Október első hetében a könyvtárak változatos programokkal várják az érdeklődőket országszerte.

Az irodalmi előadások, könyvbemutatók, kiállítások és játékos foglalkozások közül minden gyerek és felnőtt találhat majd kedvére valót. Így lesz ez a Katona Lajos Városi Könyvtárban is. Lehetőséget nyújtunk minden korosztály számára a közösségi együttlétre és élményszerzésre.

Olvasd tovább

Régészeti tárlat nyílik a Tragor Ignác Múzeumban

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A Múzeumok Őszi Fesztiválja országos kulturális programsorozathoz a hagyományokhoz híven idén is több programmal csatlakozott a Tragor Ignác Múzeum.

A fesztivál nyitó eseményeként az intézmény régészei új, időszaki kiállítással kedveskednek az archeológia iránt érdeklődők számára a főtéri Szent Mihály Altemplom Kiállítóhelyen.

Olvasd tovább

Szombaton lesz a Filharmónia bérlet első előadása

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A Filharmónia Magyarország idén először indít Vácott komolyzenei bérletet olyan parádés előadókkal, mint Miklósa Erika operaénekes, Ábrahám Márta hegedűművész, illetve nemzetközi hangszeres versenyek japán és lengyel győztesei.

A Vác Civitas Szimfonikus Zenekar együttműködésével létrejött Filharmónia bérlet évadnyitó koncertje most szombaton, szeptember 23-án, este 7 órakor veszi kezdetét a váci Fehérek templomában (Március 15. tér). A Vác Civitas Szimfonikus Zenekar mellett fellép a Vox Humana Énekkar, közreműködik Kriszta Kinga – szoprán, Megyesi Schwartz Lúcia – alt, Hajdú András – tenor, és Murvai Dénes – basszus. Vezényel: Sándor Bence.

Olvasd tovább

Varró, Kepes, Bereményi a Váci Irodalmi Szalonban

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Október 6-án Térey Jánossal (képünkön) indul a Váci Irodalmi Szalon ötödik évada. Térey János nem csak fantasztikus költő és író, de színdarabjait folyamatosan játsszák a budapesti színházak.

Matkovich Ilona kérdezi majd őt a debreceni gyermekévekről, szeszélyei kiéléséről, az íróasztalához való ragaszkodásáról, és nem utolsó sorban Arany János fordításairól.

Olvasd tovább

Újabb nemzetközi elismerésben részesült a váci színház

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A Váci Dunakanyar Színház Yvonne, burgundi hercegnő című előadása meghívást kapott a fehéroroszországi Breszt városában 22. alkalommal megrendezett Belaya Vezha Nemzetközi Színházi Fesztiválra, melyen magyar nyelvű előadás az elmúlt évek során eddig csak egy alkalommal szerepelt.

-Ez a meghívás újabb hatalmas elismerés egy ilyen fiatal teátrum esetében, mint amilyen az idén ötödik születésnapját ünneplő Váci Dunakanyar Színház – hangsúlyozta az igazgató, Kis Domonkos Márk. A színház szeptember 15-én eleget tett a meghívásnak.

Olvasd tovább

Hincz Gyula: az ezerarcú művész újabb kiállítása

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Újabb fejezethez érkezett a váci Hincz Gyula hagyaték története, újrarendezett életmű-kiállítással készült a Tragor Ignác Múzeum a Pannónia Ház Kiállítóhelyen.

Hincz Gyula a 20. századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb és legtermékenyebb, országosan és nemzetközileg is elismert szereplője volt. Külföldi tanulmányutait leszámítva Budapesten élt és dolgozott, a váci tanáccsal kötött megállapodása értelmében azonban végül Vácott nyílt gyűjteményes kiállítása 1983 áprilisában. Az anyag először a Lőwy Sándor (mai Káptalan) utcában, a régi könyvtár felújított épületében volt megtekinthető, 2010 óta pedig a Pannónia Házban, utóbbi 2016 októbere óta tartozik a Tragor Ignác Múzeumhoz.

Olvasd tovább

Színház: több néző, több saját előadás a cél

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Fehérvári Fruzsina) ♥ Megtartotta évadnyitó ülését a Váci Dunakanyar Színház. Kis Domonkos Márk igazgató értékelte az előző évadot, melyben 113 előadást, 3 bemutatót, 23 tájelőadást, 3 nemzetközi vendégjátékot tartottak, összesen 26 ezer néző előtt. Emellett számos izgalmas programnak adott otthont az intézmény.

Két időszaki kiállítást nyitottak meg: 1956 színfalak előtt és mögött és Thália szolgálói az I. világháborúban címmel. A színházban zajlott a 16. Kaleidoszkóp VersFesztivál, Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje.

Olvasd tovább