A váci nyár slágere: ismét régizenei napok!

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Idén a Régi Zenei Napok Fesztivál keretei közölt már 34. alkalommal csendülnek fel eredeti hangzással komolyzenei művek. A rendezvény Vácott június 30. és július 7. közölt kerül megrendezésre. A fesztivál kiemelt feladatának tekinti, hogy a hallgatók a komolyzenei műveket hiteles formában élvezhessék, tehát úgy, ahogy azok a zeneszerző korában megszólalhattak.

A kivételes koncertkínálat keretében magyar és nemzetközi, régizenét tanulmányozó professzorok és mesterszakos hallgatók is emelik jelenlétükkel az esemény színvonalát. A fesztivált Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester dirigálásával az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus koncertje nyitja meg.

Olvasd tovább

Új sorozat indul az aulában: A hónap műtárgya

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Május hónaptól a Madách Imre Művelődési Központ aulájában megtekinthető A hónap műtárgya című kiállítássorozat első darabja, Nagy B. István: Zsámbék LXIII. című festménye. Az e célra gyártott díszvitrinben elhelyezett, havonta cserélődő műalkotásokkal a vizuális kultúra fontosságára szeretnék felhívni látogatóik figyelmét, mintegy reflektorfénybe állítva egy-egy jelentős műalkotást.

Az alkotások kiválasztásánál elsődleges szempont lesz a kiemelkedő művészi teljesítmény, valamint az, hogy többségében váci vagy városunkhoz kötődő képző- és fotóművészek műveit kívánják bemutatni.

Olvasd tovább

Válogatás a múzeum figurális-realista festményeiből

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Április 19-én nyílik az idei év első kiállítása a Görög Templom Kiállítóteremben, melyen a múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteményének figurális-realista festményeiből látható válogatás. A Harminc év képekben I. – válogatás a Mimézis gyűjteményből című bemutató megnyitójára csütörtökön, 17 órakor kerül sor a Görög Templom Kiállítóteremben.

Kiállító művészek: Baksai József, Balogh Gyula, Fillenz István, Károlyi Zsigmond, Kőnig Frigyes, László Dániel, Lengyel András, Marosvári György, Schmal Károly, Szakáll Ágnes, Szurcsik József, Várady Róbert, Wachter Ákos, Zrínyifalvi Gábor.

Olvasd tovább

Ne hagyd ki: szombaton fúvóskoncert a zeneiskolában

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A Váci Ifjúsági Fúvószenekar az idei évben sem tétlenkedik, februárban a Madách Imre Művelődési Központban hangszerbemutatóval egybekötött farsangi hangversenyekkel örvendeztettek meg több mint 1500 váci és Vác környéki diákot. A hangszerbemutató keretében Péter Dániel a trombitát mutatta be, aki a három évente megrendezésre kerülő Lubik Imre Országos Trombitaversenyen 2. helyezést ért el.

Néhány hete jelent meg DVD-n a Balaton method című zenés film, amely 2015-ben a 7. legnézettebb magyar film volt a hazai mozikban. A zenekar a filmben való szereplés mellett a népszerű film DVD borítóján is helyet kapott, amint Fonyódon az óriáscsúszdában állva zenélnek.

Olvasd tovább

Vidd el kedvenc versedet ma este a városi könyvtárba

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Ma tartják a költészet napi megemlékezést a városi könyvtárban. Szeretettel várják az érdeklődőket április 10-én, kedden, 17.30-ra, a Költészet Napja alkalmából tartandó Versünnep a Bibliotheca-ban című rendezvényükre, ahol hangulatos környezetben, versolvasással teszik emlékezetessé a Költészet Napját.

Kérik, hogy ez alkalomra hozza magával kedvenc versét is! – olvasható felhívásukban. A rendezvény nyilvános, de az előzetes regisztrációt köszönettel fogadják.

Olvasd tovább

Kibővített programok az idei VéNégy Fesztiválon

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Cseh Lilla) ♥ Az immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Vénégy Fesztivál és Színházi Találkozó az idén ismét a már jól megszokott helyen, a Dunakanyar szívében, Vácon talált otthonra. Az idén is könnyed és pörgős esti koncertre számítható fesztiválozókat kibővített programkínálattal várja a fesztivál.

A Vénégy mindazoknak szól, akik – már kinőve a nagyfesztiválok dömpingjéből – két esti koncert között kíváncsiak a kortárs színházi kultúrára, és akik szívesen megnézik nem csak a hazai, de a lengyel, a cseh, vagy a szlovák társulatokat is az új helyszínre kerülő, árnyas Duna-parton. A cseh színházi program 5-én, míg 6-án a lengyel, 7-én a szlovák, 8-án pedig a négy ország közös előadása lesz megtekinthető.

Olvasd tovább

SZÍNHÁZ: új bemutató az ötödik születésnapon

VÁCI NAPLÓ/kultúra Szakonyi Károly legendás komédiájáról, a Váci Dunakanyar Színház közelgő Adáshiba bemutatójáról az előadás rendezőjét, Dicső Dánielt kérdeztük.

– Először rendezel itt a Váci Dunakanyar Színházban.
– Először, de mégsem teljesen ismeretlen terep ez számomra, vendégeskedett itt már két előadásom is, a Párnakönyv és az Irma, te édes! Akkor nagyon megkedveltem a váci közönséget.

Olvasd tovább

Kiemelkedő eredmények a váci Tragor Ignác Múzeumban

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A korábban Pest Megyei Múzeumok Igazgatósának keretei között működő Tragor Ignác Múzeum 2013-tól Vác város fenntartásába került. Még ugyanebben az évben a Fenntartó támogatásával sikerült visszaszerezni a Múzeum korábbi gyűjtőterületet, illetve újból aktív gyűjteménnyé tenni a régészeti gyűjteményt.

A régészeti feladatok jelentősen nőttek 2017-ben, valamint a régészeti gyűjtemény egy különleges műtárggyal, a „Verőcei Vénusszal”, egy neolit kori idollal is gyarapodott. A Múzeum régészei 2017-ben összesen 104 alkalommal voltak terepen.

Olvasd tovább