Kihirdették a Kaleidoszkóp VersFesztivál nyerteseit

VÁCI NAPLÓ/MTI/kultúra ♥ A Nemzeti Színházból Olt Tamás (képünkön) Szájon lőtt tigris című egyszemélyes komédiája és a felvidéki Csavar Színház A nagyidai cigányok című produkciója versszínházi kategóriában kapta meg a Kaleidoszkóp-díjat a Váci Dunakanyar Színházban megrendezett fesztiválon.

A versfilmek között Molnár Gyöngyi és Zámbori Soma Arany János Híd-avatás című balladájának feldolgozása nyert, a versmondók között Borbély Mihály (Kistarcsa) és Dupák Fanni (Csóka, Szerbia) vehette át a Kaleidoszkóp-díjat, míg a legfiatalabbak között Oláh Péter (Szekszárd) vihette haza a KaleidoszKópé junior díjat.

Olvasd tovább

Harmonikakoncert után már az idei karácsonyra készülve

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Október végén egy fergeteges harmonikakoncerttel hangolhatott rá a váci közönség a december közepén sorra kerülő, immár hagyományos szlovák karácsonyra, amely az idén is remek szórakozást ígér, hiszen a nemzetközileg is jegyzett, profi tudással rendelkező Vrsatec együttes lép színpadra városunkban.

A Váci Szlovák Önkormányzat immár évtizedek óta meghatározó szerepet játszik nem csak a Vácott és a környező településeken élő szlovákok összefogásában, hanem a régió kulturális életében is. Dr. Alt Gyula vezetésével minden esztendőben számos programot szerveznek, s ezek mindegyike olyan, hogy nem csak a szlovák nyelvet jól ismerőket, hanem mindenki mást is vonzanak.

Olvasd tovább

A Nemzeti VERSeny győztese Vácott is fellép

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A szerbiai Óbecséről érkező Péter Lea nyerte meg a II. Nemzeti VERSenyt a Nemzeti Színházban. A Magyar Versmondók Egyesülete és a színház közös szervezésében megvalósuló szavalóverseny döntőjét szombaton és vasárnap tartották a magyar nyelv napja alkalmából.

A döntőben 23 versenyző lépett színpadra, akiknek egy-egy versklipjét is megnézhette a közönség.  A verseny első három helyezettje a november végi Kaleidoszkóp VersFesztiválon a Váci Dunakanyar Színházban is fellép.

Olvasd tovább

Üdvözlet Vácról – régi képeslapokon fontos üzenetek

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Bednárik Stefanek Adrienn) ♥ Rendhagyó kiállítás nyílt a Katona Lajos Városi Könyvtár Galériájában. A megszokottól eltérően most nem egy, a városunkhoz köthető alkotó mutatja be munkáit, hanem a könyvtár helytörténeti gyűjteményének képeslapjai kerültek üveglap alá. Így, egy kiállításba gyűjtve egy furcsa időutazásra hívnak bennünket, ahol a korok és színek egybemosódásával városunk történetét is elmesélik.

Képeslap. Elsősorban kép. Épületekkel, utcákkal, terekkel, mindig annak a legelőnyösebb arcát mutatva. Hol az egész várost tekinti át, hol egyetlen épületre összpontosít.

Olvasd tovább

SZÍNHÁZ: üljünk be A padlásra

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Fehérvári Fruzsina) ♥ Ugyan a fáradt napsütés még igyekszik minket meggyőzni az ellenkezőjéről, tagadhatatlanul közeledik a tél. Decemberben, ahogy hidegebbé válik az idő, és egyre hamarabb sötétedik, úgy lesz mind fontosabb a belső tűz életben tartása, az ünnepvárás. Ilyenkor különösen jó érzés elmenni a Váci Dunakanyar Színházba, ahol jóleső meleg, és bensőséges hangulat fogadja a nézőket.

December 9-én szombaton 19 órakor A padlás című musical kedves története, emlékezetes dallamai nem csak a gyerekeket, a felnőtteket is magával ragadja.

Olvasd tovább

Színház: Don Tomao és Békés elvtárs találkozik

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Fehérvári Fruzsina) ♥ Emlékeznek még az Anconai szerelmesek című közkedvelt musical végére? Az anconai főtéren hagytuk Don Tomaot, könnyűvérű szobalányát, dadogó leánykáját, a saját ristorante után vágyódó kávézótulajdonost és a mindent felbolygató magyar lányt. A darab végére mindenki szerelembe esett és párra lelt. Október 21-én kiderül, mi történt az egykori szerelmesekkel azóta.

Ám aki az eredeti történetet még nem ismeri, annak sem kell otthon ülnie! Hiszen a legendás zenés komédia második része húsz évvel később játszódik, így már az új generáció boldogságáért szurkolhatnak.

Olvasd tovább

Múzeumok Őszi Fesztiválja: legyél te is nyomdász!

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a nyomdászat jegyében megrendezésre kerülő ingyenes családi nap különleges vendége lesz egy igazi vándornyomdász – Novokrescsenszkov Tamás, a Letterpress Workshop Alkotóműhely létrehozója és vezetője, akinek segítségével október 14-én, szombaton mindenki belekóstolhat majd gyakorlatban is a nyomdászok mesterségébe.

Családi nap lesz a múzeummal a nyomdászat jegyében október 14-én szombaton 10 és 16 óra között. A szervezők a Görög Templom Kiállítóteremben (Vác, Március 15. tér 19.) látható Közjava és hasznára… nyomdát állíthasson… A váci nyomdászat 245 éve (1772-2017) című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan szeretnének több programot kínálni az érdeklődőknek:

Olvasd tovább

Örkény egypercesek a Baltazár Színház előadásában

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Fehérvári Fruzsina) ♥ A Váci Dunakanyar Színházban, ebben a hónapban egy rendhagyó programot ajánlunk figyelmükbe, az október 15-én 18 órakor kezdődő, Örkény István műveiből készült Nézzünk bizakodva a jövőbe! című előadást.

Mi a groteszk? – kérdezi a szerző és egyperceseiben ad rá választ. Ha előrehajolunk és terpeszállásban a lábunk között átnézünk, a világ fejtetőre áll. Ebből a szemszögből minden nagyon viccesnek tűnik, még egy temetés is.

Olvasd tovább

Országos Könyvtári Napok a városi könyvtárban

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ „Csak tiszta forrásból!” címmel indul 2017-ben az egyhetes „Országos Könyvtári Napok” a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló országos könyvtári rendezvénysorozat. Október első hetében a könyvtárak változatos programokkal várják az érdeklődőket országszerte.

Az irodalmi előadások, könyvbemutatók, kiállítások és játékos foglalkozások közül minden gyerek és felnőtt találhat majd kedvére valót. Így lesz ez a Katona Lajos Városi Könyvtárban is. Lehetőséget nyújtunk minden korosztály számára a közösségi együttlétre és élményszerzésre.

Olvasd tovább

Régészeti tárlat nyílik a Tragor Ignác Múzeumban

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A Múzeumok Őszi Fesztiválja országos kulturális programsorozathoz a hagyományokhoz híven idén is több programmal csatlakozott a Tragor Ignác Múzeum.

A fesztivál nyitó eseményeként az intézmény régészei új, időszaki kiállítással kedveskednek az archeológia iránt érdeklődők számára a főtéri Szent Mihály Altemplom Kiállítóhelyen.

Olvasd tovább