OrgonaPont: szombaton koncert lesz a dómban

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Nyáresti zenei randevúkra invitál augusztusban a Filharmónia Magyarország! Országos OrgonaPont sorozatának keretében a trombitának, fuvolának, hegedűnek és az énekhangnak is jut szerep a hangszerek királynőjének is nevezett orgona mellett. Most szombaton Vácott a dómban lesz egy remeknek ígérkező koncert.

A szabadság üdítő heteiben Győrtől kezdve Pécsen át Budapestig az ország tizenhat városában huszonnyolc koncertet magában foglaló OrgonaPont sorozat a nyár könnyedségét és különleges hangulatát ígéri. Meseszép templomok hűvösében azokat is várja a zeneszerző órások – Bach, Vivaldi, Mendelssohn, Liszt – muzsikája, akik kicsit könnyedebb, játékosabb hangulatra vágynak, hiszen filmzenékből is csendülnek fel népszerű dallamok.

Olvasd tovább

Mágnás Miska dalol Sződligeten

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A magyar operett történet egyik legnépszerűbb darabja kerül színpadra a Sződligeti Szabadtéri Zenés esték idei záró produkciójaként: nem más, mint maga Mágnás Miska hódítja meg minden bizonnyal a Duna-parti nagyközség közönségét is.

Az idei nyáron előbb közkedvelt operettekből, majd mozislágerekből hallgathattak válogatást a sződligeti szabadtéri színpadhoz látogatók, míg a harmadik alkalommal Szirmai Albert Mágnás Miskája csendül fel a Magyar Zenés Színház előadásában.

Olvasd tovább

A tűz bűvöletében: interjú Csibi Kingával

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Dudás Barbara) ♥ 2016 decemberében nyílt a Tragor Ignác Múzeum – Pannónia Ház Kiállítóhelyen a Művészi Öntöttvaskályhák – a gyenesdiási Vaszkó Ernő gyűjteménye című öntöttvas kiállítás. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum – Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény nagyértékű gyűjteményéről Csibi Kinga főmuzeológussal beszélgettünk.

– Kezdjük a legelején, mit is kell tudnunk a tárgyak alapanyagáról, a vasról?

– A vas egy fekete, nehéz, rideg, sötét fém, melyet nehéz megmunkálni, ugyanakkor számos tartós eszköz készíthető belőle. Birtoklása a középkorban, illetve tulajdonképp már az őskorban is egyfajta hatalmat, biztonságot jelentett. Megmunkálásához tűzre van szükség, mely ugyancsak nagyon fontos felfedezése volt az emberiségnek.

Olvasd tovább

Vácon először a vigalomban a Kelemen Kabátban

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Bodzás Szabolcs) ♥ Ebben az évben új arcokkal is találkozhatunk a vigalom fellépői között. A Kelemen Kabátban együttes frontemberét, Horváth Boldit arról kérdeztük, hogy mennyire várják már a hétvégi fellépésüket Vácon.

– Ti most először léptek fel Vácon, a jubileumi XXV. Váci Világi Vigalmon. Várjátok már a fellépést?

– Nagyon szívesen jövünk, sokat hallottunk már erről a rendezvényről, tudjuk, hogy nagyszabású, és országos szinten is a legnagyobbak között van, úgyhogy mindenképpen várjuk. Imádjuk az ilyen jellegű rendezvényeket, ez az egyik specialitásunk. Egy-másfél órát szoktunk játszani nyári fesztiválokon. Büszkén mondhatom, hogy kirobbanó hangulat szokott lenni a koncertjeinken.

Olvasd tovább

Pataky Attila: Vác nagyon fontos hely az életemben

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Bodzás Szabolcs) ♥ Idén már huszonötödik alkalommal szervezik meg a Váci Világi Vigalmat. A változatos programok mellett ebben az évben is több ismerős névvel találkozhatunk. Pataky Attila, az EDDA Művek frontembere elmondta:  szívesen tett eleget most is a szervezők meghívásának. Az együttes vasárnap este lép fel Vácon.

– Ön már nem első alkalommal lép fel a Váci Világi Vigalmon. Mi a véleménye a városunkról?

– Megmondom őszintén, hogy Vác egy nagyon komoly rock hely volt mindig, indulásomnak meghatározó helye. Nagyon fontos volt ahhoz, hogy ma itt lehessek, ahol vagyok. Vácnak nagyon rockos közönsége volt, ami a kezdetekben óriási segítséget jelentett. Valahogy hamarabb értették és érezték a rockzenét az ottaniak, mint máshol az országban.

Olvasd tovább

Pénteken nyit a Misztrál Fesztivál Nagymaroson

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A hét végén immár tizenötödik alkalommal rendezik meg Nagymaroson a Regejáró Misztrál Fesztivált. A programok a templomkertben felállított színpadon pénteken kezdődnek.

A nyitó napon, július 14-én pénteken 16 órától fellép Miskolci István, Resti Kornél, Tolcsvay Béla, Ferenczi György és az 1ső pesti Rackák, majd a program ezen a helyszínen 21:30-kor a Misztrál koncertjével zárul. A Művelődési Táncházban 23 órától a Kalász banda széki táncházában próbálgathatjuk tánctudásunkat.

Olvasd tovább

Csütörtökön nyit a gregorián fesztivál Vácott

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥  Vác néhány napra ismét Közép-Európa gregorián fővárosává lesz. 2017. július 6-9. között, immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Gregorián Társaság és a Váci Egyházmegye szervezésében Vácott a Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivál.

A VII. Váci Nemzetközi Gregorián Fesztiválra érkezők több napon keresztül merítkezhetnek meg az énekhang szépségében, a legszentebb ének által. Találkozhatnak és táplálkozhatnak Isten énekelt igéjével. Részesülhetnek ennek az éneknek csodálatos, vonzó és átalakító erejében, és megtapasztalhatják a belső tisztaságnak, örömnek, összeszedettségnek és emelkedettségnek azt a sajátos állapotát, amit csak a gregorián ének képes létrehozni.

Olvasd tovább

Szerdán kezdődik az idei VéNégy Fesztivál

VÁCI NAPLÓ/MTI/kultúra ♦ Ismét megrendezik Vácott a VéNégy Fesztivált, a korábban a visegrádi országok színházi társulatainak együttműködéséből kibontakozott, zenei programokkal átszőtt fesztivál július 5-től 9-ig tart.

A VéNégy közönsége a különleges utcaszínházi előadások mellett népszerű zenekarokkal találkozhat egy különleges környezetben, a Dunakanyar szívében – idézte Kis Domonkos Márkot, a Dunakanyar Színház igazgatóját, a fesztivál alapítóját a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Olvasd tovább

Múzeumi örömünnep volt: Múzeumok Éjszakája 2017

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a Múzeumok Éjszakája elnevezésű egész estés rendezvény a Tragor Ignác Múzeumban. A hagyományosan a nyári napfordulóhoz kötődő esemény idén az értékőrzés jegyében telt, a múzeum féltve őrzött kincsei rendhagyó módon mutatkoztak be az este folyamán.

A program régészeti és kézműves gyermekfoglalkozásokkal vette kezdetét a Múzeumudvaron, illetve a Pannónia Ház udvarán. Ezeket az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársaink történeti tematikájú szakmai előadásai követték, melyek során Csukovits Enikő és Fónagy Zoltán a középkori és újkori ember idő fogalmát és az óra használatát hozta közelebb az érdeklődőkhöz.

Olvasd tovább

Váci honvéd nyugdíjasok kiváló szereplése Hajdúszoboszlón

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A váci Esze Tamás Honvéd Nyugdíjas Egyesület keretein belül működő, annak férfi és nő tagjaiból alakult Esze Tamás Dalárda és Labdarózsák Dalkör, valamint – egyéni indulóként – e két csoport tagjai közül Szabó Márton prózában és Várkonyi Györgyi szóló énekben is ez év elején benevezett az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud versenyre.

A március 12-én Budapesten megtartott elődöntőn, majd május 5-6-7-i hajdúszoboszlói középdöntőn sikeresen túl jutva nagy szorgalommal és izgalommal készültek a június 23-24-25-én szintén Hajdúszoboszlón megtartott Ki-Mit-Tud döntőre.

Olvasd tovább