Ma éjfélig másodfokú hőségriasztás van érvényben

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Június 28-án szerdán éjfélig meghosszabbították a másodfokú hőségriasztást a városban – olvasható a városháza honlapján megjelent közleményben. Ennek oka, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ország egész területére június 22-én csütörtök 0 órától elrendelt II. fokú hőségriasztás lejártát ma éjfélig kitolta – hívja fel a figyelmet a Helyi Védelmi Bizottság elnökeként dr. Maruszki Gábor.

A hőségriasztás meghosszabbítását a tartósan igen magas hőmérséklettel együtt járó, megnövekedett egészségi kockázatok teszik indokolttá.

Olvasd tovább

Autók ütköztek itt is, ott is – súlyos sérültek

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Súlyos baleset történt a hétvégén Vácott, a Csányi körúton. Egy személyautó a közlekedési lámpa piros jelzésénél várakozó járművekbe csapódott. Többen megsérültek, egy súlyos sérültet a váci kórházba szállítottak a mentők.

A baleset miatt több órás, félsávos útlezárás volt. A rendőrség a történtek tisztázására szakértőt is bevont. Megbízható forrásból származó információnk szerint az ütközésben az alkoholnak is szerepe lehetett.

Olvasd tovább

Rétest nyújtottak a Kerisek a fogyatékkal élőkkel

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Adj egy ötöst! – halljuk manapság a kissé már avítt „Adj egy pacsit” helyett. De vajon bárkit megkérhetünk erre? Valószínű, furcsán venné ki magát, ha valahová belépve, jobb kezünket magasra tartva, ismeretleneket biztatnánk harsányan: „Adj egy ötöst!” Ehhez a köszönéshez már kell, hogy ismerjük, kedveljük egymást, legyenek közös élményeink.

A Salva Vita Alapítvány hosszú évek óta elkötelezetten dolgozik a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációjáért. „Adj egy ötöst” című pályázatuk is ezt a célt szolgálja. Ebben a kamaszokat szólítják meg: szervezzenek olyan programot, melyre fogyatékkal élő embereket is meghívnak.

Olvasd tovább

A holokauszt áldozataira emlékeznek a zsinagógában

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Vác és a Duna-Ipoly-Galga menti zsidóság deportálásának 73. évfordulójára emlékeznek városunkban június 27-én kedden 10 órakor a váci zsinagógában (2600 Vác, Eötvös utca 3.). Megnyitó beszédet mond Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke.

A megemlékező beszédre Fördős Attila polgármestert kérték fel. Közreműködnek a Váci Mezőgazdasági Szakképző Iskola tanulói.

Olvasd tovább

A menekültek segítésére kér minket két püspök is


VÁCI NAPLÓ/a város ♥  A Menekültek Világnapjára 2017-ben Fabiny Tamás evangélikus és Beer Miklós váci római katolikus püspök közös videóüzenetben biztosították támogatásukról az otthonukból háborúk által elűzött menekülteket és kértek másokat is ugyanerre. A videó a legnagyobb közösségi oldalon jelent meg.

Beer Miklós már korábban is a hivatalos kormányzati állásponttól eltérő véleményt fogalmazott meg menekültügyben, amiért sokan támogatásukról biztosították, de hirtelen megnőtt az értetlenkedők száma is. Februárban például a Magyar Kurírnak adott interjújában arról beszélt, hogy kéri a híveket és a jó szándékú embereket, hogy mindenki karoljon fel egy legálisan hazánkba érkezett menekültet.

Olvasd tovább

Ingatlanpiac Vácon: gyors ütemben emelkedő árak

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Az ingatlanpiaci hirdetések között az utóbbi hónapokban egyre nagyobb számban jelentek meg a 150-250 négyzetméter alapterületű családi házak, melyek többsége – 46 százalékuk – Budapesten, illetve a megyeszékhelyeken található – írja az Ingatlannet. Ez jórészt jellemző Vácra is.

Az elemzések szerint ezek átlagos négyzetméterenkénti ára 222 ezer forint, a fővárosban azonban ennél magasabb, 264 ezer forint/négyzetméter, az ország más városaiban 202 ezer forint/négyzetméter, a községekben pedig 165 ezer forint/négyzetméter átlagárakra lehet számítani.

Olvasd tovább

Kezdődjön a nyári szünet futással!

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Elindult a vasárnapi Fut a Vác verseny előtti visszaszámlálás, ahol már lezárult a közel 700 fős előnevezés, de a helyszínen, a Boronkay iskola aulájában továbbra is nevezhetnek azok, akik le akarják küzdeni a 2,8; 6,4 a 10,5 vagy a félmaratoni 21 kilométeres távot, vagy éppen az ovisok távjait.

Pénteken és szombaton 17 órától 19:30-ig lehet nevezni, valamint a rajtcsomagot átvenni, illetve vasárnap reggel a verseny helyszínén 8 órától kezdődően egészen a rajtig. Aki magával hozza a futókártyáját, amit a Mikulásfutáson kaptak a hosszabb távok versenyzői, az megmenekül az adatok írásától, mert az ő nevezése egy vonalkód-leolvasás erejéig és a rajtszám kiadásáig tart.

Olvasd tovább

Csütörtökön lesz a tanévzáró, péntektől vakáció!

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Ezen a héten ér véget a közoktatásban a tanév, csütörtök az utolsó tanítási nap, a legtöbb általános iskolában ekkor tartják a ballagást. A nyári szünet 77 napos lesz.

A 182 napig tartó 2016/2017-es tanév ezen a héten befejeződik, a tanévzáró ünnepségek csütörtökön lesznek, és a ballagást is ekkor tartják. Megkezdődik a nyári szünet 320 ezer óvodás, 750 ezer általános iskolás, 210 ezer gimnazista, 210 ezer szakgimnazista és 96 ezer szakiskolás számára.

Olvasd tovább

Ma van a védőnők napja, Vácon is ünnepeltek

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Magyar Védőnői Szolgálat 2015-ben ünnepelte fennállásának 100 évfordulóját, a kisgyermekek és családok egészségvédelmét ellátó magyar hálózat világszerte szinte egyedülálló, ezért hungarikumnak is nyilvánították.

Június 13-a a Magyar Védőnők Napja. Ez alkalomból Vácon is köszöntötték a dolgozókat, akiknek munkája egyedülálló településünkön is, igaz ezt leginkább az édesanyák tapasztalják meg.

Olvasd tovább

Ajánló a VéNégy harmadik napjára

VÁCI NAPLÓ/a város (Fehérvári Fruzsina) ♥ Már korábban ismertettük a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó első és második napjának programjait. A folytatás sem telik éppen eseménytelenül, július 7-én, pénteken tovább robog a fesztivál utcaszínházzal, nemzetközi előadásokkal, napsütéssel, strandolással, ízletes ételekkel és italokkal és természetesen a legmenőbb zenekarokkal.

A színházi programok két helyszínen zajlanak majd ezen a napon is, újabb izgalmas előadásokkal. Már kora délután érdemes lesz lemenni a Duna-partra, a Zadam Társulat I’m pro performance-a egy improvizatív táncelőadás, egyszeri és megismételhetetlen élmény lesz.

Olvasd tovább