Új börtönt építettek maguknak a váci rabok

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ További 120 férőhellyel bővült a Váci Fegyház és Börtön fogvatartotti befogadóképessége, köszönhetően annak a nagyszabású büntetés-végrehajtási projektnek, amely keretében szakképzett rabok újították fel a börtön egyik használaton kívüli épületszárnyát. A projektet pénteken adták át.

Az új körletrész kialakítása az Európa Tanács ajánlásának megfelelően, az Európai Börtönszabályok figyelembevételével történt meg. A börtön 20 éve üresen álló háromszintes épületének – összesen 2395 négyzetméter – teljes körű felújítását a börtönben szakképesítést szerző fogvatartottak munkáltatásával bonyolította le a büntetés-végrehajtás.

Olvasd tovább

Napelemek termelik az áramot a váci börtönben

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ A Váci Fegyház és Börtön az Európai Unió támogatásával megvalósuló Széchenyi 2020 Program keretében Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére című pályázati felhívásra benyújtott Napelemes rendszer telepítése a Váci Fegyház és Börtön épületére című pályázata vissza nem térítendő támogatást nyert.

A támogatás mértéke az elszámolható összköltség 100 százaléka, amely 131,26 millió forint volt.
A KEHOP-5.2.11-16-2016-00021 kódszámú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg 2017. március 2. és 2017. november 30. között.

Olvasd tovább

Nyílt nap lesz december 9-én a váci piaristáknál

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ December 9-én kinyitják a Váci Piarista Gimnázium kapuit a családok előtt is. Az iskola színes alkotóműhelyeibe nyernek bepillantást a diákok és a szülők, akik ellátogatnak 10 órakor kezdődő nyílt napjukra.

Az érdeklődő diákokat érkezésükkor „turistacsoportokra” osztják, akik „idegenvezetők” segítségével járhatják be az iskolát. Az első részében e vezetett program keretében van mód ismerkedni az iskolával. A nyílt nap hátralévő részében „szabad a vásár!”, azaz a diákvendégek némi helyismeretre szert téve – egy térkép segítségével – járhatják be az egész iskolát, bepillantva tanulók és tanárok által szervezett sok-sok programba.

Olvasd tovább

A Jobbik Fehér Zsoltot indítja a választáson

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ A jövő évi országgyűlési választásokra készülve Pest megye 4. számú választókerületében elsőként mutatta be jelöltjét szerdán este Vácott a Jobbik. Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a párt Fehér Zsoltot, a helyi szervezet elnökét indítja el.

Fehér Zsolt (képünkön középen) aktív szereplője a város politikai életének és megyei önkormányzati képviselőként is tevékenykedik. Programjának alapjait ismertetve azt emelte ki, hogy a Jobbik, mint a legnagyobb ellenzéki párt, a néppárt jelleg erősítésével az egyetlen győzni képes kihívója lehet a jelenlegi kormánypártoknak. Úgy vélte, hogy számíthatnak majd azoknak a voksaira, akik mind a Fidesz-KDNP pártszövetségből, mind az egymással acsarkodó baloldali pártokból kiábrándultak.

Olvasd tovább

Még tart az I. világháborús adatok gyűjtése

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Vác Város Levéltára még egy utolsó kísérletet tesz I. világháborús dokumentumok és adatok gyűjtésére 2018 március végéig – olvasható a szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményben.

Kérik, ha valaki rendelkezik olyan felmenővel, aki részt vett az I. világháborúban, bocsássa rendelkezésükre, kölcsönözze a vele kapcsolatos dokumentumokat – fényképeket, iratokat, tárgyakat stb. –, hogy a jövő évben megjelentetni tervezett kiadványuk minél teljesebb lehessen.

Olvasd tovább

Vácon is „LÁTNI ÉS LÁTSZANI”

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ A Váci Rendőrkapitányság és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága is külön figyelmet fordít a „Látni és látszani 2017 – egymásért” kampány keretében a közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek, a gyalogosok és kerékpárosok biztonságára.

A Váci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály munkatársai a kampány keretében 2017. november 22-én tartott közúti ellenőrzés során gyalogosok és kerékpárosok részére adtak át fényvisszaverő mellényeket, ezzel is növelve további közlekedésük biztonságosságát.

Olvasd tovább

Program szombatra: adventi készülődés a múzeummal

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ December 2-án, szombaton 15 és 17 óra között Adventi készülődés a múzeummal címmel megidézik a régi adventek, karácsonyok hangulatát a Tragor Ignác Múzeum Pannónia Ház Kiállítóhelyén, a Köztársaság út 19. szám alatt.

Az ingyenes foglalkozáson minikiállítás keretében régi játékokat és karácsonyfa díszeket mutatnak be, berendeznek egy népi karácsonyi asztalt, kézműves foglalkozás keretében hagyományos karácsonyfa díszeket készítenek, mesélnek a régi adventi és karácsonyi szokásokról, valamint a résztvevők bevonásával interaktív karácsonyi játékokat játszanak.

Olvasd tovább

Mától vasárnap estig adománygyűjtés a Tescoban

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ November 24. és 26. között idén tizedik alkalommal csatlakozik a Tesco a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi tartós élelmiszergyűjtő kampányához, amelynek célja, hogy az ünnepek előtt és alatt a nélkülöző családokat segítsék. Így a váci áruházban vásárlók is segíthetnek a rászorulókon.

A Tesco, a kiskereskedelmi láncok közül egyedül, idén is kiegészíti a vásárlói adományokat azok értékének 20 százalékával, amivel az Élelmiszerbank működését támogatja. A tavalyi sikeres együttműködést követően az áruházlánc ruházati márkája, az F&F is csatlakozik ismét a kezdeményezéshez.

Olvasd tovább

Névre szóló meghívót küld a kórház mammográfiai szűrésre

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Az idejében felismert melldaganat gyógyítható! – hívják fel a figyelmet a szakemberek a legfrissebb körlevélben. A Vácon lakó, 45-65 év közötti asszonyok, akik utolsó mammográfiás vizsgálata óta eltelt 2 év, névre szóló meghívót kapnak az elkövetkező hetekben mammográfiás szűrővizsgálatra.

Sokan eleget is tesznek és elmennek a szakrendelésre, de mindig akadnak, akik vagy elfelejtik, vagy szándékosan kihagyják e fontos szűrési lehetőséget. Körükben sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy későn fedezik fel a mellrákot és így a gyógyulás esélye is jelentősen csökken.

Olvasd tovább

Megkezdődött a váci mentőápoló büntetőpere

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ A Budapest Környéki Törvényszék dr. Szegedi Gyöngyvér vezette büntető tanácsa november 23-án megkezdte annak a férfinak a tárgyalását, akit bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, fegyveresen elkövetett rablás bűntettével vádolnak.

Az első tárgyalási napon a bíróság meghallgatta a vádlottat, aki tagadta, hogy előre megfontolt szándékkal bántalmazta volna a sértetteket. A tárgyalás tanú meghallgatással folytatódott. A sértettek meghallgatására azért nem kerülhet sor, mert a cselekményt követően, rövid időn belül, mindkét sértett elhalálozott.

Olvasd tovább