Újra tizennégy tagú lesz a városi képviselőtestület

Nem változik a képviselőtestület összetétele az idei választások után sem, már ami a létszámot illeti. A helyi választási iroda friss határozata az önkormányzat megválasztandó tagjainak számát a 2019. évi helyi választáson 14 főben állapítja meg, melyből 10 fő egyéni választókerületben, 4 fő kompenzációs listán szerezhet mandátumot.

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 306. § (2) bekezdése szerint a helyi választási iroda vezetője az általános választás évében február 15-ig határozatban állapítja meg a képviselőtestület megválasztandó tagjainak számát. A települési önkormányzat tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évének január 1-jei lakosságszám alapján kell meghatározni.

A törvény szerint az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátum. A Nemzeti Választási Iroda által közzétett adatok szerint Vác város lakosságszáma 2019. január 1-én 33 ezer 673 fő volt. (képünkön: a városi képviselőtestület a 2014-es megalakulásakor)


44 tagú lesz a közgyűlés az őszi önkormányzati választások után

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvénye alapján a megyei közgyűlés tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évének január 1-jei lakosságszám alapján kell meghatározni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A törvény szerint a megyei közgyűlés tagjainak számát a megye lakosságszáma alapján kell meghatározni úgy, hogy 700.000 lakos fölött 30 képviselő, és a 700.000-t meghaladó minden további 40.000 lakos után 1 képviselő választható.

Legközelebb már a választások után eggyel több képviselő kezdi meg a munkáját a választások után. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatala által közölt adatok szerint ugyanis Pest megye lakosságszáma 2019. január 1-jén 1.293.043 fő volt. Így a jelenlegi 43-ról 44 főre változik a közgyűlési képviselők száma az őszi önkormányzati választások után. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments