Elhunyt Seregi György, több váci köztéri szobor alkotója

Meghalt Seregi György ötvös-kovács iparművész, akinek több köztéri szobra található Vácott is. Városunkban több kovácsoltvas alkotás, mint például a városi könyvtár cégére, vagy az elefántos cégér őrzi keze munkáját. 

Seregi György 1953-ban született Budapesten, tanulmányait az Eötvös Lóránd Acélszerkezeti Technikumban és a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola ötvös szakán végezte. Mestere Lehoczky János kovács iparművész volt, később pedig a bécsi Művészakadémia kovács tanszékén Walfrid Huber professzortól tanult.

1978-ban alapította műhelyét Nagymaroson, innentől kezdve számos köztéri alkotás kivitelezésére kérték fel országszerte. 1982-ben a Képző-és Iparművészeti Lektorátus ítélt meg számára nívódíjat, 1995-ben pedig a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének különdíját kapta, aminek 1986-tól volt tagja. Kétszer kapta meg a Pest Megye Művészetéért díjat, Nagymaros városa Pro Urbe díjjal ismerte el művészetét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Vácon több kovácsoltvas alkotás, mint például a városi könyvtár cégére, vagy az elefántos cégér őrzi keze munkáját. Ő készítette el a Kálvária Szent Sír kápolnájának vasfrontját, majd restaurálta a Fehérek templomának főbejárati kapuját. Az ismert váci köztéri alkotások közül a fegyház előtt található 56-os emlékmű született Seregi György műhelyében, de ő készítette el a Duna-parti sétányon látható Árpádházi Szent Erzsébet szobrát is.

Seregi György temetéséről a család gondoskodik, hamvait január 11-én pénteken 14 órakor helyezik örök nyugalomra Budapesten a Váci utcai Szent Mihály templomban. ♦

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments