Ma este élőben nézhetjük az űrszonda landolását

Egy több millió kilométerre lévő, száguldó aszteroidára száll le magyar idő szerint hétfő este a NASA űrszondája. Az OSIRIS–REx űrszonda éppen a Bennu névre keresztelt aszteroida felé tart, hogy anyagmintát szerezhessen belőle. Mindez azt jelenti, hogy a szondának landolnia kell az aszteroida felszínén, mindezt pedig a tervek szerint élőben fogja közvetíteni a NASA épp úgy, ahogy azt az InSight Mars-szonda esetében is tette.

Az előzetes várakozások szerint az OSIRIS-REx december 3-án hétfőn, magyar idő szerint 18 órakor száll majd le a Bennun. A közvetítés 17:45-kor kezdődik és várhatóan fél órán át tart majd, és ezen a YouTube-csatornán lehet majd követni – számol be a hírről a HVG.

A szonda még 2016 szeptemberében indult útjára, azóta pedig folyamatosan közeledett az aszteroida felé. Az útja során 4 millió 828 ezer 32 km távolságból visszanézett a Földre, amit a Holddal együtt le is tudott fotózni. A felvétel nagyon jól sikerült.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

A tervek szerint az OSIRIS-REx mintát vesz majd a Bennuból, majd azzal megindul vissza a Földre. Ez a tervek szerint 2023 szeptemberében történik majd meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments