Sikeres kapcsolat a Hargita Megyei Törvényszékkel


December 4-én a Budapest Környéki Törvényszéken sikeres volt a kapcsolatfelvétel és együttműködés abban a büntetőügyben, melyben az Európai Unió tagállamai közötti kölcsönös jogsegélyről szóló egyezmény alapján a Romániában lévő Hargita Megyei Törvényszék azzal a megkereséssel élt a magyar törvényszék felé, hogy részére videókonferencia révén biztosítsa egy magyar állampolgárságú tanúkihallgatását.

A ViaVideó Projekt keretében létrehozott környezet lehetővé tette a nemcsak saját rendszeren belüli kommunikációt, hanem komolyabb informatikai támogatás nélkül is képes volt csatlakozni, más igazságügyi hatóság eltérő fejlesztésű eszközéhez, jelen esetben a román törvényszék informatikai rendszeréhez.

A Budapest Környéki Törvényszéken 2018 szeptemberében történt meg a távmeghallgatáshoz szükséges műszaki egység telepítése és beüzemelése, illetve a törvényszék illetékességi területéhez tartozó összes járásbíróságon kijelöltek erre alkalmas tárgyalóhelyiséget, melyre a büntető és polgári ügyszakban is igényt tartanak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Több mint 250 ezer ember küzd demenciával Magyarországon - Egyedülálló képzéssel segíti a betegeket ápolók munkáját a Johannita Segítő Szolgálat

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) által kifejlesztett rendszerhez államigazgatási szervek és országos hatáskörű intézmények, többek között a bíróságok – így a váci  is – csatlakoztak. Az ország bíróságain jelenleg 72 olyan végpont működik, mely alkalmas a távmeghallgatásra, illetve kép- és hangrögzítésre és részét képezi a Digitális Bíróság Projektnek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments