Keresztény vállalkozók első találkozója Vácott

Az idén először rendezte meg a Váci Egyházmegye keresztény vállalkozóinak találkozóját a váci Püspöki Palota dísztermében az ÉrMe Hálózat. A rendezvény házigazdája Beer Miklós váci megyéspüspök volt. A találkozó fő céljának azt tűzték ki, hogy a résztvevő keresztény vállalkozók felvegyék egymással a személyes kapcsolatot, közösen gondolkodjanak keresztény lelkülettel, az előadások pedig képet és iránymutatást adjanak a vállalkozás „nem csak profitorientált” céljairól.

A püspök köszöntötte az egybegyűlteket és megtartotta előadását, amely a vállalkozók felelősségéről és a közjó szolgálatáról szólt. Beszélt a „keresztény” fogalom eredetéről, értelméről, illetve a keresztény ember krisztusi feladatáról. XIV. Benedek pápa üzenetén keresztül világított rá arra, hogy miben kell egy keresztény embernek tevékenykednie: „legyen tiszta és világos hite, élő kapcsolatot tartson az Úristennel, az imádkozás által és alkosson egy közösséget a többi Krisztust követővel” – hangsúlyozta.

Az egyházmegye honlapjának tudósítása szerint ezt követően Szente Balázs az ÉrMe Hálózat alelnöke, kommunikációs szakember, a Váci Egyházmegye akolitusa, az ÉrMe Hálózat céljáról beszélt. Az alelnök előadását, az ÉrMe Hálózat másik alelnöke, Hadi Péter vezérigazgató, a Váci Egyházmegye akolitus jelöltjének előadása követte, amely egyben tanúságtétel is volt. Beszélt a saját életútjáról, mérföldköveiről és dilemmáiról. Felteszi azt a kérdést „Lehet-e valaki egyszerre keresztény és üzletember?” Amely kérdést előadása végére, saját maga meg is válaszolta: „Igen lehet, a Szentlélek segítségével és az ÉrMe közösség támogatásával és sok imával, hogy az ember mindig jó úton járjon”.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elismerés a Vác Városi Levéltárnak és a Madách Imre Művelődési Központnak

„Az üzlet több mint profit” – című előadás keretében Tóth József, az ÉrMe Hálózat elnöke, vállalkozó, közgazdász az ÉrMe közjóért indított „vállalkozásait”, projektjeit mutatta be, hangsúlyozva azt, hogy mindenre lehet megoldást és utat találni. Kitért a XXI. század sajátos gazdasági, technológiai és keresztény alapelveket is érintő égető kérdéseire, felhívva a jelenlévők figyelmét arra, hogy az Egyház Társadalmi Tanítása választ ad arra, merre, milyen cél felé menjen egy vállalkozó.

Az uzsonna szünetet követően Valaczka János Pál, a gödi Piarista Szakképző Központ főigazgatója, piarista szerzetes pap, teológus tartotta meg előadását a „Piarista 2.0 – szakiskolát, és »többet« építünk, éljük meg és alakítsuk együtt, önökkel, a gazdaság tapasztalt szereplőivel” címmel. A feladataik bemutatása után a kapcsolati tőke fontosságát hangsúlyozta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

Majd Lepsényi Mária közgazdász, jelenleg nyugdíjas adószakértő, a „Mit ad a császár, és mit fizetünk mi?”  című előadásában az adózás fontosságáról, a közjóról és az új adójogszabályokról hallgathattak beszámolót a jelenlévők.

A nap utolsó előadójaként Fogarasi Norbert pénzintézeti vezető „A szolgáló vezető – Hogyan lehet keresztény módon több ezer fős multi-céget vezetni?” című előadásában beszélt életútjáról és a keresztény értékrend megtartásáról az üzleti életben. Elmondta, hogy az Emmanuel Karizmatikus Katolikus Közösség tagja, amelynek köszönhetően ki tud tartani értékrendje mellett.

A találkozó közös, hálaadó szentmisével ért véget. Püspök atya szentbeszédében a missziós küldetésre hívta fel a résztvevők figyelmét. „Mindenkinek megvan a maga feladata és azzal kell képviselnie az Evangéliumot, úgy, hogy feddhetetlen legyen. Az ember hibázik, de törekednünk kell minden cselekedetünkkel Krisztus követésére. Ne felejtsük el, hogy mi az Úristen munkatársai vagyunk”- foglalta össze a találkozó legfontosabb üzenetét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

A szentmise méltó és ünnepélyes zárása volt a programnak, amelyben a résztvevők saját szavaikkal terjeszthették az Úr elé kéréseiket. Gitáros zenei szolgálatot Tornay Gábor teljesített. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments