Három tájfajta almafát kapott ajándékba az iskola

Három tájfajta almafát kapott ajándékba a váci Cházár András EGYMI, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium a váci Bagolybükk Környezet- és Természetvédő Egyesülethez tartozó Ültess Fát Baráti Kör tagjaitól. A diákok akkora gödröket ástak a csemetéknek az aszályos időjárás miatt megkeményedett földbe, amekkoráról a faültetők álmodni sem mertek volna.

Lelkesen locsolták, egyengették a talajt, sőt, a Március 15. téri iskola műhelyében külön védőkeretet is készítettek újrahasznosított polcdeszkából – tájékoztatta lapunkat Boldog Gabriella.

A tájfajta gyümölcsfák szaporítását és terjesztését a Zöldutak Módszertani Egyesület tűzte ki célul – az adományozott facsemeték is az egyesület alsópetényi kertjéből érkeztek Vácra. A 2008 óta működő egyesület a megye számos intézményének és iskolájának adományozott már ilyen fácskákat, hogy segítsék megőrizni az intenzív mezőgazdaság miatt kiszoruló, hagyományos helyi fajtákat az utókornak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Amint azt Oroszi Klára szakiskola-vezető elmondta, fontos, hogy a diákok megismerjék a különböző kertészeti munkákat az iskolában, s az így szerzett tudásukat a mindennapi életben később hasznosítani tudják. Az intézménynek van már néhány magaságyása is, ahol többek közt fűszernövényeket és paradicsomot termelnek.

Hosszú távon azonban még tovább szeretnének lépni. Álmuk, hogy annyi magaságyásban gazdálkodjanak tanulóik, amennyivel már a konyha ellátásához is jelentősen hozzá tudnának járulni.

A környezettudatos szemlélet fejlesztéséhez minden adott: asztalosműhely, ahol elkészíthetik a magaságyáshoz és a komposztálóhoz a kereteket; hatalmas fák, melyek komposztált lombja teljes mértékben helyben hasznosulhat; és lelkes diákok, akik kíváncsiak az egykor természetes tudásra, amit a mai, megváltozott életvitel miatt már tanítani kell.

Az ágyásokhoz és komposztálóhoz szükséges faanyagot pályázat útján vagy felajánlásokból tervezik beszerezni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments