Attila-szobor állhat Vácott a vár alatti területen

Mintegy 74 millió forintot költ a kormány egy Attila királyt ábrázoló lovas szoborra, amelyet Vácon fognak felállítani – derül ki a Magyar Közlöny hétfői számából. Az Orbán Viktor által szignózott határozat szerint a kormány „elkötelezett a magyar kultúra és a nemzeti hagyományok megerősítése iránt, ezért egyetért Cser Károly Attila király lovas szobor rekonstrukciójával”. A szobor felállítására 74 millió forintot csoportosítanak át rendkívüli kormányzati intézkedés címen, a fel nem használt összeget azonban vissza kell adnia a városnak.

A témát kiszúró HVG szerint a határozat kitér arra is, hogy az Attila király emlékmű helyszínéül Vác városát jelölik ki. A szobor, amiről szó van, a két világháború között alkotó, főleg I. világháborús hősi emlékműveket jegyző szobrász, Cser Károly alkotása, akinek Vácon van már egy szobra, az is egy I. világháborús emlékmű, amelyet 1933 után 2015-ben Áder János jelenlétében avattak fel újra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A lap szerint 2015-ben Cser Károly unokája kereste meg a várost azzal, hogy az egyébként soha fel nem állított Attila-szobrot szívesen felajánlaná Vácnak, ha találnak neki helyet. A dokumentum szerint „Attila lovas szobra jelenleg még nincs kiöntve, az alkotásról elkészített gipszminta részlet (Attila Isten kardjáig tartó részlete) a Magyar Nemzeti Galéria pincéjében található”.

Az unoka, Belloni Ákos akkor azt ígérte, hogy ha a város rábólint a szobor felállítására, akkor kezdeményezi a szobor nemzeti örökséggé nyilvánítását az illetékes államtitkárságnál, „majd elkezdi a szobor kiöntéséhez, posztamensének megépítéséhez szükséges költségek előteremtését”.

A város akkor azzal egyezett bele a szobor befogadásába, hogy az önkormányzatnak ne kerüljön semmibe, illetve helyszínként kijelölték a váci vár alatti területet – írja a HVG. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments