Pályaorientációs konferencia a piarban, ott voltak az öregdiákok is

Idén már másodszor szervezett nagyszabású pályaorientációs napot a Váci Piarista Gimnázium. A rendhagyó, tanítás nélküli munkanapon, október 13-án közel 60 vendég – közöttük pályaorientációs szakemberek, pszichológusok, egyetemi és főiskolai oktatók, docensek, valamint a gimnázium öregdiákjai és tanárai – várták a diákokat.

Az iskola diákjai évfolyamonként más-más programba kapcsolódhattak be. A kilencedikesek pályaorientációs kérdőíveket töltöttek ki, szakértő szaktanácsadó előadását hallgathatták, kisfilmeken keresztül bepillantást nyerhettek több ismert és kevésbé ismert szakmákba. A fakultációválasztás előtt állók ismerkedhettek a fakultációs képzéssel, az egyetemi felvételihez nélkülözhetetlen pontszámítást ismerték meg.

A döntés és választás szempontjaihoz kaptak segítséget Kalász Ákos igazgató előadásán keresztül.

Közel 20 egyetemi kar és felsőoktatási intézmény képviseltette magát az iskolában. Rövid bemutatkozás után személyes találkozásokra, részletes ismertetőkre került sor, ahová a diákok a maguk döntése nyomán léphettek be.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

A nap legkülönlegesebb találkozásait az öregdiákok és szülők műhelyei hozták. Az elmúlt 25 évben a Piarista Gimnáziumban érettségizett öregdiákok közül közel 40 szakember érkezett a legkülönbözőbb hivatásterületekről. Orvos, pszichológus, közgazdász, ügyvéd, pénzügyi szakember, médiaszakértő, politológus, kertészmérnök, tanárjelölt, vegyészmérnök, biológus, építész. Érkezett szakember a nemzetközi kapcsolatok, a projektmenedzsment, a vállalatirányítás területéről is.

Volt, aki nanotechnológus kutató vegyészként Svájcból  kapcsolódott be skype-on a konferencia programjába. Az öregdiákvendégek közül voltak frissen érettségizettek is, akik az egyetemi élet sajátosságairól, kihívásairól, a beilleszkedésről meséltek fiatalabb diáktársaiknak. A Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat előadója, Rákóczi Emese és Edöcsény András szülő szavai az életben használható tudás fogalomra és az életvezetés legfontosabb tanácsaira hívták fel a figyelmet.

A pályaorientációs konferencia programjába 350 diák kapcsolódott be. A műhelyekbe előzetes online regisztrációval jelentkezhettek a tanulók.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Az autizmus világnapján helyezz kék papírvirágot az ablakba!

Kalász Ákos igazgató köszönetét fejezte ki minden vendégnek, aki jelenlétével, tudásával, személyes tanácsával és példájával segítette a gimnazisták pályaorientációját. „Kiemelten fontosnak tartjuk azt, hogy diákjainkat segítsük saját útjuk megtalálásában. A végzősöknek szervezett hivatástisztázó lelkigyakorlat ennek a folyamatnak a csúcsa, de kiemelt pontja az évenként szervezett nagyszabású pályaorientációs konferenciánk is. Nagyszerű nap volt, amely Salamon Ágota igazgatóhelyettes asszony érdeme” – mondta az iskolavezető.

Hozzátette még: „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az ország legjobb egyetemeivel személyesen ismerkedhettek diákjaink. Büszkék vagyunk arra is, milyen sok öregdiák szakember jött iskolánkba saját hivatásukról, munkájukról mesélni. Ezek a személyes tanúságtételek nagyon hitelesen mutatták meg azt, hogy a piarista közösség milyen erős, milyen gazdag.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments