Jön a VersFesztivál Vácra, Anyám tyúkja meg megy a levesbe

Neves színházak, zenekarok előadásai, versmondás és izgalmas filmes alkotások várják majd az idei Kaleidoszkóp VersFesztivál nézőit november 22-től 25-ig Vácott. A Magyar Versmondók Egyesületének pódiumművészeti seregszemléjén még étteremszínház is lesz, ahol a produkciók verseit megeheti a vendég: így kerül egyszerre a fülbe és a tányérba Anyám tyúkja, s kapunk ízelítőt a házasság rejtett titkaiból egy tatárbifsztek mellett – ígéri Lutter Imre, a VersFesztivál igazgatója és Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója.

Az ősz nagy durranásaként érkezik a Váci Dunakanyar Színházba, illetve néhány koncert és színházi előadás erejéig a szomszédos Rubra Art Lounge étteremben Közép-Európa legnagyobb verses fesztiválja. A hivatásos előadók versenyében és a fesztiválprogramban is izgalmas előadások szerepelnek: Arany János humorára épít a felvidéki Csavar Színház Jóka ördöge, valamint a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Arany-metszés című előadása.

Utóbbi egy merőben új felfogású, élőzenés, humoros, néhol szívet melengető produkció Arany és Petőfi művei alapján. Akik játszák: a Jászai Mari-díjas Pregitzer Fruzsina, Dézsi Darinka, Gulácsi Tamás és Rák Zoltán, a zenei hangulatot Olajos Gábor és Karap Zoltán teremtik meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

De fergeteges komédiát láthatunk az Első Magyar Versszínház és a Csavar Színház Dorottya című ifjúsági előadásában is. A kaposvári Csiky Gergely Színház Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész monodrámájával, A nagybőgővel, valamint Borbély Sándor a Karinthy Színház korábbi darabjával, Az apostollal, a pécsi színház, az Escargo Hajója a Jónás könyvével érkezik, a Turay Ida Színház pedig Szerednyey Béla rendezésében, Bencze Ilona Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész főszereplésével mutatja be a Zita című történelmi játékot.

Kifejezetten az ínyenceknek szól a Soproni Petőfi Színház előadása, a Jelenetek egy házasságból, ahol a darab végén elhangzik a sokszor feltett kérdésre a válasz is a főszereplő házaspártól (Gál Tamás és Kiss Szilvia), akik az életben is egy párt alkotnak: menjünk étterembe, mit együnk? Tatárbifszteket sörrel! S a vendégek helyben el is fogyaszthatják a színészekkel az említett darabbéli vacsorát.

Éppúgy, ahogy a Kávészünet zenekar Csonka vers, avagy Anyám tyúkja megy a levesbe című koncertjénél a tyúkhúslevest és a költői menüt. Utóbbi két produkciót ugyanis a Rubra Art Lounge-ban kialakított Rubra Színpadnál, reneszánsz hangulatban, vacsorával az előadás végén fogyaszthatja a közönség.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

Lesz persze számos más kuriózum is.

Tűnődés csillagok alatt a címe a Kányádi Sándor emlékére készülő performansznak, amit Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház művésze rendez, ezzel és a Kiss Kata Zenekar: Magyarból jeles című tradicionális koncertjével nyit a VersFesztivál november 22-én, csütörtökön este, itt közreműködnek a Váci Szakképzési Centrum I. Géza Király Közgazdasági Szakgimnázium kórusának tagjai, valamint R. Kárpáti Péter színművész Kányádi Sándor versfilmjével.

A közelmúltban elhunyt költőóriás, Kányádi életművéből tallóz egy kilenc részes etűdsorozat is, amit a Szolnoki Televízió premierje után elsőkét láthat vásznon a nagyérdemű.

Idén is nevezhetnek nem hivatásos előadók, társulatok, zenekarok és alkotók saját produkciókkal, így a Versmondó szalon vers- és prózamondó versennyel, a versszínházi versenyprogram önálló és társas pódiumi estekkel, performanszokkal, a Verszenei sarok koncertekkel, a Versfilmek a vásznon elnevezésű blokk pedig mozgóképes alkotásokkal várja a publikumot.

A versenyprogramba még várják a jelentkezőket: versszínházi előadással, verszenei koncerttel, versfilmes alkotással, valamint vers- és prózamondással is lehet nevezni. A verseny nyitott valamennyi korosztály számára, határon innen és túlról.

A hivatásos és az amatőr versenyzők külön kategóriában versenyeznek. A zsűriben helyet foglal Kiss László, Csokonai- és Bessenyei-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Bagossy László rendező-tanár, Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház Nívó-díjas színművésze, Szűcs Katalin Ágnes Jászai Mari-díjas színikritikus, dramaturg, a Criticai Lapok főszerkesztője, Takács Bence Ervin Kazinczy-érmes előadóművész, műsorvezető, televíziós szakember, és Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas, színházi és televíziós rendező.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

A Kaleidoszkóp VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása mellett a hivatásos és amatőr előadók, társulatok találkozásának megteremtése. Fővédnöke Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, védnöke Rétvári Bence miniszterhelyettes, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, igazgatója Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, házigazdája Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója.

A programok mindegyike nyitott, november 22-től 25-ig várják a közönséget. További információ hamarosan a www.versfesztival.hu oldalon, ahol a versenyfelhívás is olvasható, s ahol a versenyprogramba jelentkezni lehet. Számos program ingyenes lesz, a fizetős előadásokra jegyet a Váci Dunakanyar Színházban és a jegy.hu oldalon válthatnak az érdeklődők. A VersFesztivál főtámogatója a Nemzeti Kulturális Alap. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments