Birkózó vb: Bácsi világbajnok, szombaton kezd Lám Bálint

Javában zajlik a budapesti birkózó világbajnokság, de a péntek délelőtt nem rólunk szólt. Hét mérkőzés, két győzelem, öt vereség a mérleg, már-már a szabadfogásúakra emlékeztető eredménysor, vagy csak tegnap lettünk nagyon elkényeztetve…?! Még csütörtökről élt két vigaszágas reményünk Andrási Józsefnek (55 kg) és Váncza Istvánnak (63) köszönhetően, ám mindkettő nagyon hamar szertefoszlott. Kínai és török volt az ellenfél, egy-egy sima, szerzett pont nélküli technikai tusvereség a végeredmény és persze kiesés.

Ugyanígy járt Krasznai Máté (67) és egyik nagy reménységünk, Lőrincz Viktor (87) is. Erre azért nem számítottunk. Pedig mindketten győztes találkozóval hangoltak a mai napra. Előbb Lőrincz, majd Krasznai kezét emelték a magasba, előbbiét egyesült államokbeli ellenfelének 5-1 -es, utóbbiét egy akció dús, 6-5 -re hozott győzelem után kínai riválisa ellen.

Akkor még nem sejtettük, hogy a délelőtti program győzelmeinek sora ezzel véget is ért. Pedig így történt. Előbb Lőrinczet szólították szőnyegre, ellenfele a grúz (vagy ahogyan legújabban mondani illik: georgiai) Kobliasvili. Veretes eredménysorral rendelkezik a grúz, de Lőrincz sem panaszkodhat. Ennek megfelelő a végeredmény: 3-3 – de utolsó szerzett ponttal Kobliasvilié a győzelem.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

Hidegzuhany. Főleg amikor kiderül, a grúz nem jut elődöntőbe, így Viktor búcsúzni kényszerül a további küzdelmektől. Hasonló sorsra jutott Krasznai Máté is, aki dán ellenfelével mindössze 1 perc 4 másodpercet töltött a szőnyegen, ennyi elegendő is volt egy sima tusvereséghez. A dán következő ellenfele Szerbiából érkezett, olimpiai és világbajnok, a neve: Stefanek. Keveset lacafacázik, kamatostól visszaadja a kölcsönt a még fel sem eszmélő skandinávnak. Nem több, mint tizenkilenc másodperc alatt tusolja ellenfelét, ez viszont azt jelenti, Krasznai is kiesett.

Torba Erik (60) viszont kiszurkolta, hogy moldáv legyőzője a döntőbe jusson, így szombat délelőtt a vigaszágon folytathatja.

Az est két legjobban várt mérkőzése a két utolsó döntő, a világbajnoki aranyért Korpási Bálinttal és Bácsi Péterrel. Majdnem felrobban az aréna, amikor Macit (ez Korpási beceneve – a szerz.) a szőnyegre szólítják a fantasztikus formában lévő német Frank Staebler ellen. A világbajnokok csatájában. Bálintot küldik le először, de a német csak megemelni tudja, ennek ellenére az első menet vége 1-0 neki.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

A folytatásban Staebler kénytelen hasalni a szőnyeg közepén, most Korpási kapja meg a lehetőséget, ám ő sem tud élni vele. A német megy előre, mint a felbőszült bika, ezt csinálta tegnap végig, az eredményét ismerjük. Korpási másodszor, vagy a német harmadszor, ez már csak a kérdés, a számok a világbajnoki címeket mutatják.

Egyelőre 1-1, igazi ütközet, hajrá, Maci! Staebler nagyon jön, űzi, hajtja a magyart, míg Korpási kénytelen kilépni a zóna vonalából. Már 2-1 az ellenfélnek és a hátra lévő időben nem születik több pont. Világbajnok Staebler, ezüstérmes Korpási Bálint Magyarország!

Bácsi Péter 35 éves, két kisgyermek boldog édesapja, világ- és Európa-bajnok, a Ferencváros világklasszisa. Részletes dicsőséglistájának felsorolására most nincs hely, mert betelne az oldal…

Döntőbeli ellenfele Törökországból érkezett, Emra Kus. Mindenki talpon az arénában, amikor a magyar világbajnok feltűnik a színen kék mezben, hatalmas címerrel az oldalán. A török is tapasztalt, pont harminc és volt már világbajnoki bronzérmes, legyen neki most elég az ezüst, az is nagyon szépen csillog.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

Bácsit figyelmeztetik először és máris 1-0 oda. Aztán egy szőnyegszéli helyzetet menekülésnek ítélnek a bírák, 3-0 török oldalon. Jöhet a pihenő és Sike András szövetségi kapitány jó tanácsai.

Most a török hasal a szőnyeg közepén, Bácsi is megkapja a lehetőséget a lenti akcióra. Földön túli erővel, a közönség hangorkánja mellett sikerül megpörgetnie Kust, így máris 3-3, ám ez még mindig az ellen győzelmét jelentené. Kellene egy pontocska, egy egészen apró kis pontocska. Peti kilépteti a törököt és  megvalósul az álom, 4-3 -ra győz Bácsi Péter, ezzel második világbajnoki címét szerzi.

Az éjjel soha nem érhet véget, izzik a csarnok, itt a világbajnok, Bácsi Péter Magyarország!

Szombaton a befejező három súlycsoport versenyei is megkezdődnek a Papp László Budapest Sportarénában, a 130 kilogrammos királykategóriában a Deákvárról indult és a Váci Forma Sportegyesületben, Nagy Lajos mester keze alatt nevelkedett junior világbajnokkal, a felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes Lám Bálinttal. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments