Birkózó vb: a kötöttfogásban beindultak a magyar sikerek

Nem szeretném megbántani Kovács Istvánt Magyarország eddigi (és még sokáig…) egyetlen szabadfogású birkózó világbajnokát, aki rendszeresen hangoztatja: „Vannak a birkózók és van a kötöttfogás…!” Ezt a mondást ma alaposan a feje tetejére állították – természetesen a kötöttfogásúak. Aki délelőtt és kora este kilátogatott a Papp László Budapest Sportarénába a birkózó világbajnokság hatodik versenynapjára, ámult és bámult, mert csak úgy záporoztak a magyar győzelmek. És ehhez eddig nem voltunk hozzászokva – jelenti a helyszínről tudósítónk.

Ha tegnap számtan órával kezdtük, tegyük meg ezt ma is. Tizenegy magyar érdekeltségű mérkőzésből a délelőtt folyamán kilenc győzelem és mindössze két vereség. Még leírni is jó, hát még átélni!

Azt már tegnap este tudtuk, hogy a magyar női birkózás nagyasszonya, Sastin Marianna (62 kg) folytathatja a vigaszágon, de hogy harmadik hazai világbajnokságán, 35 évesen, édesanyaként bronzéremért birkózhat, azt azért kevesen hittük. Marianna elhitte és nagyon jól tette. Két mérkőzést kellett ehhez délelőtt megnyernie és sikerrel vette mindkét akadályt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tereprali: Laller dobogóval nyitotta a szezont

Este a bronzért az ukrán Osztapcsukot legyőzése volt a cél. Először a magyart ösztönzik akcióra, de nem sikerül pontot elérnie, így 1-0 a szünetre az ukránnak. A folytatásban egy kitolás Osztapcsuktól és már 2-0. Még van egy perc, de ezalatt nincs pont sem itt, sem ott. Sastin Marianna tehát ötödik.

Sastin mérkőzése előtt rendezték az 57 kilogrammosok két bronzmérkőzését, az elsőben Barka Emesével. A Csepel kétszeres világ- és Európa-bajnoki bronzérmese tegnap imponáló magabiztossággal menetelt egészen az elődöntőig, ahol egy másik klasszis, a bolgár Dudova parancsolt megálljt neki.

Ellenfele a harmadik helyért a román Zdacsevszka. Az első három percben a románt figyelmeztetik először passzivitásért, de Barka szerez előnyt egy levitellel és egy kitolással, így máris 5-0-ra vezet! A másodikban még egy pontocska Emese neve mellé, 6-0 a vége és egy gyönyörűen csillogó bronzérem, immár harmadszor a világbajnokságokat illetően! Bravó, Emese!

És akkor a kötöttfogású férfiakról.

„Ez bizony másik kávéház!” – jegyezte meg a közönség soraiból valaki, utalva a szabadfogásúak kiábrándító teljesítményére. A  63 kilós Váncza István nyitotta a sort és sima 7-2 -es előnyénél tusgyőzelmet aratva, meg is adta a többiek számára az alaphangot. Utánam, fiúk! – lehetett a jelszó, amely Bácsi Péter (82) és Korpási Bálint (72) személyében követőkre is talált. Mindössze Andrási József (55) szenvedett vereséget azeri ellenfelétől technikai tussal, ám legyőzője döntőbe jutott, így Andrási vigaszágas, péntek délelőtt folytathatja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Két pontot Pilisen hagytunk

Bácsi három szoros, kissé talán nyögvenyelős, 2-1 -es pontarányú találkozón győzött osztrák, fehérorosz és kazah ellenfelével szemben, Korpási algériai, valamint brazil birkózón lépett túl két technikai tusgyőzelemmel, ráadásul riválisainak még pontot sem sikerült elérniük vele szemben. Ezzel mindketten elődöntősök lettek, de még koránt sem volt vége számukra a mai napnak. Van még reménye Váncza Istvánnak is, hiszen orosz legyőzője megnyerte az elődöntőt, így a magyar a vigaszágon próbálkozhat.

A verseny ezen fázisában az már biztos volt, 72 és 82 kilóban a legrosszabb esetben is éremért birkózhat a két magyar a péntek esti programban, a kérdés csak az volt, a bronzért, vagy a világbajnoki aranyért?

Korpási kezdte a magyar érdekeltségű elődöntők sorát. Ellenfele a bolgár Mnacakanjan. Az első intés a bolgáré, a lenti helyzetből „Maci” meg is pörgeti és máris 3-0 neki a szünet előtt. A másodikban őt intik, de a bolgár meg sem tudja mozdítani. A vége 3-1 a BVSC világbajnokának és ezzel holnap este döntős!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagy sikerrel zajlott le III. Nyuszi-uszi amatőr úszóverseny

És jött a másik magyar világbajnok, Bácsi Péter a kirgiz Azizbekov ellen. Az első három perc nem sikerül jól a fradistának, 4-1 az ellen javára. A második három percre mintha kicserélték volna a 35 esztendős izomkolosszust, amit a kirgiz fájlalhatott a legjobban. Kis túlzással több időt töltött az aréna légterében, mint a szőnyegen. Mire feleszmélt, mi is történt, a mérkőzésvezető már jelezte is, vége, 12-4 Bácsinak, technikai tus!  Bravúros győzelmével Bácsi Péter a súlycsoport pénteki döntőjének résztvevője, ahol török ellenféllel nézhet farkasszemet. (képünkön: Bácsi Péter)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments