Már 4200 nevet tartalmaz a levéltár első világháborús adatbázisa

Továbbra sem unatkoznak a Vác Városi Levéltár munkatársai, szám szerint öten, hiszen az elmúlt év adatai jelzik: egyre több anyag érkezik hozzájuk további feldolgozásra. Tavaly a levéltár iratállománya 20,34 folyóméter iratanyaggal, 787 Gb terjedelmű digitális irattal, 380  videokazettával és 186 DVD-vel gyarapodott.

Az eddig digitalizált iratanyagaikat biztonsági másolatot készítő, úgynevezett tükröztetett merevlemezeken, valamint egy részüket biztonsági szempontból CD-ken és DVD-ken is tárolják. A kutatók a már digitalizált iratanyagot csak olvasati nehézség vagy egyéb különleges ok miatt kérhetik ki eredetiben.

A nemrég a képviselőtestület elé került beszámolójuk szerint általánosságban megállapítható, hogy a kutatószolgálati feladataik 2017-ben csökkentek. Tavaly 33 kutatói látogatójegyet adtak ki. Négy külföldi kutató járt náluk, kutatási kérelmet nem utasítottak el. A kutatási esetek száma 85, az iratanyag-kérőlapok száma szintén 85 volt, 18 reprográfiai megrendelés alapján kiadtak 46 oldal fénymásolatot, szkenneltek 112 oldal iratot, 31 mikrofilm-felvételt, s 4 napi fotójegyet váltottak a kutatók. A kutatóknak adott írásbeli felvilágosítások száma 18 volt. 100 kötet szakkönyvtári kérést teljesítettek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

A levéltár egyik legnagyobb vállalkozása volt az utóbbi időben az első világháborús névsor összeállítása. Ennek keretében folytatták a váci résztvevőkre , eseményekre vonatkozó adatok feltárását. Az eddigi munka során közel 4200 személyre vonatkozó adatott gyűjtöttek össze. Vác első világháború alatti időszakának monografikus feldolgozásán túli céljuk az, hogy a kötet tartalmazzon egy életrajzi adattárat.

A levéltár tavaly mintegy 28 millió forintból gazdálkodott, ebben benne van az a 961 ezer forint is, amelyet pályázat útján kaptak a Kisvác – Falu a városban című kötet kiadására. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments