Hamarosan Európa-napokat rendeznek Sződligeten

Sződliget Nagyközség Önkormányzata július 25-28. között az Európa a polgárokért program keretein belül 4 napos testvérvárosi találkozót szervez Európa-napok Sződligeten címmel. A rendezvénysorozat keretében kerül ünnepélyes aláírására a Sződliget és a lett Rujiena város (képünkön) közötti testvértelepülési szerződés is.

Az esemény egy uniós pályázaton elnyert forrás révén a Pest megyei településnek egy fillérébe sem került: a teljes költség brüsszeli finanszírozású. A találkozóra Európa nyolc országából hívtak meg önkormányzatokat. A delegációkkal a hivatalos eszmecserék alkalmával megvitatják a kisebb településeken tapasztalható, a fiatalokat érintő elvándorlás miatti problémák következményeit, és keresik a közös megoldásokat.

Juhász Béla polgármestertől megtudtuk: a találkozón meghívottként vesz részt Rujiena önkormányzatának küldöttsége is. A lett várossal Sződliget Nagyközség Önkormányzata az eseménysorozat ünnepélyes aktusaként aláírja azt a testvértelepülési szerződést, amelynek célja, hogy megerősítsék együttműködésüket és kulturális kapcsolataikat. Az aláírásnál jelen lesz Vilmars Henins magyarországi lett nagykövet is.

„Nekünk, egy  5000 fős településnek is nagy kihívás, hogy a  fiatalok sajnálatosan gyors ütemben hagyják el születési helyüket, és nagyvárosokban, esetleg külföldön keresik a lehetőséget a boldogulásra. Szeretnénk segítő ötleteket kapni a fiatalság ösztönzésére, hogy milyen eszközökkel, ötletekkel tudnánk őket a helyben maradásra bírni, hogyan lehetne a friss családokat, az ifjúságot érdekelté tenni a községben közösségi feladatok ellátására.

Erre kiváló alkalom lesz ez eseménysorozat, melynek igyekszünk jó házigazdája lenni. Külön öröm számunkra, hogy bővíthetjük testvértelepülési kapcsolatainkat. Reményeink szerint a lett várossal az élet több területén kölcsönös és a sződligeti polgárok számára is hasznos együttműködést tudunk majd folytatni” – mondta Juhész Béla. ♦

Gyógyulást ígértek, helyette pénzt csaltak ki
Teljesen kiégett egy lakóház vasárnap Gödön

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..