Ha most lesz Vácott elsős a gyermeked, készítsd fel az iskolára

Már csak néhány hét, és elkezdődik az iskola. A legizgalmasabb a tanévkezdés talán az első osztályosok számára lesz, de nem csak az apróságok, hanem a szülők is izgulhatnak, hiszen egy egészen új dolog kezdődik mindenki számára. A jó start hosszú távra, évekre kihat, egy rossz indulás viszont sok gondot okozhat. Mit kell tennie a szülőknek, hogy a kis diákoknak később ne legyenek tanulási nehézségei? – kérdeztük Igar Beatrixtől, a váci  Tanulás Központ vezetőjétől.

– A következő néhány hétben már érdemes játékos formában készülni a szeptemberi iskolakezdésre az első osztályba lépő gyerekekkel. Ezekkel az egyszerűbb tanulási zavarok megelőzhetőek.

Hogy milyen ismeretekre van szüksége a szeptemberben iskolát kezdő 6-7 évesnek?

Például a számok világában való tájékozódásra, 1-től 10-ig. Ha például nyaralni megyünk, megszámolhatjuk együtt, hogy egy nagyobb városban hány közlekedési lámpán haladunk keresztül. Kitűnően fejleszti a számolás mellett a koncentrációt, memóriát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

De szükség van a szövegértésre, a szókincs bővítésére is. Ha megnéztünk együtt egy mozit, utána meséltessük el gyerkőcünkkel a történetet. Segíthetünk kérdésekkel, passzív szókincsét aktívvá tehetjük.

Alkossunk véleményt együtt a látottakról, és beszéljük meg, hogy mik voltak a pozitív és mik a negatív történések, szereplők. Ezek segítik a társas beilleszkedést is. Sok iskolát kezdő kisgyermeknek ez is problémát jelent. Hiszen új gyerekek, új épület, ismeretlen környezet, helyzetek veszik körül.

Figyelnünk kell a finommotorikára, ami a szép, olvasható írás alapja. A kislányok szívesebben ülnek le például gyöngyöt fűzni. A kisfiúknak ajánlom szívószál szétvágását, majd spárgára való felfűzését, borsóból, babból képek ragasztását. Ezek a szem-kéz koordinációt, a koncentrációt fejlesztik.

Szükség van az előkészítés során sok mozgásra – a mozgékony test gyorsabb elmét eredményez.  Biciklizés, focizás, úszás mellett a leghasznosabbak azok a mozgásformák, ahol az egyik kéznek mást kell csinálnia, mint a másiknak, ugyanígy a lábnak is. Többek között ezekkel is lehet edzeni a két agyfélteke együttműködését, ami a tanulási zavarok nagy százalékában hiányos.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

A lényeg a „feladatok” játékosságán van, hiszen így, a játékon keresztül tudjuk megszerettetni a tanulást!  – mondta befejezésül a Váci Naplónak Igar Beatrix. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments