Érdekes Vác: rekvirálás, zsírlopás, kéménybe bújt tettes

Nem éppen a legkellemesebb hírekkel indult az év 1918-ban a városban. A Váci Hírlap, Dercsényi Dezső lapja vezércikkében arról számolt be, hogy indul az országos rekvirálás. A nehéz időkben több lett a bűncselekmény is:  egy rendőrségi tisztviselőtől ellopták az aranyóráját, míg Hübschl Kálmán városi mérnök pincéjéből háromnegyed métermázsa zsírt vittek el.

A rekvirálást az akkor még javában zajló első világháború indokolta. „A közélelmezési miniszter az egész ország területére elrendelte a búza, rozs, kétszeres, árpa, zab, tengeri, tatárka, köles, bab, borsó, lencse, lóbab, takarmányborsó és ezeknek őrleményeire a rekvirálást” – írták elődeink.

Központi Gyógyszertár Vác

A begyűjtés akkor sem ment könnyen, sokan eldugták a gabonát, hiszen gyakran annyit sem hagytak náluk, ami a saját szükségletet fedezte. „A miniszter célszerűnek találja, ha az alispán széleskörű gazdatársadalmi agitációt is indítana meg a most folyamatban leendő eljárás sikeressé tétele érdekében, mely agitáció keretében különösen kidomborítandó lenne az a sajnálatos tény, hogy az eddigi átvételi eljárással biztosított készletek a hadsereg és a termelő polgári lakosságnak a viszonyokhoz mérten legszűkebbre szabott szükségletét sem fedezi.

Úgy, hogy minden egyes polgár jól felfogott érdekében is cselekszik és a maga ellátásának zavartalanságát is szolgálja akkor, ha a kitűzött cél megvalósításában teljes odaadással maga is közreműködik és a személyi vonatkozású tekintetek félretételévei minden tudomására jutó visszaélésre (eltitkolás, elrejtés, szabályellenes felhasználás, titkolt elidegenítés, stb.) a hatóság figyelmét közvetlenül is felhívja” – magyarázták a döntést.

Persze azokban a vészterhes napokban is élni és főleg enni kellett. Ilyenkor nagy érték az arany és az élelmiszer. Ám Zsarnóczay János rendőrségi tisztviselőt súlyos kár érte rögtön január elején: lakásáról duplafedelű aranyóráját és aranyláncát ellopták. A rendőrség a tettes nyomravezetőjének ötven korona jutalmat biztosított. Az óra leírása: két vadász alak áll a födélen, előttük őzbak.

Hübschl Kálmán városi mérnök pincéjéből háromnegyed métermázsa zsírt loptak el. A rendőrségnek sikere volt, megtalálta a tetteseket. Két szökött katona: Balga János és Bánóczl Mihály volt a tettes. Balgát Trencsénben tarlóztatták le, mikor ott szépet tenni járt a menyasszonyánál. A nyomozás kiderítette, hogy több orgazda is van, így Fancsek Mihálynénál és Ponyis Istvánnénál a zsírból jókora mennyiséget meg is találtak, ami hiányzott, az a Ligetben volt elásva.

„Ponyisnak a lelkiismeretén úgy látszik, sok bűn fekszik, mert elbújt a rendőrök elől, a kik házkutatást tartottak nála. Bújóhelyül a kéményt választotta, a hol egy teljes éjszakát töltött. Ámde a váci rendőrök humorosak látták, hogy a kéményből kél láb lóg, nem húzták le, hanem ott várták meg, mií a gyümölcs éretten le nem pottyan. Mikor már nem bírta magát fenntartani a vállalkozó szellemű orgazda, lemászott a kéményből s úgy kormosán vitték be őt a rendőrkapitányhoz” – írja korabeli lapelődünk. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments