Rendőrökkel is védi ezentúl a kalauzokat a vasút

A MÁV-START a jegyvizsgáló munkatársakat ért sorozatos támadások miatt további intézkedéseket vezet be az utazószemélyzet testi épségének és emberi méltóságának garantálása érdekében. A vasúttársaság a fedélzeti és az állomási hangos utastájékoztatási berendezéseken keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak bűncselekménynek minősül, és büntetőjogi következményekkel jár – olvasható a MÁV-Start friss közleménylében.


Ezzel párhuzamosan lehetőséget biztosít arra, hogy egyes vonalakon bizonyos időintervallumokban a jegyvizsgáló kollégák párosan ellenőrizhessék a jegyeket, a 18 óra és reggel 6 óra között egyedül szolgálatot teljesítő munkatársak mellé pedig vasútőrt vagy készenléti rendőrt biztosít. Az újabb intézkedések költségeit a 2018-as első negyedévi többletbevételből fedezi a vállalat.

Központi Gyógyszertár Vác

A vasúttársaság mélyen elítéli a munkavállalóit ért támadásokat, és mindent megtesz a jegyvizsgálók és a fedélzeti jegyellenőrök biztonságának garantálása érdekében. Így például számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg, másfelől kiemelt figyelmet fordít a dolgozók sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított büntetőeljárások segítésére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Mentés a Remete-barlangnál

2017-ben 87 alkalommal érte a jegyvizsgálókat valamilyen támadás. Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, illetve verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, illetve a szabad mozgásukban akadályozták őket.

Az elkövetők jelentős többsége (több mint 3/4-e) menetjegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni. A bántalmazások csaknem 70 százaléka a nagy utasforgalmat bonyolító budapesti elővárosi vasútvonalakon történt. Az egyik, a váci vonalon történt esetről mi is beszámoltunk.

Ezen belül a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás (az esetek 36 százaléka). Kirívóan kevés támadás éri a jegyvizsgálókat Pécs, illetve Szombathely térségében, az ország nyugati, dél-nyugati területeit behálózó vasútvonalakon.

Tavaly 75 feljelentés és 1 bírósági ítélet született (a többi eljárás folyamatban van). A közfeladatot ellátó munkavállalók elleni erőszak esetén a MÁV-START-nál a munkáltatói gondoskodás jegyében jogi segítségnyújtás, rehabilitációs szabadság, mentori segítség a munkába való visszatéréshez, illetve pszichológiai segítségnyújtás vehető igénybe. A szolgálatot teljesítő munkavállalót ért támadás esetén kérhető jogvédelem, amely jogi tanácsadást, beadványkészítést, valamint a nyomozóhatóság és a bíróság előtt történő jogi képviselet biztosítását jelenti.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Az intézkedésekről bővebben ezen a linken lehet olvasni.

S hogy egy kicsit jobb kedvvel zárjuk azt az írást, ajánljuk az alábbi videót! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments