Ma 75 éves Beer Miklós megyéspüspök!

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Ma, június 1-én ünnepli 75. születésnapját a Váci Egyházmegyét tizenöt éve vezető Beer Miklós megyéspüspök. Sűrű napja lesz az ünnepeltnek, hiszen előbb a püspöki hivatal munkatársai köszöntik, majd az egyházi iskolák készülnek a különleges eseményre, végül 11 órakor kerül sor a püspöki misére.

Az egyházi szabályok szerint Beer Miklós mandátuma mindaddig érvényben marad, amíg a 75 éves korban kötelezően benyújtandó lemondását el nem fogadják vagy a hivatali megbízatás meghosszabbításáról nem döntenek. Ezzel a témával kapcsolatban Ferenc pápa néhány hónapja adott ki állásfoglalást.

Központi Gyógyszertár Vác

A hívek és a világiak körében is nagyon népszerű egyházi vezető tanulmányait a budapesti Központi Papnevelő Intézetben folytatta. Esztergomban szentelték pappá 1966. június 19-én. A Hittudományi Akadémián avatták teológiai doktorrá.

Lelkipásztori tevékenységét 1967-től 1969-ig Kőbányán kezdte káplánként, 1969–1970            között Szobon volt káplán, majd 1975-ig Márianosztrán plébános. Ezt követően 21 éven át (1976-tól 1997-ig) Pilismaróton volt plébános. 1988 és 1997 között a dömösi plébánia vezetését is ellátta. 1997-ben Esztergom-Belvárosban lett plébános.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Közben 1979-től teológiai tanárként teljesített szolgálatot az Esztergomi Hittudományi Főiskolán, majd 1999-től 2003-ig rektorként átvette a szeminárium vezetését, jelentősen hozzájárult a szeminárium életének megújulásához.

2000. április 8-án az Esztergom-Budapesti főegyházmegye segédpüspöke lett. II. János Pál pápa 2003. május 27-én nevezte ki a Váci Egyházmegye megyéspüspökévé. Beiktatása 2003. június 20-án történt. Jelmondata: „Permanentes in fide”, azaz „Rendületlenül a hitben”.

Beer Miklós gyakran került a közfigyelem középpontjába azzal, hogy nyíltan kiáll a szegények és az elesettek felkarolása mellett és különvéleményt fogalmazott meg a migránskérdésben is azzal, hogy a Magyarországra befogadott bevándorlók melletti kiállásra szólította fel az embereket. Ma is példát mutat, hiszen anyagilag is támogat egy szegény családot és számos, a cigányság helyzetét javító intézkedés kezdeményezője volt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

8 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments