Hamarosan megkezdődhet a stadion felújítása?

VÁCI NAPLÓ/sport ♥ Terjedelmes cikkben magyarázzák a kialakult helyzetet az NB II-ben futballozó Vác FC honlapján az eddig hiába várt stadionfelújítással kapcsolatban. Kiderül: korai volt temetni a terveket, úgy tűnik, mégis csak lesz korszerű stadionja a csapatnak. Színesíti a történetet, hogy a hírek szerint a városvezetés – amely gyakorlatilag a tulajdonosa a létesítmények – nemrég bejelentette: a székház felújítására külön pályázik.

A fejlemények ismeretében tehát további egyeztetésekre lesz szükség. A Vác FC ugyanis a stadion bérlőjeként vágott bele a felújítási tervekbe. Használati jogukat az önkormányzat nemrég meghosszabbította, s ezért nem kell fizetniük sem.

„Pályázatunkkal azt szerettük volna elérni, hogy Vác Város tulajdona minőségben és értékben egyaránt gyarapodjon, ezért kértük a beruházási érték 30 %-os finanszírozását az önkormányzattól, hiszen úgy gondoltuk, hogy a maradék 70 %-ot TAO-támogatásból, közösen össze fogjuk tudni gyűjteni a Városvezetők segítségével.

2016 őszén megszavazta a képviselőtestület az önrész biztosítását a beruházáshoz, tehát elkezdődhetett a koncepció terv kidolgozása. 2017 nyarán Vác Város Önkormányzatától megkaptuk a stadionfelújítás tervezői szerződésének önrészét. A fennmaradó részt pedig a klub vezetősége ‘kalapozta’ össze különböző cégektől 2017 májusában, de legfőképp a decemberi felajánlások idején. Érdemes megemlíteni, hogy sajnálatos módon a felajánlók között egyetlenegy váci székhelyű cég sem volt” – írják a klub honlapján.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci evezősök a szegedi Európa-bajnokságon

Az MLSZ Infrastruktúra és Biztonsági Igazgatóságainak szakmai tanácsait követve, a budapesti tervező iroda pontos munkát végezve, 2017 októberében benyújtotta a terveket építési engedélyeztetésre, amit a Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatal Építésügyi Osztálya, mint elsőfokú építésügyi hatóság a PE-17/EP/1470-37/2017 ügyiratszám alapján 2017. november 23-án engedélyezett, majd egy héttel később, azaz november 30-án jogerőssé és végrehajthatóvá tett – derül ki a cikkből.

Azonnal benyújtottuk az MLSZ TAO-osztálya számára, hogy elfogadtathassák a Nemzetgazdasági Minisztériummal és az Emberi Erőforrások Minisztériumával, ugyanis 300 millió forint  beruházási érték felett ez kötelező.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2017. december 19-én kiállította, majd 20-án megküldte a Vác FC-nek a pályázatra vonatkozó határozatát, ezzel elkezdődhetett a kiviteli tervek különböző fázisainak megalkotása. A tervezőiroda sokszor hétvégén is dolgozott azért, hogy a munkák mihamarabb elkészüljenek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Perbálról is három ponttal tért haza felnőtt focicsapatunk

„A tender dokumentációjának előkészítése május 20-ig befejeződik, ennek alapján klubunk ki tudja írni a közbeszerzést, amely összesen három hónapot vesz igénybe, de mivel a végleges kiviteli tervek július 4-én kerülnek a birtokunkba, a generálkivitelezővel kötött szerződés alapján pontosan fogjuk tudni, hogy mikor és milyen munka fog elkezdődni Vácon.

Céljaink szerint idén szeptemberben elkezdődhet az A-B-C szektorok bontása, ugyanis ezt idén tavaszra terveztük, akárcsak a pálya felújítását, de a korábbi elképzeléseinkhez képest – miszerint az építési engedélyek, a TAO-határozat korábban érkeznek 2017-ben, így a közbeszerzés is korábban lefolytatható lett volna –, ezt át kellett ütemeznünk. A jogszabályok szerint a bontás nem elválasztható az építéstől, így arra is közbeszerzési eljárás szükséges. Az első ütemben a nyugati lelátót elbontjuk, helyére az új klubház és 617 fős fedett lelátó épül, míg a keleti hosszoldalon lévő lelátókat felújítjuk és 648 fő részére, a vendéglelátón további 144 nézőtéri ülés lesz kiépítve. Ugyanebben az ütemben kívánunk egy teljesen új hangosítórendszert beüzemelni, illetve egy európai standard szintű ledfalas színes kijelzőt felszerelni” – írják a tervekről.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Perbálról is három ponttal tért haza felnőtt focicsapatunk

Hasonlóan a bontáshoz, a pálya építését sem tudják korábban elkezdeni. Mint köztudott, a pályát fél méterrel kell megemelni az árvízvédelmi szint előírásai miatt és mivel a 2-es út irányába hat méterrel, a kijelző irányába pedig húsz méterrel tolódik el, a nulláról kell felépíteni a centerpályát, amibe vízelvezető, öntöző és pályafűtési technológiát is be kell építeni a mostani felújítás ideje alatt, hiszen 2020-tól ez is kötelező az NB II-ben.

A szurkolók türelmét kérve hozzáteszik: a III. Kerület TVE létesítmény tulajdonosával kötött szerződésünk értelmében a 2018/19-es bajnoki év hazai mérkőzéseinek helyszíne Óbudán lesz.

„Ugyanakkor tisztelettel kérjük, azon dunakanyari térségben lévő gazdasági társaságokat,  akik segíteni kívánják társasági adójuk felajánlásával a váci stadion beruházását, szíveskedjenek ezen szándékukat jelezni az info@vacfc.com email címen” – írják a klub honlapján. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments