A gazdagok felfoghatatlan vagyonra tesznek szert

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Folyamatosan koncentrálódik a világ vagyona, a leggazdagabbak kezében egyre nagyobb rész kerül. Egy brit kutatóintézet, a House of Commons Library adatai szerint a világ vagyonának koncentrációja kritikus szintet ért el. A leggazdagabb 1 százalék hamarosan a világ vagyonának kétharmada felett fog diszponálni.

Az adataik szerint a leggazdagabbak krémje folyamatosan növeli vagyonát, és szerintük az éves növekedési ütem 6 százalék körüli lehet az előttünk álló bő egy évtizedben. Ennek megfelelően a mostani 140 ezer milliárd dolláros vagyonuk 300 ezer milliárd feletti lesz 2030-ban.

A most publikált adatok egyébként erősen összecsengenek az Oxfarm által év elején közöltekkel. Ők azt jelezték, hogy a világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékához került, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el. A világ leggazdagabb egy százaléka továbbra is nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a többiek együttvéve – hívta fel a figyelmet a fejlesztési szervezet, amely szerint viszont a bolygó lakosságának szegényebbik felét kitevő 3,7 milliárd ember semmit sem profitál a vagyonnövekedésből – írja a mfor.hu.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tornadóval buktak le

A Paris School of Economics szakértői a közelmúltban arra hívták fel a figyelmet, hogy az ultragazdagok vagyonosodása nem csak a szegényekkel összevetve szembetűnő. Annak ugyanis történelmi hagyománya van, hogy a nincsetelenek és a legvagyonosabbak között jelentős a különbség. A XX. században azonban egy széles középréteg alakult ki, akik összességében komoly vagyont halmoztak fel. Most azonban a felső egy százalék a középosztálytól is egyre távolodik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments