Váci ingatlanpiac: a 300 ezer forintos lélektani határ

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Az ingatlaneladások területén bekövetkező áremelkedéseket a Vácon kínált lakhatást biztosító épületek piaca tökéletesen reflektálja. 2015 óta a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára, viszonylagosan évenként hasonló mértékkel, 47 százalékkal növekedett 2017-tel bezárólag. A tavalyi esztendő során a városban található lakóingatlanok átlagos ára négyzetméterenként 282 ezer forintról 310 ezer forintra emelkedett.

A Vácon található lakóingatlanok különböző típusai kollektívan és külön-külön is tükrözik az országos tendenciát. A panellakások piacának statisztikái nyújtják a legelképesztőbb példát, ahol három év alatt majdhogynem megduplázódott az átlagos négyzetméterenkénti forintösszeg. 2017-ben 38 százalékos árnövekedés következett be az eladott panellakások szegmensében. (Diagramunkon: a Vácon eladásra kínált lakóingatlanok négyzetméterárainak alakulása 2017-ben.)

Az áremelkedések a téglalakásokat sem kímélték, 377 ezer forinttal zárta azok piaca a tavalyi évet a januári 327 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagos árakhoz képest. A családi házak értékei is növekedtek, ellenben 2017-ben csupán 4 ezer forinttal változtak azok átlagos árai négyzetméterenként.
2017 vetületében a főváros mutatta a legkirívóbb árnövekedést a környéken, mely természetesen a Váchoz közeli, különböző kisebb települések ingatlanpiacán is jelentkezett. Kivételt képez Leányfalu, ahol a tavalyi esztendőben az átlagos négyzetméterárak 310 ezer forintról 308 ezer forintra estek vissza.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elismerés a Vác Városi Levéltárnak és a Madách Imre Művelődési Központnak

Az eladó házak Dunakeszin 369 ezer forintra növekedtek az átlagos négyzetméterárak szempontjából 2017 végére, mely a környékbeli települések közül a legmagasabb értéknek bizonyult, természetesen Budapesttől eltekintve. A környékbeli nagyobb települések közül Gödöllő városa zárta az évet a legalacsonyabb négyzetméterár-statisztikával, ott a lakóingatlanokat átlagosan 256 ezer Ft/négyzetméterért kínálták.

A különböző városokkal ellentétben Pest megyének statisztikái nem mutatnak drasztikus változásokat. A budapesti lakóingatlanok 557 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árához képest eltörpül a megyei 249 ezer forintos átlagérték 2017 decemberében. A Vác szomszédságában fellelhető városok közül Gödöllő az egyetlen település, mely megközelítette ezt a szintet a tavalyi év végén.

Vác Pest és Nógrád megye határán helyezkedik el földrajzilag, mely érdekes összevetések felvázolására ad lehetőséget. Míg a fővárosnak otthont adó megye az ország egyik legkiválóbban teljesítő térségeinek egyike, a vele szomszédos észak-magyarországi régió, ahol az egy főre jutó GDP csupán 12,9 ezer euró/fő volt a tavalyi esztendőben, már koránt sem teljesít ennyire jól. Pest megyével ellentétben, Nógrád megyében megközelítőleg stagnáló tendenciát mutatott az itt eladásra bocsátott lakóingatlanok ára az utóbbi három évben, abban a térségben 2017 decemberére 83 ezer forint volt a négyzetméterenkénti átlagos ár – írja az ingatlannet.hu.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci táncosok újabb sikerei

Vác és a környékbeli települések ingatlanpiaca jól tükrözi az országban jelentkező emelkedő árak tendenciáját. Ahogy a megyei árak, úgy a váciak is közelítenek az országos szinthez. További, ámbár mérsékelt áremelkedésekre számítani lehet a térségben idén is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments