Lovagkeresztet kapott Fidel László volt váci kajakos is

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Korábban megírtuk, hogy a március 15-i ünnep előestéjén Áder János köztársaság elnök döntése alapján Csermely György táncművész, táncpedagógus, producer, a Váci Jeszenszky Balett alapító igazgatója kiemelkedő színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át. Az ebben az elismerésben részesültek között van a váci születésű kiváló kajakos, Fidel László is.

Mint annyian a magyar válogatott tagjai közül, ő is Vácott kezdett kajakozni – nevelőedzője Csereklye József volt -, majd egy rövid győri kitérő után a Székesfehérvári Könnyűfém SE versenyzője lett. Az 1983-ban két ifjúsági Eb-t és egy IBV-aranyat nyert sportoló két évig csak a válogatott határembere volt.

A kajakkenusport.hu szerint 1985-ben a mecheleni vb-n induló négyes tagjaként még negyedik, egy év múlva a montreali vb-n azonban ugyanebben az egységben már világbajnok lett. Tagja maradt a válogatott négyesnek a következő, 1987-es duisburgi vb-n is és itt kétszer is a dobogó legfelső fokára állhatott. Előbb Csipes Ferenccel együtt a kajak párosok 500 méteres döntője után majd az 1000 méteren győztes négyes tagjaként.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Két, számára gyöngébben sikerült év után az 1990-es poznani, majd a párizsi világbajnokságon újabb két aranyérmet nyert a válogatott négyesben, sőt az utóbbi vb-n az 500 méteren induló négyessel ezüstérmet is nyert. Ő is tagja volt az 1992-es barcelonai olimpián második helyen záró férfi négyesünknek. A magyar kajak-kenu sajátosságának tudható be, hogy több világbajnoki győzelme van, mint országos bajnoki elsősége, itthon ugyanis mindössze kétszer volt “próféta”. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments