Fontos feladat hárulna a lakosságra

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Míg 2005-től tíz évig csökkent, addig 2015-től folyamatosan emelkedik Magyarország energiafelhasználása. A legtöbb energiát a lakosság fogyasztja – mondta az InfoRádiónak Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet vezetője.

Magyarország teljes energiafelhasználásának több mint harmada, 33-35 százaléka kötődik a lakossághoz. Az ipar 22-24 százalékot visz és a közlekedés is nagyjából ennyit.

Mivel a lakosság a legnagyobb energiafogyasztó és mivel az épületekhez kötődik a teljes energiafelhasználás 40 százaléka, azt lehet mondani, hogy ha egy erőteljes épületfelújítási programba fognánk, akkor a lakosság által felhasznált energia mintegy felét meg lehetne takarítani.

Szalai Gabriella hozzátette, hogy Magyarország évente felhasznált energiaszükségletének több mint felét külföldről importálja, ugyanakkor emellett a magyar gazdaság rendkívül energiaigényesen működik, az uniós átlagnál jóval energiaigényesebben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A magyar gazdaság 2016-ban a KSH adatai szerint az unió átlagánál 86 százalékkal több energiát használtunk fel egy egységnyi GDP előállításához.

A hatékony energiafelhasználást a technológiai fejlődés, a jobb hatásfokon működő berendezések is segíthetik, de nem elhanyagolható a fogyasztói szokásokból eredő megtakarítás sem.

Ha energiával való takarékosságról beszélünk, akkor a tudatos energiafelhasználói magatartást értjük alatta. Ilyen például, hogy a lakásunkat 22 helyett csak 21 fokra melegítjük, vagy hogy elektromos készülékeinket „stand by” helyett teljesen kikapcsoljuk – mondta a szakember.

Szalai Gabriella hozzátette az energiahatékonyság ösztönzése az egyes nemzetgazdaságokat ellenállóbbá teszi, csökken a hosszú távú energiaszükséglet, javul a globális életminőség, a levegőszennyezés mértéke csökken és a klímaváltozás elleni küzdelmet is elősegíti. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments