Vácról vitték vissza a tulajnak az ellopott gitárt

VÁCI NAPLÓ/bűnügyek ♥ Minden idők egyik legkacifántosabb hangszerlopási ügyét zárták le eredményesen a balassagyarmati rendőrök. A nyomozás során megtalált, különleges és nagy értékű hangszerek egyikét egy váci üzletből vitték vissza tulajdonosának.

Sokmilliós értékben, szinte kifinomult érzékkel vitték el a legnevesebb gyártók elektromos gitárjait egy balassagyarmati ingatlanból, a megfújt húrosok eladásánál azonban nagyon mellényúltak. Két lépcsőben hét darab hathúros gitárt és – nyilván „kíséretül” – egy basszushangszert is ellopott két balassagyarmati és egy felsőpetényi férfi. A hangszerek tulajdonosa január 6-án tett bejelentést a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon.

– A férfi épp vagyonmegóvási szempontokat szem előtt tartva tárolta édesanyja biztonságosabbnak ítélt ingatlanában a nyolc hangszert, amiből ötöt a nyomozás adatai szerint augusztus 20-át követően, további hármat december 30-án loptak el – mondta az ügyről a Zsaru Magazinnak Vályiné Taliga Mária alezredes, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. – Nem csupán az eltulajdonított tételek nagy száma, de a gitárok egyenkénti értéke miatt is kiemelten kezeltük az ügyet. A hangszerek közül tulajdonosuk többet az Egyesült Államokban vásárolt, évtizedekkel ezelőtt is súlyos dollárezreket fizetett a hatvan év körüli, koruk miatt is különlegesnek számító, kiváló állapotú, minden zenészi igényt kielégítő, professzionális gitárok darabjaiért.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nemcsak pénzt, hanem bűncselekményből származó tárgyakat is elfogadott a kábítószerért cserébe a váci férfi

A tolvajok vélhetően nem gondolkodtak profilváltáson, eszükben sem volt a bűnözői tevékenységet muzsikusi pályával felváltani. A zsákmánytól mihamarabb szabadulni akartak, egy részüket bizományi üzletekben adták el, a többit is eladásra kínálták. Nem tudhatták, hogy pont a gitárok jogos tulajdonosának.

– A három gyanúsított nem hozta összefüggésbe a patvarci lakóhelyű férfit az általuk kiürített balassagyarmati ingatlannal – folytatta Vályiné Taliga Mária alezredes. – A károsultnak volt lélekjelenléte, hogy ne fedje fel kilétét. Miután megbizonyosodott arról, hogy eltűnt zeneszerszámait akarják eladni neki, értesített bennünket. A megbeszélt találkozóra január 6-án délelőtt a károsultat diszkréten elkísértük, majd felfedve mivoltunkat, elfogtuk az „eladóként” megjelenő balassagyarmati M. Ádámot (26), akinél a házkutatáskor az egyik gitárt megtaláltuk.

Azonosítottuk, és még aznap elfogtuk két társát, a szintén balassagyarmati H. Jánost (46) és a felsőpetényi Sz. Jánost (30), akiknél további négy gitárt foglaltunk le. További hangszerekért Vácra, illetve a fővárosba mentünk el, több bizományi üzletben foglaltuk le és hoztuk vissza őket, majd adtuk át jogos tulajdonosuknak. Mindhárom férfit előállítottuk, és lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottunk ellenük eljárást. Az értékesítésben aktívan részt vállaló M. Ádám ellen orgazdaság bűntette miatt is nyomozni kezdtünk. Sz. János előzetes letartóztatását január 8-án rendelte el a bíróság, két társa az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezik – mondta az alezredes. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments