Váci hangverseny a világháborúra emlékezve

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ 500 énekes és zenész ad hangversenyt február 24-én Vácon az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából – jelentették be a szervezők a váci városházán szerdán délelőtt tartott sajtótájékoztatójukon. A rendezvény főszervezője a váci gyökerekkel rendelkező Családháló nevű szervezet.

A sportcsarnokban megrendezésre kerülő esemény több szempontból is kivételes lesz: 12 település 19 iskolájának és kórusának énekesei vesznek részt a nagyszabású hangversenyen. A fellépők jelentős része Vácról és a környékbeli településekről érkezik. A kórusok most először csatlakoznak egymáshoz, létrehozva ezzel egy több mint 400 fős egyesített énekkart – ismertette a programot Székely Attila, a rendezvény szervezője.

Újságírói kérdésre hozzátette, hogy az ingyenes hangversenyen – több más zeneszerző alkotása mellett – Erkel, Kodály és Mozart leghíresebb zeneműveit lesz lehetősége a közönségnek meghallgatni a 60 fős Vác Civitas Szimfonikus Zenekar és az évforduló alkalmából egyesített kórusok előadásában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

„A kultúra magyar városában minden kulturális rendezvénynek kiemelkedő szerepe van”– mondta Fördős Attila polgármester, aki felhívta a figyelmet a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar egyre nagyobb jelentőségére. „A szimfonikus zenekar eddigi teljesítménye is azt mutatja, hogy joggal szervezhetnek még nagyobb szabású rendezvényeket a településen.”

A városvezető emlékeztetett, hogy az első világháború magyar részről több mint 600 ezer életet követelt, további 1,5 millió sebesültről és 830 ezer hadifogolyról tudunk, akiknek helytállása példaértékű volt. Fördős Attila köszönetet mondott a szervezőknek, hogy Vácot kitüntető figyelemmel látják el és arra biztatta őket, hogy hagyományteremtő szándékkal folytassák az ilyen rendezvények megszervezését.

Sándor Bence, aki 2009 óta irányítja a Vox Humana Énekkar munkáját elmondta, hogy az eddigi legnagyobb és legszebb kihívás előtt áll a zenekar.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

„Vácon ilyen nagyszabású és nagylétszámú hangversenyt eddig még nem szerveztünk. Ez mindenképpen kiemelkedő esemény lesz. Remélem, hogy tudunk még hasonló rendezvényeket szervezni a jövőben is” – zárta tájékoztatóját a produkció karmestere.

A hangverseny február 24-én 15 órakor kerül megrendezésre a váci sportcsarnokban. (2600 Vác, Bán Márton u. 3.) A belépés díjtalan, de a hangverseny kizárólag előre igényelt jeggyel látogatható. Jegyet igényelni a www.csaladhalo1918.hu weboldalon a jegyigénylés menüpontban, illetve a +36-20/508-4455 telefonszámon lehet a rendelkezésre álló helyek keretéig.

A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments