Macskaivartalanítási akció a Kedvencnél

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ (Ribáry Zoltán) A héten elkezdődött és a hónap végéig tart a már hagyományos év eleji macska ivartalanítási akció a Kedvenc Állategészségügyi Központban.

A műtétekre előzetesen be kell jelentkezni, akár telefonon, Vácott a (27) 501-720 telefonszámon. Mivel összesen 100 nőstény és 100 kandúr macska ivartalanítását tudják kedvezményesen elvégezni a központban, ezért célszerű minél hamarabb időpontot egyeztetni.

A macskákat a megbeszélt napon 8 és 10 óra között fogadják, a tulajdonosok az előző napon SMS-ben emlékeztetőt kapnak. A műtétek napközben zajlanak, az ivartalanított állatokat a délutáni rendelés folyamán, 15 és 19 óra között vihetik haza a gazdik, de arra is lehetőség van, hogy a rendelőben megvárják, amikor már biztonságosan újra magukhoz vehetik kedvencüket – ezt az igényt a regisztrációkor jelezni kell. Az akcióban a nőstény macskák ivartalanításának díja 11.000 forint, a kandúroké 5.500 forint.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

– Hosszú évek tapasztalata, hogy a macskatartóknak igen nagy segítséget jelent a kedvezményesen elvégzett ivartalanító műtét. A nem kívánt kiscicák bizony gyakran komoly fejtörést okoznak a lelkiismeretes gazdáknak, de sokaknak jelent problémát a műtét anyagi vonzata. Ezért igyekszünk kedvezni minél többeknek ezzel az akcióval – mondta dr. Balogh Béla állatorvos, a Kedvenc Állategészségügyi Központ tulajdonos-vezetője.

A szakember kifejtette, miért éppen a februári időszak a legideálisabb a beavatkozás elvégeztetésére.
– A nőstény cicák szezonálisan két időszakban ivarzanak és állnak készen a párzásra, vemhesülésre, éspedig tavasszal, illetve a nyár közepétől-végétől ősz végéig. Egy-egy ivarzás mintegy 2-3 hétig tart, és ha nem termékenyül meg az állat, akkor egy-két hét múlva újra kezdi. Hosszabb szünet csak a téli hónapokra jellemző. És épp ennek az időszaknak a vége a legmegfelelőbb az ivartalanításra, több szempontból is – emelte ki a szakember.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Egyrészt fontos, hogy már az ősszel született, öt hónaposnál idősebb, fejlett ivarszervű fiatal állatok is műthetők. További előny, hogy a párzási időszak előtti operációval megelőzhető – főleg fiatal állatoknál – a jellegzetes ivarzási szokások kialakulása. És hát a beavatkozás révén elkerülhető a nem kívánt első vagy már többedik nem kívánt szaporulat.

– A kandúrok esetében is nagy jelentősége lehet az ivartalanításnak, hiszen a beavatkozás révén kevésbé lesz ingerenciájuk a csavargásra, nem jelölgetik tovább annyira a területüket, és így sokkal problémamentesebbé válik a velük való együttélés – tette hozzá a szakember. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments