SZÍNHÁZ: macskák és egerek zenés gengszterháborúja

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A Ternovszky Béla által rendezett Macskafogó igazi kultuszfilm, minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmje – Szikora Róbert és Valla Attila szerzőpáros keze alatt – musical formájában éledt újjá a Váci Dunakanyar Színházban február 24-én 19 órakor.

1986-ban, vagyis harminckét évvel ezelőtt mutatták be Ternovszky Béla kultikussá vált animációs filmjét, a Macskafogót. A klasszikus kalandfilm/kémfilm/sci-fi/musical zsánerét megidéző film karaktereit, mint a talpraesett Grabovszky ügynököt, a kegyetlen Mr. Teufelt, vagy a meghunyászkodó Safraneket senkinek sem kell bemutatni, pont ahogy mindenki felismeri a Négy gengszter és a Miu-Miújság dallamát, és zsigerből idézi a zseniális “egy éve önnel él”, vagy a “mehetünk vissza a balettbe ugrálni” mondatokat is.

Az 1986-ban készült rajzfilm mit sem vesztett népszerűségéből. Ennek oka részben az, hogy széles korosztályi réteghez tud szólni, a 40-50-esekhez ugyanúgy, ahogy a 20-30-asokhoz, de a gyerekek is megtalálják benne a humort.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A jól ismert rajzfilm-figurák, akiknek szövegeit generációk fújják kívülről, most ismét átléptek a vászonról a színpadra. A Magyarock Dalszínház kétfelvonásos musicalében a varázslatos dalok könnyfakasztó humorral fűszerezve, akciódús történetben tárják elő a kultikus szereplők és új partnereik kalandjait.

A macskák és az egerek közötti gengszterháború már a végső összeomlás szélére sodorja az egereket, de Grabowski, a kiégett titkos ügynök egér, önként vállalt száműzetés után elindul Pokióba, hogy megmentse az egértársadalmat és kiszabadítsa az elnök elrabolt leányát. A macskaszindikátus vezetője patkány kommandót indít üldözésére, melynek során macska-egér barátságok, nagy szerelmek és véget nem érő kalandok kísérik szereplőinket.

– Alapvetően a filmet veszi alapul a darab, de vannak benne új történetszálak is, amit hozzáírtak, de ugyanazt az érzést és ugyanazt a varázst hozza magával, mint ami a mesében van – emeli ki Vizeli Csaba, a darab rendezője. A történet egyszerre elgondolkodtató és szórakoztató, a macskák és egerek örök harcában hol egyik, hogy másik fél áll a győzelem kapujában, ámde végül rá kell jönniük, hogy egyikük sem győzhet, a világot csak békés együttélésben képesek kézben tartani. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments