Még mindig sok a rákkeltő anyag a chipsekben

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Sok gyártó élelmiszereiben továbbra is túl nagy mennyiségben van jelen a rákkeltőnek tartott akrilamid. Legutóbb hét különböző, Olaszországban értékesített chipsben találtak határérték feletti akrilamidot. Bár az Európai Parlament tavaly szeptemberben elfogadta az élelmiszerek akrilamid-tartalmának korlátozását, szankciórendszert nem vezettek be azon vállalatok ellen, amelyek nem csökkentik termékeikben a rákkeltő vegyület mennyiségét.

Az is igaz viszont, hogy az új szabályozást csak áprilistól kell majd betartani. Az élelmiszergyártók egy része még nem készült fel arra az európai uniós új szabályozásra, amely a rákot okozó akrilamid szintjét korlátozza a termékekben. Ez derült ki egy a közelmúltban végzett laboratóriumi vizsgálatból, amely 18 különböző, Olaszországban értékesített chipsmintából hétben határérték feletti akrilamid szintet tárt fel – írja az euractiv.com, amelynek cikkét az Agrárszektor vette át.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Az Európai Parlamentben elfogadott, 2017 szeptemberi új rendelet szerint a termékek akrilamid tartalma nem lehet több 750 mikrogrammnál kilogrammonként. Habár a rendelet csak április 11-én lép életbe, az elfogadáskor az élelmiszeripar és a fogyasztói csoportok is egyaránt támogatták. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a szabályozás szankciórendszert nem tartalmaz azok számára, akik majd megsértik a 750 mikrogrammos referenciaértéket.

Az olaszországi vizsgálati eredményekből az Európai Bizottság (EB) azt a következtetést vonta le, hogy a rendszer nem lesz működőképes, ha még 2018 elején is lesznek olyan cégek, amelyek termékeiben durván határérték feletti lesz az akrilamid-tartalom. A bizottság úgy ítéli meg, hogy az élelmiszergyártók sokkal óvatosabban kezelnék a témát, ha jogi korlátokat állítanak eléjük, illetve pénzbírsággal kellene szembenézniük.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Az EB prioritásként kívánja kezelni az akrilamid korlátozását, főleg a gyermekeknek készült élelmiszerekben. A testület kiemelte, hogy az új rendelet hatályba lépése után újabb tárgyalásokat kezdeményez. Ezeken szóba jöhet az akrilamid maximális szintjének újragondolása is.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ben minősítette rákkeltő anyagnak az akrilamidot, amely nagy mennyiségben van jelen a krumpliban, a chipsekben, a kenyérben, a kekszben és a kávéban. A vegyület akkor alakul ki, amikor a keményítőtartalmú anyagokat 120 fok felett sütik olajban vagy sütőben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments