Új kedvezmények érkeznek az új vasúti menetrenddel

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ 2016-ban és 2017-ben több mint 3 millióval nőtt a MÁV-START utasszáma az akkor bevezetett menetrendi struktúrának, a jegyértékesítés modernizálásának, a pályafejlesztéseknek és az új motorvonatoknak köszönhetően.

A legnagyobb újdonságot az automatákból, vagy az online váltott és mobileszközön bemutatott jegyekre, valamint a csúcsidőn kívüli utazásokra vonatkozó 5, 10, sőt akár 20 százalékos kedvezmények jelentik. A nyomtatott menetrendkönyv megszűnik, ám hamarosan minden eddiginél könnyebbé és gyorsabbá válik a jegyváltás a vásárlási funkcióval bővülő Vonatinfó alkalmazással.

Újdonság, hogy december 10-étől még kedvezőbb lesz az önkiszolgáló csatornákon keresztül történő jegyvásárlás. A MÁV-START a jegykiadó automatákból értékesített jegyekre, valamint az interneten vásárolt, de automatából kinyomtatott jegyekre 5 százalékos, e-vonatjegy (kinyomtatás nélkül, okostelefon, tablet vagy laptop képernyőjén is bemutatható) vásárlása esetén pedig 10 százalékos kedvezményt biztosít, amelyre csúcsidőn kívüli utazás esetén további 10 százalékos engedmény jár, ha online felületen vagy mobilalkalmazással vásárolják a menetjegyet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Ezáltal még vonzóbbá válhatnak a kényelmes jegyértékesítési megoldások, csökkenhet a pénztáraknál a sorban állás. Az akár ötödével olcsóbb csúcsidőn kívüli vonatokra átülőknek köszönhetően a vasúti járatok kihasználtsága is javul, a kedvezmény pedig újabb utasokat győzhet meg arról, hogy érdemes a vasutat választani.

Az olcsóbb elektronikus jegyeket elővételben december 8-ától lehet megvásárolni. Az ajánlat a bérletekre nem vonatkozik. A kedvezmények érvényességi és felhasználási feltételei eltérnek a normál menetjegyekétől, erről bővebb információt a pénztáraknál vagy a www.mavcsoport.hu oldalon találhatnak az utasok.

A Vonatinfó nevű menetrendi és térképes utastájékoztatási alkalmazás 2015 márciusi indulása és az e-vonatjegyek 2016 novemberi bevezetése óta nagy volt az igény az utasok részéről, hogy a mobiltelefonos applikációban is lehessen jegyet vásárolni. A MÁV-START ezért bővítette ki a jegyvásárlási funkcióval igen népszerű, 500 ezer letöltést elért mobilalkalmazását.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Egy gyors regisztrációt követően, okostelefonon akár pár kattintás is elegendő lesz, hogy bankkártyás fizetéssel vegyék meg a jegyeket az utasok. November elején elkezdődött a jegyvásárlási funkcióval bővített Vonatinfó alkalmazás androidos bétateszt verziója, amelyet az utasok – vagy akár az IT-szakértők – egyelőre korlátozott számban, ezren tölthettek le. Várhatóan 2018 tavaszáig teljes körben letölthető és használható lesz a jegyvásárlási funkció a Vonatinfó új verziójában, amely nem csak Androidon, de iOS-en is elérhetővé válik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hozzájárulásával a vasúttársaság úgy döntött, hogy a menetrendkönyv a 2017/2018-as menetrendi évtől nem jelenik meg nyomtatásban.

A menetrendkönyvek szerepét az elektronikus utastájékoztató csatornák mellett a jelenleginél hangsúlyosabban és szélesebb körben megjelenő vonali menetrendek veszik át. Továbbra is biztosított lesz a vasúti menetrend belföldi közszolgáltatási tartalmának naprakész elérhetősége és letölthetősége az Elvirában és a MÁV-csoport honlapján.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Egy 2014-ben végzett utaselégedettségi vizsgálat szerint mindössze az utazók 1,5 százaléka tájékozódott a menetrendkönyvből. A nemzetközi tendencia is hasonló: a német vasút (DB) 2008/2009-ben, az Osztrák Vasút (ÖBB) 2011/2012-ben szüntette meg a nyomtatott menetrendkönyvet.

A 2017. december 10-től érvényes belföldi menetrend letölthető a MÁV-csoport honlapjáról. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments