Robotszkennerek dolgozzák fel a régi váci sajtót

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Mozgalmas időszakot zárt a Katona Lajos Városi Könyvtár helytörténeti gyűjteménye. Idén szeptemberben első alkalommal csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai nemzetközi rendezvénysorozathoz, amit októberben egy képeslap-kiállítás követett.

Sokan ezen a kiállításról értesültek arról, hogy a könyvtár falai között dolgozó könyvtárosok nemcsak könyveket gyűjtenek, de a városhoz bármilyen formában köthető egyéb dokumentumokat, például képeslapokat is beszereznek és megőriznek. Csak úgy, mint ahogyan ezt a régi váci folyóiratokkal is tették és teszik.

A könyvtár gyűjteményében megtalálható Váci Hírlap és Váczi Közlöny 1879-1945 között hetente adott hírt Vác várost és vidékét érintő társadalmi, közigazgatási és irodalmi témákról. A városunk történetét kutatók számára eddig is volt igény ezeknek az újságoknak a tanulmányozására.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Ám ezek a bekötött lapok koruk és méretük miatt nem feltétlenül férnek el a nyilvános kölcsönző terekben, így használatuk egyeztetést igényelt, másolásuk lehetetlen volt a rongálódás veszélye nélkül.
A modern könyvtárüggyel és a felmerülő kutatói igényekkel lépést tartva, a könyvtárosok megszervezték ezeknek a régi folyóiratoknak a digitalizálását.

A robotszkennerek segítségével feldolgozott anyag a modern technológiának köszönhetően teljes szövegű keresést tesz lehetővé, anélkül, hogy a folyóiratokat a kezünkbe vennénk.

A könyvtár állományában továbbra is megmaradnak az olykor új kötést érdemlő régi folyóiratok, de a mindennapi munkában már a kiváló minőségű, digitalizált periodikák kerülnek „kézbe”. Ezzel a technikai lépéssel a könyvtárosok átlépik a könyvtár falait, és teret adnak a távszolgáltatás fejlődésének.

A digitalizálási munkálatokban a nagy tapasztalatokkal rendelkező Arcanum Adatbázis Kft volt a segítségükre, a Hungaricana rendszere pedig lehetőséget ad arra, hogy a digitalizálás eredményét publikálhassák, mindenki számárai elérhetővé tegyék.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

A www.hungaricana.hu oldalának „fontos funkciója a különböző adatbázisok, intelligens, kifinomult és együttesen való keresése: nem kell külön-külön lekérdezéseket futtatnunk, hanem lehetőségünk van egyetlen kereséssel valamennyi adatbázisban megtalálni a minket érdeklő adatokat”, legyen az képeslap, fotó, térkép vagy folyóirat.

A könyvtár a folyóiratok digitalizálásával párhuzamosan, az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programban is részt vesz. A tudományos tartalmak elérését biztosító EISZ Program a hazai felsőoktatásban és kutatásban résztvevők számára nyújt hozzáférést elektronikus adatbázisokhoz.

Az adatbázisok közül a könyvtárban az Arcanum Digitális Tudománytár gyűjteménye használható, ami a XIX-XX. századi hungarikumok egyik legnagyobb online gyűjteménye.

A Váci Hírlap és a Váczi Közlöny digitalizált oldalai elérhetőek a Hungaricana oldalán: https://library.hungaricana.hu/hu/collection/helyi_lapok_helytortenet/ vagy a Katona Lajos Városi Könyvtár www.klvk.vac.hu oldalán. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments