Napelemek termelik az áramot a váci börtönben

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ A Váci Fegyház és Börtön az Európai Unió támogatásával megvalósuló Széchenyi 2020 Program keretében Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére című pályázati felhívásra benyújtott Napelemes rendszer telepítése a Váci Fegyház és Börtön épületére című pályázata vissza nem térítendő támogatást nyert.

A támogatás mértéke az elszámolható összköltség 100 százaléka, amely 131,26 millió forint volt.
A KEHOP-5.2.11-16-2016-00021 kódszámú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg 2017. március 2. és 2017. november 30. között.

A Váci Fegyház és Börtön épületeire napelemes rendszer került telepítésre. A napelemes rendszer 220 kW csatlakozási teljesítményű. A projekt során 846 db 260 W teljesítményű napelem panel került telepítésre. A napelemes rendszer 8 db 25 kW teljesítményű és 1 db 20 kW teljesítményű inverteren keresztül került hálózatra csatlakoztatásra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megérkeztek az első kisgyermekek az új váci bölcsődébe

A napelemek egy része az épület adottságai miatt lapostetőre, speciális alumínium tartószerkezetre erősített betonlap súlyozással került felhelyezésre, másik része cseréptetőre speciális rozsdamentes és alumínium tartószerkezettel és a harmadik része lemeztetőre speciális alumínium tartószerkezettel került telepítésre.

Az elosztó dobozokba kellett beépíteni a szükséges védelmi eszközöket, majd közvetlenül az inverter DC bemeneteire kötni. Az AC elosztó szekrény is tartalmazza a szükséges védelmi eszközöket, ebben található a napelemes rendszer főkapcsolója, a túláram- és túlfeszültség védelmi eszközök.

A napelemes kiserőmű kisfeszültségen csatlakozik a létesítmény kapcsolóteréhez, azonban a hálózatra való termelést megakadályozó vissz-watt védelem és teljesítményszabályozás a csatlakozási pontot vizsgálja, így a megtermelt villamosenergia csak a létesítmény fogyasztáscsökkentésére alkalmas, a közcélú villamos hálózat felé nem táplálhat vissza.

Az európai uniós támogatás segítségével megvalósult fejlesztés nagyban hozzájárul a hatékonyság növekedéséhez és a káros anyag kibocsátás csökkentéséhez. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Közösségünk kincsei - Vajda Lajos és Szentendre vándorkiállítás a váci művelődési központban

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments