Nem népszerű a szakképzés

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Konferenciát szervez Vácott november 8-án szerdán a szakképzés helyzetéről a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. A téma azért is fontos, mert az utóbbi évek adatai lesújtóak.

A Munkaadók és Gyáripa­rosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) kiemelt priori­tásnak tartja a szakképzés fejlesztését. A minőségi szak­képzés és a munkaerőpiaci helyzet javítása elengedhetet­len a gazdaság versenyképes­ségének növeléséhez, a bérek felzárkóztatásához. Ennek egyik feltétele az érdekeltek­kel folytatott párbeszéd és az eredményes együttműködés.

A szövetség egy országos, minden megyére kiterjedő eseménysorozatot szervez, melynek célja, hogy meghall­gassa és összegezze a munka­erőpiac és a szakképzés prob­lémáit, valamint az érintettek (munkaadók, munkavállalók, önkormányzati képviselők, a szakképzéssel foglalkozó intézmények vezetői) bevo­násával közös megoldásokat találjon.

A szakképzés helyzetének és megítélésének javítása az egész országra kiterjedő kérdés, de megyei szinten is jól láthatóak a problémák. Pest megyében például az elmúlt 6 év alatt 39 százalékkal esett a szakközépiskolai tanulók száma: míg 2011-ben közel 8000 diák vett részt szakképzésben, ez a szám jelenleg 4900 körüli csupán.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A munkaerőhiány ezzel párhuzamosan nőtt a megyében: az azonos időszakban a kezdeti, 2500 körüli betöltetlen álláshely száma, idén nyárra már majdnem elérte a 7600-at a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint.

A váci konferencia témái: a regionális munkaerőpia­ci helyzetkép ismertetése, a munkaerőhiány kezelésének lehetséges eszközei, a szakképzés problémái, fejlesztendő területei, illetve javaslatok a megoldásra. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments