KRESZ-tábla miatt is lehet majd bíróságra menni

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Jelentős változásokat hoz az új közigazgatási eljárási törvény; bővül a bírósághoz fordulás joga a közigazgatási perekben – mondta az InfoRádióban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közigazgatási perrendtartási munkacsoportjának vezetője.

Barabás Gergely hozzátette: támadhatók lesznek a kamarai szabályzatok, de akár egy kihelyezett KRESZ-tábla miatt is a bírósághoz lehet fordulni. A közigazgatási perrendtartás három területen hoz jelentős változást.

Egyrészt kiszélesedik a közigazgatási bírói út, a mostanihoz képest jóval több ügy kerül bíróság elé. Másrészt a Fővárosi Törvényszék hatáskört kap egyes kiemelt ügyekben.

Végül megerősödik az ítélet végrehajtása, ami nagyobb jogvédelmet jelent majd a polgárok számára – mondta az InfoRádió Paragrafus című magazinjában Barabás Gergely.

A közigazgatási bíróság előtt most jellemzően úgynevezett hatósági ügyek vannak, amelyek formális közigazgatási határozattal érnek véget. A jogvédelem hatékonysága és a bírói út lehetőségének biztosítása érdekében a közigazgatási cselekményekre is kiterjeszti az ügykört az új jogszabály. Így tehát lehetőség lesz kamarai döntések, szabályzatok, vagy akár egy közterületi szoborállítás megtámadására.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A változás szükségszerűen emelni fogja a közigazgatási ügyek számát, bár ennek mértékét nehéz pontosan megbecsülni – hangsúlyozta az OBH közigazgatási perrendtartási munkacsoportjának vezetője.

A témával bővebben az InfoRádió csütörtök este nyolc órakor kezdődő Paragrafus című jogi magazinja foglalkozik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments