A váci püspök is találkozott a Vatikánban a pápával

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Ma fejeződik be az a négy napos program, amely során a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai látogatást tesznek a Vatikánban. A küldöttségben ott van Beer Miklós váci megyéspüspök is.

Az „ad limina apostolorum” a megyéspüspökök szabályos időközönkénti kötelező látogatása Rómában, amelynek keretében személyesen találkoznak a Szentatyával. A püspökök ilyenkor ellátogatnak az apostolok (Péter és Pál) sírjához, a „küszöb” (ad limina) szó az e világból a túlvilágba való átlépés küszöbére vonatkozik.

A sírnál bemutatott szentmise alkalmával mindegyik megyéspüspök imádkozik a saját egyházmegyéjéért. Meglátogatják a Lateráni és a Santa Maria Maggiore bazilikákat is. A látogatás során nemcsak a Szentatyával találkoznak, hanem a pápa tevékenységét segítő különféle hivatalokkal is – számol be a hírről a váci egyházmegye honlapja.

1975 óta az Ad Romanum kezdetű dekrétum írja elő azt, hogy a megyéspüspököknek ötévente kell részt venniük ad limina látogatáson. Eszerint a magyar püspökök minden évtized második és hetedik évében következnek a sorban. Legutóbb kilenc éve történt ilyen látogatás. Az időpontot minden esetben a Szentszék határozza meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

A programsorozat fő eleme a Szentatyával, Péter apostol utódjával való találkozás. Ferenc pápa közösségként találkozott a magyar főpásztorokkal, akik november 20-án kétórás beszélgetésen vettek részt az egyházfőnél.

A mostani látogatás fontos eseménye továbbá a Rómában élő magyarokkal – köztük az ott tanuló papnövendékekkel, fiatal papokkal – való találkozás is. Rómában minden kedden reggel nyolc órakor magyar nyelvű szentmise van a Szent Péter bazilika magyar kápolnájában, amelyet ezen a héten a Püspöki Konferencia tagjai közösen mutattak be, de lesz egy másik alkalom is, a Falakon kívüli Szent Pál bazilikában, pénteken délután öt órakor.

Erre a szentmisére szeretettel várják a híveket, akik a szertartást követő agapén is találkozhatnak majd a püspök atyákkal. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments