Kész, vége, a munkaadók nem csinálnak több adóbevallást

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A friss salátatörvény szerint vagy a NAV-val, vagy önadózással számolhatunk el az állammal. A parlamenthez benyújtott új törvényjavaslat több érdekességet is tartalmaz, amely alapjaiban változtatja meg az adózók életét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által benyújtott, számos törvényt módosító csomag az adóbevallások eddigi rendjét is felülírja.

A következő évtől például megszűnik a munkáltatói adóbevallás intézménye, vagyis az adózók vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal kooperálnak, vagy saját maguk állítják elő a bevallásukat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy vagy a NAV tervezetét fogadjuk el – ha szükséges, javítjuk, kiegészítjük – vagy ha nem vagyunk másra jogosultak, akkor magunk töltjük ki az 53-as bevallást.

A munkáltatói bevallások nagy könnyebbséget jelentettek az adózóknak, akiknek máshonnan nem származott jövedelmük. Ebben az esetben ugyanis a foglalkoztató rendelkezésére állt minden információ, adat, amely a teljes körű bevallás elkészítéséhez kellett. – olvasható az mfor.hu-n.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Attól a pillanattól kezdve viszont, hogy az Orbán-kormány az adóreform részeként a bevallási rend központosítása mellett döntött, egyre inkább okafogyottá vált a munkáltatók bevonása a dokumentumok elkészítésébe.

Ez a folyamat mostanra jutott el odáig, hogy a munkáltatókat teljesen kivonják ebből a feladatból, és a NAV – az egyéni vállalkozókat kivéve – minden magánszemély számára elkészíti a bevallás tervezetét.

A statisztika szerint a 2015-ös évről 2016-ban tett alkalmazotti adóbevallások kevesebb, mint 16 százaléka származott a munkáltatóktól: 757,3 ezer darab bevallást adtak be akkor a foglalkoztatókon keresztül.

A parlament előtt lévő salátatörvény kimondja, hogy a munkáltató már a 2017-es évre vonatkozóan sem készíthet munkáltatói adómegállapítást. Mindez azt jelenti, hogy a 2018-as, tehát a következő, januárban induló adóbevallási szezonban a munkaadóknak ezzel már nem lesz dolguk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A javaslat arról is rendelkezik, hogy a mezőgazdasági őstermelők és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek számára első alkalommal a 2017-es évre vonatkozóan készíti el a bevallásokat a NAV. Ezekkel az adózókkal bővül tehát jövőre a kör.

A pontos bevallás elkészítésének feltétele, hogy az adóhatóság minden releváns információhoz, adathoz hozzájusson. Az elmúlt időszak közigazgatási informatikai fejlesztései ezt a célt is szolgálták, így a hatóságok az adatvédelmi szempontokat figyelembe véve használhatják fel a vonatkozó állampolgári adatokat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments