Vírusmenetrend: jönnek az őszi kórokozók

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Egyre több a beteg a háziorvosi rendelőkben, sokan orrfolyásra, torokfájásra, lázra panaszkodnak. A megbetegedéseket nem az influenzavírus okozza.

Az influenzajárvány még várat magára – nyugtatt meg Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kutatóközpontjának munkatársa. A különböző, megfázást okozó vírusoknak van ilyenkor a szezonja, melyek cseppfertőzéssel terjednek, így könnyen elkaphatjuk őket.

Most a rhinovírusok szezonja van, ezeket váltja majd a resparitorikus szinciciális vírus – aminek szörnyű neve van, de ez is csak egy megfázásvírus -, és általában ezt követi az influenzaszezon. Mindennek menete azonban évről évre eltér.

Az iskolaszezon kezdete is hozzájárul az esetszámok növekedéséhez. Kézmosással és más alap higiéniás eljárásokkal lehet megelőzni a vírusok terjedését, továbbá érdemes az immunrendszer erősítésével készülni erre az időszakra. Aki köhög, tüsszög, ezt ne egy zsúfolt helyen a levegőbe tegye, használjon zsebkendőt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

A megfázást okozó vírusokra nincs úgynevezett antivirális szer, de nem is szükséges. A legcélravezetőbb kezelési mód az ágynyugalom és a forró tea – tette hozzá a szakértő.

Mivel több megfázást okozó vírus létezik (itt nem egy-kettőről, hanem több tízről esetleg több százról is beszélhetünk), így nem kizárt, hogy betegség után egy másik kórokozónak vagy vírustörzsnek hatására újra jelentkeznek a tünetek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments