Figyelj oda: újra támad a mérgező gáz

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Megelőzhető a szén-monoxid mérgezés – hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A testület szóvivője szerint bár sokan szereltek fel az elmúlt években a veszélyes gáz kimutatására alkalmas érzékelőt, mégis történnek tragédiák.

Egyre elterjedtebbek a megfelelően működő szénmonoxid-érzékelők, ennek ellenére minden évben történnek mérgezések és tragédiák is, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfóRádiónak elmondta: nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szén-monoxid valós veszélyt jelent ott, ahol nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezés van, illetve égéssel fűtik a házat.

Hajdu Márton kiemelte, fontos a megelőzés, például érzékelőberendezés beszerzése még a fűtési idény megkezdése előtt.

„Biztonságos rendszerek építése érdekében fontos, hogy a tüzelő-, fűtőberendezéseket, illetve az égéstermék elvezető rendszereket szakember tervezze. Oda kell figyelni az évenkénti karbantartásra. A legkisebb meghibásodás esetén minél hamarabb szerelőt kell hívni.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

Hajdu Márton hozzátette, fontos a berendezések rendeltetésszerű használata is. Ezeken túl ad plusz biztonságot a megfelelően működő szénmonoxid-érzékelő – fűzte hozzá a katasztrófavédelmi szóvivő. „Szintelen, szagtalan gázról van szó, csak az ilyen érzékelők tudják jelezni számunkra a veszélyt.”

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy a leggyakrabban a fürdőszobákban fordul elő szénmonoxid-mérgezés, mert ez a lakás legzártabb, leginkább szigetelt helyisége, ahol nem megfelelő a levegő utánpótlása. A jelenlétünkkel ráadásul fokozódik a használata, illetve elhasználódása. A kéményből történő visszaáramlás miatt vákuum keletkezik – magyarázta a veszélyes gáz megjelenésének okát Hajdu Márton. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments